Print this page

Nikšićki Rokumentarni dani ove godine počinju u Podgorici

18 maj 2019
Author :  

Kraj maja (od 23. do 26, da budemo precizni) već treći put rezervišemo za Rokumentarne dane u Nikšiću. U fokusu su filmovi o muzici koji slave pokrete, izrazite predstavnike žanrova i kultna mjesta koja su zbog muzike postala slavna, te promo filmovi bendova koji će prenijeti atmosferu koja vlada van otvorene scene. Naravno, tu su i propratni programi: tribine, bazar, koncert, dj setovi i open guitar show, uz brojne nagrade koje je obezbijedio organizator sa prijateljima.
Prva važna novina je (pred)festivalsko emitovanje filmova u Podgorici. Ovo širenje festivala na još jedan grad je nekako se samo nametnulo, dijelom zbog publike koja zaslužuje da uživa u filmovima, a negdje i zbog samih filmova koji će odživjeti jedno emitovanje više. Publika u Podgorici će imati priliku da prisustvuje i promociji novog singla i spota benda Off Duty, i naravno svirci, a nakon toga će i DJ Mirda imati svoj set u MNE pabu.

Ponovo je Ambasada Slovenije bila prijatelj festivalu, pa ćemo uživati u serijalu „Glasba je časovna umetnost (Music is the Art of Time)“. To je takozvana slovenačka LP trilogija, kako ju je nazvao Igor Bašin, gost festivala i scenarista, koja nam donosi priče o bendovima Pankrti, Laibach i Buldožer. Igor Bašin nije prvi put gost ovog festivala, kao što ni film o bendu Buldožer (tačnije jednom njihovom albumu) neće biti premijerno prikazivan ove godine, ali prilika da se zaokruži serijal je djelovala previše privlačno. Priča o albumu „Dolcgajt“ iz 80. godine benda Pankrti, prije svega je priča o sedamdesetim godinama u Ljubljani, godinama koje su odisale kolektivnom dosadom koju je, na neki način, pojava panka, nažalost samo jednim dijelom, uspjela da pokoleba. Serijal se nakon toga seli u 85. godinu, pričom o prvom zvaničnom albumu Laibacha objavljenom u Jugoslaviji, albumom koji je, usljed cenzure, bio bez naziva i imena benda na naslovnici.

Tri polučasovne epizode serijala „Vojvođanska rokenrol priča“ su posvećene muzici osamdesetih i devedesetih godina, kao i bendu Obojeni program. Ovaj serijal je zavirio u mala mjesta, u skrivene kutke bunta koji se najbolje uobličavao kroz muziku, a samim tim je priča o vremenu koje je dovelo do novog zvuka, što je negdje i osnovna nit koja povezuje sve muzičke dokumentarce koje možemo vidjeti ove godine na festivalu. Nije prvi put da su Vojvođani u fokusu u Nikšiću; podsjećamo da je i prošle godine jedna mnogi duža priča pod nazivom „Kontakt“ za temu imala alternativnu scenu od 86. godine naovamo. Dodatak je film „Vojvođanska strip priča“, razgovor s čuvenim strip crtačima i izdavačima, u režiji Aleksandra Karišika.

Poseban segment čine svojevsni promo filmovi bendova, a ove godine će biti prikazan video dnevnik benda E play, priča o bendu Ogenj koji je sredinom mjeseca gostovao u Crnoj Gori u okviru sajma rok literature, i film „Dok nas glazba ne rastavi“ o hrvatskom bendu Mnogi Drugi. Ovaj posljednji je, recimo, jednočasovna priča o putovanjima, zajedništvu, odvojenosti od voljenih, ali i prijateljstvu koje drži mnogobrojne skupine na okupu, pa u tom smislu ovakvi materijali svakako šire sliku nečega što se završava dvočasovnim nastupima ili polučasovnim albumima.

Pod jedinstvenim naslovom „Crnogorski rock spektakl“, festivalska produkcija će povezati festivale Bedem Fest, SeaRock, Lake fest i Party bus u istu priču. Uglavnom će u fokusu biti specijalizovani filmovi nastali nakon pomenutih festivala, a biće i proglašenje najboljih filmova o Lake festu sa konkursa pod nazivom „Iz mog ugla“.

Film Senke Domanović nije drugačija priča od pomenutih muzičkih, ako uzmemo društvenu podlogu koja uvijek vodi novim pokretima. „Okupirani bioskop“ je svjedočanstvo jednog pokušaja koji je uspio da osvijesti, više nego da spasi beogradski bioskop Zvezda. Više o tome svakako, kao uvod u festivalsko prikazivanje, možete pročitati u razgovoru rediteljke i novinara portala Mulj.

„Rumble – Indians who rocked the world“ je, konačno, vratio vanregionalnu notu festivalu. Dokumentarac koji je nagrađivan i na čuvenom Sundance festivalu otkriva veze starosjedjelaca sjevernoameričkog kontinenta u istoriji popularne muzike. Ne samo što profiliše muzičare poput Pattona, Salasa, Hedrixa i drugih, već u filmu gostuju i Scorsese, Steven Tyler, Slash i Iggy Pop.

Posebna muzička poslastica Rokumentarnih dana je gostovanje Ane Ćurčin u subotu u Blues Brothers Baru. Ana je već nekoliko puta gostovala u Nikšiću, i svaki put je zvučala drugačije, sigurnije u sebe, opuštenije i posebnije. Već smo čuli uživo nekoliko pjesama s njenog sljedećeg albuma, tako da očekujemo da se ovom prilikom taj spisak dopuni.

Bazar je ove godine, kao i dobar dio programa, izmješten u prostor Gradske kuće. Bez obzira na privlačnost Pete proleterske ulice, ovo će biti bolja varijanta (ako vrijeme posluži) za ljude koji provode vrijeme u parku i za roditelje s djecom koji su morali da prave kompromise, jer su raniji Bazari bukvalno bili smješteni uz ulicu.

Svi programi će biti raspoređeni na četiri lokacije: Dodest i MNE pub u Podgorici, Gradska kuća i Blues Brothers Bar u Nikšiću. Ulaz je besplatan, kao i svake godine.

PROGRAM:

ČETVRTAK 23. maj – KIC BUDO TOMOVIĆ PODGORICA
19:00 – 20:00h | Buldožer - Pljuni istini u oči (1975.) (Glasba je časovna umetnost)
20:00 – 20:30h | Razgovor sa Igorom Bašinom scenaristom serijala
20:30 – 21:30h | Pankrti - Dolgcajt (1980.) (Glasba je časovna umetnost)
21:30 – 22:30h | Laibach (1985.) (Glasba je časovna umetnost)

23.00 - 01.00h   Off Duty, DJ Mirda (MNE pub, Podgorica)


PETAK 24. MAJ – BLUES BROTHERS BAR NIKŠIĆ
12:00 – 12:30h | E Play video dnevnik
12:30 – 13:00h | Vojvođanska rok scena – '80
17:00 – 18:00h | OTVARANJE & PREDAVANJE: »BORI SE ZA SVOJU MUZIKU!«, IGOR BAŠIN – BIGOR
18:00 – 19:00h | Pankrti (Glasba je časovna umetnost)
19:00 – 20:30h | Okupirani bioskop
20:30 – 21:30h | Tribina
22:00 – 01:00h | DJ set Blues Brothers - Jahač ploča BIGor

SUBOTA 25. maj - BLUES BROTHERS BAR NIKŠIĆ – GRADSKA KUĆA
12:00 – 12:30h | Vojvođanska rok scena – '90
12:30 – 13:00h | Vojvođanska rok scena: Obojeni program
20:00 – 21:00h | Laibach (Glasba je časovna umetnost)
21:00 – 22:45h | Rumble – Indians Who Rock the World
23:00 – 01:00h | Koncert: Ana Ćurčin

NEDJELJA 26. maj - BLUES BROTHERS BAR – GRADSKA KUĆA
12:00 – 12:30h | OGENJ FOLK ROCK STORY
12:30 – 13:00h | DOK NAS GLAZBA NE RASTAVI (MNOGI DRUGI)
15:00 – 20:00h | Bazar umjetnosti & Vojvođanska strip priča
20:00 – 21:00h | Buldožer (Glasba je časovna umetnost)
21:00 – 22:00h | New Rock Year, filmovi sa Party Busa, Lake i Bedem festa & Proglašenje najboljih filmova Lake festa,
22:00 – 00:00h | Open Guitar Night

717 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Latest from Urednik