Lista najljepše snimljenih filmova XX vijeka

18 januar 2019
Author :  

Udruženje američkih snimatelja (ASC), povodom stogodišnjice svog postojanja, odabralo je 100 antologijskih, prekretničkih filmova u istoriji kinematografije. U pitanju su klasici koji imaju kontinuiran uticaj na nove generacije filmskih autora i snimatelja odnosno direktora fotografije. Prvih 10 najljepše snimljenih filmova XX vijeka su rangirani, dok je sledećih 90 navedeno po hronološkom redu.

Na prvom mjestu je "Lorens od Arabije", jedno od epskih remek-djela u režiji Dejvida Lina, u kojem je pored Pitera O' Tula (u svojoj životnoj ulozi) briljirao i direktor fotografije Fredi Jang. Na drugom mjestu je kultni SF noir “Istrebljivač” (Blade Runner) u režiji Ridlija Skota, slijedi “Apokalipsa danas” u kom su Ford Kopola i Vitorio Storaro snimili antologijski (anti)ratni film. Obojica su u top ten listi zastupljeni po dva puta, Kopola još sa prvim dijelom monumentalne kriminalističke sage “Kum”, a Storaro kao direktor fotografije jednog od ranih, ali i najuspješnijih filmova nedavno preminulog Bernarda Bertolučija - "Konformista".

Naravno, bilo bi iznenađenje da se revolucionarno zajedničko ostvarenje Orsona Velsa i Grega Tolanda nije našlo u prvih 10, odnosno prvih 5 filmova. Malo iznenađenje, međutim, predstavlja deseta pozicija za film “Francuska veza” Vilijema Fridkina, za razliku od “Razjarenog bika” Skorsezea i Čepmena, odnosno filma “Božanstveni dani “(Days of Heaven”), fascinantne kreativne saradnje Terensa Malika i Nestora Almendrosa, koji se često navode kao vizuelno nevjerovatni filmovi. U prvih 10 je i SF za sva vremena Stenlija Kjubrika, “2001: Odiseja u svemiru”, a zatim slijede nerangirani klasici poput Metropolisa, Čarobnjaka iz Oza, Kazablanke, Rašomona, Bulevara sumraka, Taksiste, Divlje horde, Amadeusa, Osmog putnika pa sve do novijih filmova: Sedam, Engleski pacijent, Tanka crvena linija, Matriks i Raspoloženi za ljubav.

Najzastupljeniji snimatelji odnosno direktori fotografije jesu Italijan Vitorio Storaro, sa čak četiri naslova (Poslednji kineski car, Poslednji Tango u Parizu, Crveni i pomenuti Konformista) koliko potpisuje i Amerikanac Kaleb Dešanel (Dobro došli gospodine Čens, Put u svemir, Crni pastuv, Talenat), a toliko je snimio i Britanac Džon Alkot, no on je bio direktor fotografije samo u pojedinim sekvencama pomenute Odiseje, a na listi je zastupljen sa još tri Kjubrikova klasika: Paklena pomorandža, Isijavanje i Beri Lindon.

Kompletnu listu možete vidjeti OVDE.

1. LORENS OD ARABIJE, snimljen 1962, dir. foto. Fredi Jang, rež. Dejvid Lin

2. ISTREBLJIVAČ, snimljen 1982, dir. foto. Džordan Kronenvet, rež. Ridli Skot

3. APOKALIPSA DANAS, snimljen1979, dir. foto. Vitorio Storaro, rež. Frensis Ford Kopola

4. GRAĐANIN KEJN, snimljen 1941, dir. foto. Greg Toland, rež. Orson Vels

5. KUM, snimljen 1972, dir. foto. Gordon Vilis, rež. Frensis Ford Kopola

6. RAZJARENI BIK, snimljen 1980, dir. foto. Majkl Čepmen, rež. Martin Skorseze

7. KONFORMISTA, snimljen 1970, dir. foto. Vitorio Storaro, rež. Bernardo Bertoluči

8. BOŽANSTVENI DANI, snimljen 1978, dir. foto. Nestor Almendros, rež. Terens Malik

9. 2001: ODISEJA U SVEMIRU, snim. 1968, dir. foto. Džefri Ansvort&Džon Elkot, rež. Stenli Kjubrik

10. FRANCUSKA VEZA, snimljen 1971, dir. foto. Oven Rojzman, rež. Vilijem Fridkin

453 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio