Print this page

Zlatni globusi: "Boemska rapsodija" nadmašila film "Zvijezda je rođena"

07 januar 2019
Author :  

Sinoć, odnosno rano jutros, je bilo uzbudljivo na dodjeli Zlatnih globusa – najveće iznenađenje je ubjedljiva pobjeda “Boemske rapsodije”, filma o kojem ste jednu od rijetkih (umjereno) pozitivnih kritika mogli pročitati na našem sajtu.

Dakle, u kategoriji najbolji film – drama nagrađen je biografski film o genijalnom Frediju Merkjuriju, a ne većinom pozitivno ocijenjena nova verzija filma “Zvijezda je rođena”, kao što je to bilo očekivano. Sa druge strane, bilo je očekivano da Rami Malek osvoji Zlatni globus za tumačenje slavnog britanskog pjevača i frontmena grupe Queen, jer je njegova uloga unisono hvaljena čak i kod onih koji su isticali mane “Boemske rapsodije”. Stoga bi se moglo reći da je “Zvijezda je rođena” Bredlija Kupera gubitnik večeri, posebno zbog toga što ni debitantkinja (na filmu) Lejdi Gaga nije uspjela da potvrdi nominaciju za glavnu ulogu u istom filmu.

Zlatni globus osvojila je renomirana glumica Glen Klouz za ulogu u drami “Žena”, treći po redu, dok je Kristijan Bejl (očekivano) osvojio svoj drugi Globus, i ovaj put za impresivnu transformaciju tj. glumačku bravuru u filmu “Vice”.

Najbolji režiser je Alfonso Kuaron, a njegova “Roma” najbolji inostrani film, tako da je mogućnost da isti osvoji barem jednog Oskara veća od 100 procenata, budući da je kritika gotovo bez izuzetka istakla Kuaronov film kao najbolji u 2018. godini. Paradoksalno, to međutim nije bilo dovoljno kada se isti nadmetao sa pomenutim laureatom, “Boemskom rapsodijom”, u glavnoj kategoriji.

U kategoriji mjuzikl ili komedija Zlatni globus je dobila Olivija Kolman za ulogu u filmu “Omiljena” (Favourite), koji će, takođe izvjesno, biti jedan od vodećih kandidata za predstojeću dodjelu Oskara, makar kada je riječ o glumicama.

No, ni Ema Stoun ni Rejčel Vajs, obje veoma upečatljive u pomenutom filmu Jorgosa Lantimosa, sinoć nisu osvojile Zlatni globus za sporednu žensku ulogu – isti je pripao glumici Ređini King.

Najbolji film u istoj kategoriji je "Zelena knjiga", što takođe predstavlja iznenađenje, a Maharšala Ali je dobio svog prvog Zlatnog globusa za sporednu ulogu u tom filmu.

Serija “Amerikanci” je dobila prestižno priznanje, a Globuse su primili i Patriša Arket i Ben Višou za uloge u TV filmovima. Najbolja komična serija je "Metod Kominski", a za ulogu u njoj Zlatni globus je ponovo osvojio Majkl Daglas, po treći put u karijeri.

Po mnogima očekivano, Zlatni globus za najbolju originalnu muziku je dodijeljen Džastinu Harvicu, za zaista impresivan skor filma “ Prvi čovjek na mjesecu “ (First Man), što bi lako mogao reprizirati i krajem februara odnosno osvojiti Oskara.

Pjesma “Shallow” iz “Zvijezda je rođena” je tom filmu donijela jedinog Zlatnog globusa.

1272 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Latest from Urednik