Sjutra u Nikšiću počinje Lake Fest

06 avgust 2019
Author :  

Ne bi trebalo da budemo strogi prema festivalima. Istina je da smo pojedine bendove čuli jednom previše, ali neki se gase, drugi se svedu na jedan dan, i pitanje je šta će nam, ako budemo na sve strane sijali nezadovoljstvo, na kraju ostati za potpuno isključenje iz svakodnevnice i produženi zvučni ugođaj.

Recimo da Lake Fest, koji od 8. do 10. avgusta nudi raznovrstan program na dobro poznatoj lokaciji, među topolama nadomak jezera Krupac u Nikšiću, svoju repetitivnu formulu ove godine malo poboljšava nekim izuzetnim imenima koja vrijedi čuti ponovo. Iz ove tastature koja 'zbori' je već jednom izašlo da je jedan od najboljih nastupa na svim „Lejkovima“ ikad malobrojnoj publici svojevremeno poklonio Kolja s Grobovlasnicima, u nezahvalnom terminu, i na još nezahvalnijoj kiši, ali na kraju su se i termin i kiša sasvim lijepo stopili s osjećajem pripadanja bluzu ljetnjeg predvečerja nadomak popularnog nikšićkog jezera. Ovaj „bolji“ termin, udarni, što bi narod rekao, dijelom je reakcija na reakciju na njegov prošlogodišnji album „Četiri prsta“ kojim je konačno u one tvrde uši javnosti uspio da centrira svoje nježne riječi, bez velikih namjera i ambicija, ili nam je to tako samo izgledalo. I nema sumnje da se ovaj nastup očekuje s istinskim nestrpljenjem, s velikom željom, ako ćemo pošteno.

Isto tako i povratak Nikole Vranjkovića je poput povratka na mjesto na kom smo u stanju da svaki put naučimo nešto novo o sebi, na način koji nam odgovara. Radi se o umjetniku koji dominira već treću deceniju psihodeličnim tokovima postjugoslovenskog andergraunda, o umjetniku koji konstantno hvata najsitnije nelagode svih naših sučeljavanja sa svijetom, naših sučeljavanja s unutrašnjim nama punim straha iz kog nastaju svi nesporazumi, sve nerješivosti; umjetnikom koji je od ćutanja i prećutkivanja stvorio impresivne zvučne dijaloge, i čovjeka koji je redefinisao monotoniju u stanje svijesti koje nam je najprijatnije.

I Love Huntersi se vraćaju u Nikšić, a za očekivati je da razigrana tuga još jednom rastavi ljubav na sve komponente nerastavivosti. Kako Balkanac grubog glasa i nezgrapne pojave može da skine gornji sloj odebljale kože kad u sred „šutke“ rasplače najsnažniju osobu iz najmračnijeg ćoška – to je zamišljeni scenario za koji ne može niko da tvrdi da se nije dogodio. Love Huntersi, ako ovu tastaturu sjećanje dobro služi, nisu nastupali na Lake festu, a poljana pored jezera jeste, ovako napamet, zaista dobar ambijent za žustru svirku na koju 'se naviklo'.

Lake fest ni ove godine ne zaboravlja da podrži lokalnu scenu. Malo je aktivnih bendova i poželjno je da svake godine budu predstavnici domaćina. Punkreas posljednjih godina uglavnom nastupa van Crne Gore i raduje nas svaki njihov uspjeh sa strane, ali smo i pomalo željni svirki. I bend Off Duty za sobom ima sjajan EP i premalo nastupa u svom gradu, te nam je svaka prilika da čujemo ova dva benda zapravo zadovoljstvo na koje računamo u potpunosti. Nikšićane predstavlja i Srđa Simunović sa svojim bendom, a od domaćih snaga su tu još i članovi benda Akademia iz Bara.

Zanimljiva kantautorka iz Osjeka Aklea Neon koketira s afro soul ritmovima tako senzualno da vjerujemo da će njen nastup ostaviti utisak i upisati njeno ime u svijest ovdašnje publike. Posebno se radujemo i nastupu makedonskog benda Ki. I oni su povratnici, iako su na Lake festu prvi put. Konačno će i Killo Killo Banda zasvirati kod nas.

Posebna najava festivalskog tima pripada legendama harcore punka prožetog rep muzikom, Dog Eat Dog, čije je vrijeme najintenzivnijeg nastupanja bilo devedesetih, a opet se kultni status pobrinuo da se mnogi obraduju njihovom nastupu. Njihova adresa je New Jersey, a početni zvuk koji ih je proslavio se u kasnijim fazama proširio i na druge, nazvaćemo ih dobro uklapajućim, pravce. Diskografska pauza nakon koje se javljaju s EP izdanjem „Brand New Breed“ je najbolje prošla u germanskim jezičkim zonama, iako se radi o materijalu koji donosi izvjesnu prepoznatljivost i dobru energiju koja je u potpunosti na nivou nekadašnjih albuma. Vjerovatno će istinski fanovi znati više o nijansama, a za ove druge je dovoljno da znaju da bend nastupa u udarnom terminu već prve večeri festivala.

Na pozornici pored Krupca će nastupiti i Ibrica Jusić, Stereo Banana, TBF, Željko Bebek, Bombaj Štampa, Prti Bee Gee, Gramophonedzie, Najda i Smak tribute, Kerber i Artan Lili. U ovoj rečenici ne postoje dva izvođača koja bi se mogla povezati po senzibilitetu, poetici, izrazu, jedva neki po geografskoj pripadnosti. To je još jednom ona tvrdnja od prošle sedmice, da samo festivali koji nude ponešto za svakoga žive sve svoje namjere u potpunosti.

Meteorologija kaže da neće biti kiše, a o kampu i prevozu se možete raspitati na zvaničnoj stranici festivala.

Vidimo se na jezeru!

320 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio