Možda se čini da smo o albumu "Strah od dubine" sve rekli i mi, i autorka Zvonka Obajdin koja je svakoj od pjesama za naš web magazin ispisala "rodne listove", ali smo odlučili da priču zaokružimo neposrednijim pristupom poznatim pjesmama. Na prvu djeluju kao da su iste kao na albumu, što je normalno kad se iza izvedbe potpisuje jedan tako uigran bend poput Svemira. Ne toliko po stažu koliko po senzibilitetu, odaju utisak srođenosti, laganog uklizavanja u prisnost i nedjeljive osjećajnosti koja izbija iz svakog segmenta svirke.

U TVOJOJ KOSI

 

gledaš ekran telefona

povremeno komentarišeš vesti 

tvoje blage spuštene oči 

razočarane svetom

grickam keks I posmatram  

jedna čarapa ti se malo izvrnula 

peta je na risu

nema ničeg dirljivijeg od 

nečije nesvesnosti kada ga posmatraš

želim da te zaštitim od otrovnog vazduha  

u čemu je smisao života

pitaš više za sebe

moj odgovor nikad spremniji

u tvojoj kosi, u tvojoj kosi

Druga najbolja pjesma sa zapaženog drugog albuma benda čiji je naziv neobična igra riječima - Porto Morto. Bend je to koji se igra muzičkim elementima, kombinujući elektroniku, pop i rok uz raznovrsne, kako sami kažu, “glazbene igračke”, kreirajući specifičan zvuk svjetskog ranga.

Jedan od originalnijih sastava u regiji oglasio se istoimenim debijem u decembru 2016, ali su našu pažnju, a i pažnju šire javnosti, skrenuli izvanrednim singlom “Kuća”, koji je, tačno dvije godine kasnije, najavio aktuelni album “Portofon”, zvanično porinut u aprilu 2019. Pratio ga je jedan od spotova koji su obilježili prošlogodišnju regionalnu produkciju, baš kao što novi singl prati vrhunski video (sa referencama na prethodni rad, na samom početku), u kome se pojavljuje i pjeva legendarni gost - Darko Rundek.

Peto izdanje Indirekt Showcase festivala održaće se u Beogradu od 02.10. do 04.10.2019 na više lokacija uz učešće preko trideset izvođača iz Srbije, regiona i Evrope. Važan dio svakog šoukejsa, pa i ovog, su konferencije koje će biti održavane u Beogradskom Marketu sva tri dana trajanja festivala. Kroz trodnevni program predstaviće se sve kategorije učesnika u muzičkom biznisu - izvođači, menadžeri, promoteri, producenti, izdavači, organizatori, novinari - svi će oni biti učesnici panela koji bi mogli biti vrlo korisni prije svega mladim muzičarima koji tek ulaze u „posao“. Nadamo se da će dolazak onih kojima su ovakve konferencije uglavnom namijenjene biti veći nego do sada, tim prije što će biti obrađene zanimljive teme uz, vjerujemo, pregršt dobrih savjeta od strane predavača za dalji razvoj njihovih karijera.

Robert De Niro i Džo Peši ponovo zajedno, Skorseze režira i orkestrira još niz izuzetnih glumaca, od Al Paćina do Harvija Kajtela. Početkom avgusta pisali smo o novom, željno očekivanom kriminalističkom filmu "Irac", koji će očito obuhvatiti i širi društveni kontekst iz perioda kada je Džimi Hofa netragom nestao, tada smo imali uvid samo u nekoliko inserata a sada i u nekoliko scena iz filma u produkciji NETFLIX-a. Međutim, još uvijek je rano zaključiti koliko dobro ili, eventualno, izvanredno će ovo ostvarenje biti - sjetimo se da je prethodni maestrov naslov zapravo imao polovičan učinak, i ostavio oprečan utisak na gledaoce, pa čak i kritičare - uprkos izuzetnoj glumačkoj podjeli i pojedinačnim snažnim interpretacijama. Sa druge strane ovo je žanr, milje, tema i shema, ovo su karakteri koje je Martin magistrirao, tačnije doktorirao, pa su očekivanja veoma visoka. Pogledajte i po želji prokomentarišite...

Nisu to samo ćoškovi, već cijeli Trg i cijela Njegoševa ulica, kao i gradski park će 30. i 31. avgusta biti pozornica za mnoge zabavljače i muzičare iz regiona i šire. Festival uličnih svirača već četvrti put planira da poveže Nikšićane i njihove goste s umjetnošću koja se od publike ne udaljava da bi istakla svoju superiornost, već joj ostaje u ravni da bi pokazala da i sami mogu biti dio nje. Taj odnos je uvijek nailazio na podršku, pa nema sumnje da će i ovog puta cijeli grad biti dio velikog performansa koji za cilj ima da probudi dobrog duha zajedništva, makar na kratko.

Klovnovi i akrobate, cirkuske atrakcije, programi koji su namijenjeni i najmlađima jednako koliko i onima koji će ih držati za ruke, svake godine okupe toliko publike, da Trg izgleda kao košnica. Neki od programa se očekuju s nestrpljenjem. Gjurcinowsky iz Skoplja donosi performans „Neko ovdje nije normalan“ baziran na balkanskoj tradiciji, što će reći da se radi o malom cirkusu unutar velikog cirkusa, a Circo A La Maleta, veseli belgijsko- čileanski dvojac malo na snagu, ali uglavnom na vještinu, već je svojim tačkama (žongliranje, monocikl, koketiranje s plesovima koji uključuju vatru) postao tražena mini trupa na sličnim festivalima.

Strana 1 od 86

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio