Deseti Bedem Fest startuje u četvrtak

30 jul 2019
Author :  

Deseti Bedem fest (koji se od 1 - 4. avgusta održava na staroj gradskoj tvrđavi u Nikšiću) je u posljednje vrijeme pratila priča o otkazivanju nastupa Vlada Georgijeva, jednako žustro koliko je bilo rasprave o tome da li je Georgijevu uopšte bilo mjesta na festivalu, u žanrovskom smislu. Nas ipak više zanima da taj drugopomenuti stav prokomentarišemo: Bedem fest je odavno postao toliko raznovrstan, da više nema potrebe trošiti vrijeme na izlivanje u kalupe kojih nema. Strogo profilisani festivali su ostali mali festivali (mali samo po posjećenosti, veliki na svaki drugi način, da ne bude zabune). Bedem fest je postao festival koji svakome nudi ponešto, a uz stav organizatora da iza svakog izvođača stoje stoprocentno (ovo je parafraza onoga što direktor festivala Petar Šundić tvrdi već godinama), nije na nama da se bunimo, već da uzmemo ono što nam se sviđa od ponuđenog. A ima zaista bendova i pojedinaca koje svake godine vrijedi čuti, ima vaskrslih bendova, legendi iz doba kog se slabo sjećamo, omiljenih muzičara iz doba koje želimo da zaboravimo, i ovih koji danas uspijevaju da odole potpunom neukusu, pa stvaraju kvalitetnu muziku.

Ono što kod Bedem festa posebno cijenimo je promocija regionalnih demo bendova. Stabilna i snažna ritam sekcija u kombinaciji s prodornim i prijatnim vokalom, nepretenciozno glasni, pobjednici ovogodišnjeg BUNT Rock festivala, trojac Lagana Sreda, donose taj melodični zarazni (direktni ili indirektni) optimizam na tvrđavu da otvore drugo veče festivala. Pomalo nezavidni termini za pobjednike demo festivala, jer je vrijeme njihovih nastupa gotovo dosljedno vrijeme okupljanja i neprekidnog žamora, ali publika Bedem festa je već uhvatila ritam povlačenja unazad, tako da ljubitelji najsvježijeg zvuka svoje cjelovečernje uživanje počinju ispred pozornice. I HGF nam dovodi odličan bend. Varaždinska četvorka pod imenom Vrulja (jeste li znali da kod Pljevalja postoji jedno selo koje se tako zove? Eto, sad znate) levitira kroz psihodeličnu verziju rocka koja raznježi i onda kad se prolama iz dnevne sobe gromoglasnosti. Dominantna povezanost između bubnjarskih dionica i vokala, bar ako je suditi po snimkama koje se mogu naći na Soundcloudu, obavezuje nas sve da zauzmemo te prve redove. Pobjednici festivala Omladina iz Subotice, progressive metal bend Bulka, imaju priliku da svoju neverbalnu nademotivnost ponude kao ulaznicu u posljednje festivalsko veče. Iz onoga što smo preslušali za vas, njihova su specijalnost smjenjivanje tople i hladne melodične struje, koja ne dozvoljava publici da se uspava, spoj dramatike i suptilnosti, metaforičke strogoće i zvučne raskalašnosti.
Ove bendove najiskrenije preporučujemo.

Nisu ovi nastupi na samom početku nužno najnezahvalniji, jer jednog se dana svi ovi bendovi mogu vratiti da odrade neki poslijeponoćni nastup. Dingospo Dali se, recimo, vraćaju. Sad već imaju i zapažen album iza sebe, i izuzetan singl „Slabost“ koji posljednjih mjeseci ovom bendu na poseban način daje pažnju koju već odavno zaslužuju.

Među posebnim preporukama naše redakcije na samom vrhu stoji nastup bečejskog benda Eva Braun. Na pragu sladunjavosti u melodijskom smislu, više kao način na koji se sa stvarnošću borimo, a ne kako nam stvarnost vraća, ovaj kultni sastav je uspio da nam provrti i međuljudske odnose i emocije jednako koliko i mentalne sklopove lirskih junaka koji se udružuju i rastavljaju u vremenu koje nema razumijevanja za krvotoke, samo za novčanike. Zato valjda i nije čudo što toliko traju, diskretni u nastupu, ali ne i na nastupima. To je bend koji publika i voli i poštuje svih ovih godina, bend od mnogih priča, bend koji nas je naučio da volimo Bečej, iako tamo nikad nismo bili. Bilo je vrijeme da dođu u Crnu Goru, i doći će, konačno, na Bedem fest.

Poseban segment festivala će biti projekcija filma „Nebeska Tema“. Niko nije mogao ni pretpostaviti da će priča o Vladi Divljanu svoju crnogorsku premijeru imati na otvorenom, a pogotovo ne na jednom velikom festivalu. Svakako sjajna ideja organizatora da na neki način nadoknadi to što ne može oživjeti Idole bar na kratko, na onaj isti način kao što su oživljavali bendovi za ovaj festival.


Kad smo kod oživljavanja bendova, posebno je lokalnu publiku obradovala najava da će Osma sila, nakon više od trideset neaktivnih godina, nastupiti na festivalu. I Gospoda Glembajevi se okupljaju ponovo, s tim što su već jednom nastupili na ovom istom festivalu, i u međuvremenu na godišnjem nivou uspjeli da nas obraduju svojim kombinacijama poezije i muzike.
Na spisku crnogorskih bendova se nalazi i klapa Who See, te Vizant sa svojim duhovno - progresivnim metal materijalom. Vizantu nije prvi put da nastupaju u okviru festivala.

Kad smo kod povratničkih nastupa, ponovo će okupiti svoju publiku Bisera Veletanlić, Partibrejkersi, E-play i Kanda, Kodža i Nebojša. Publika onog Bedem festa kog se sjećamo od prvih dana najviše se raduje ovim posljednjepomenutim.

Neke od legendi rokenrola osamdesetih će nastupati na festivalu prvi put. Dragoljub Đuričić će, vjerujemo, biti uobičajeno na ivici performansa, a kakav nas bend očekuje u pratnji Neleta Karajlića, to nam za sada nije poznato. Ipak, ono čemu se nadamo su svi značajniji naslovi Zabranjenog pušenja. Takođe, nije nam zabranjeno da se nadamo i nekim od prepoznatljivih pjesama iz diskografske ponude Haustora na nastupu Darka Rundeka i ekipe.

Kad su savremene muzičke snage u pitanju, taj segment predvode Bojana Vunturišević, Đorđe Miljenović i Igor Vince, te miljenik ove redakcije, Svemirko, o kome smo pisali opširnije u prvoj najavi ovogodišnjeg izdanja Bedem Festa. Istim povodom smo pisali i o Madame Piano, jednoj od prepoznatljivih umjetnica iz devedesetih godina.

Za kraj je važno pomenuti da je za sve zainteresovane obezbijeđena autobuska linija iz Podgorice, a o cijenama prevoza i satnici se možete raspitati na zvaničnoj stranici festivala.

605 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio