Piter Džekson priprema dokumentarac o Bitlsima

30 januar 2019
Author :  

Piter Džekson trenutno istražuje 55 sati arhivskog video i foto materijala iz januara 1969. godine, dakle sesije kada je nastao poslednji (zvanični) album legendarnog kvarteta iz Liverpula. Ti snimci ranije nisu bili objavljivani, a magazin Uncut javlja da će posebno zanimljivi biti audio trake, preko 140 sati materijala sa proba i finalnih snimaka!

Fantastična vijest za obožavaoce Bitlsa, naročito zbog toga što je novozelandski reditelj izuzetno posvećen svakom projektu, što je pokazao i u svom prethodnom, takođe dokumetarnom ostvarenju. Naime , “They Shall Not Grow Old” o britanskoj armiji u Prvom svjetskom ratu dobio je izvanredne ocjene kritike i nominovan je za nagradu BAFTA, za najbolji dokumentarni film prošle godine.

Džekson je izjavio, parafraziramo, kako ovako obiman arhivski materijal daje mogućnost da gledaoci iz najbliže moguće perspektive sagledaju sliku benda koja se razlikuje od mita o poslednjim danima slavnog benda, te da je i puko posmatranje procesa stvaranja pjesama Džona, Pola, Džordža i Ringa iznenađujuće intimno i zabavno iskustvo (za autora), da drame ima ali manje nego što je očekivao, te da će stoga snimanje ovog dokumentarnog filma predstavljati pravo zadovoljstvo za njega lično, a biti ultimativno iskustvo za sve fanove Bitlsa, naročito za one koji su o nečem sličnom sanjali decenijama...

Prisjetimo se antologijske izvedbe uživo na krovu zgrade u ulici Savile Row, u kojoj je bilo smješteno sjedište kompanije Apple, kojom prilikom je i snimljen dio “Let It Be” albuma.

Snimci sa krova, kao i manji dio predmetnog arhivskog materijala upotrebljeni su za dokumentarac “Let It Be” iz 1970. godine, britanskog autora Majkl Lindzi Hoga.

309 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio