Završen 72. Kanski festival - nagrađeni Bong Joon-ho, Antonio Banderas, braća Darden...

26 maj 2019
Author :  

Na sinoć završenom festivalu u Kanu Zlatnu Palmu dobio je južnokorejski reditelj Bong Džon-ho za film “Parazit”, Antonio Banderas nagrađen je za najbolju mušku a za najbolju žensku ulogu britanska glumica Emili Bičem. Braća Darden osvojila su još jedno priznanje za režiju, u ovom slučaju filma "Mladi Ahmed", i potvrdili status miljenika najprestižnijeg filmskog festivala, dok je novi film Kventina Tarantina, koji je dobio izuzetno visoke ocjene najuglednijih kritičara, ostao bez ijedne nagrade.

Bong Džon Ho, poznat po filmovima “Sjećanja na ubistvo” i “Ledolomac” (Snowpiercer), u filmu koji je osvojio glavnu nagradu na 72. Kanskom festivalu, uz dozu humora i satire bavi se klasnim i socijalnim temama, pitanjima koja su itekako aktuelna danas u svijetu, pa se u tom smislu može pronaći veza sa prošlogodišnjim laureatom “Kradljivci” Hirokazu Koreede, ali sudeći po izvještajima “Parazit” je i politički angažovana alegorija, a što je jedan od vodećih južnokorejskih auteura magistrirao u pomenutom, kultnom “Ledolomcu”.

Gran pri je pripao još jednom angažovanom ostvarenju, senegalskoj drami “Atlantiks”, inače debitantskom dugometražnom filmu afričke režiserke Mati Diop, čija je tema izbjeglička kriza iz ugla ostavljene, zaljubljene žene, kao i globalna kriza aktuelnog sistema takav kakav je. Darovita autorka je prva tamnoputa žena koja se takmičila za Zlatnu palmu u dugoj istoriji festivala koji poslednjih godina trpi kritike da je mali broj žena zastupljen u oficijelnom programu.

Nagradu žirija podijelili su na ravne časti filmovi “Jadnici” , moderna i vrlo slobodna adaptacija Igooovog klasika transponovanog u savremenu Francusku  a koja adresira goruća međurasna i međuklasna pitanja društva, i brazilsko-francuski “Bakurau”, neobično postmodernistično i čak psihodelično djelo čija je radnja smještena u izmaštani grad iz naslova, ali sa aluzijama na aktuelni desničarski režim, dok je žiri specijalno istaknuo film “To mora da je raj” uglednog i uvijek društveno angažovanog palestinskog režisera Elija Sulejmana.

Za najbolji scenario, žiri kojim je predsjedavao Alehandro Gonzales Injaritu, proglasio je “Portret zapaljene žene”, koji je napisala i režirala Francuskinja Selin Skjama.

Emili Bičem nagrađena je za ulogu u filmu “Mali Džo” rediteljke Džesike Hausner, o naučnici koja posvećeno radi na cvijetu čiji će miris činiti ljudska bića srećnim.

Za ulogu u Almodovarovom filmu “Bol i slava” (dobio solidne kritike ali nije oduševio kritičare) nagrađen je Antonio Banderas, koji, kako je sam kazao primajući nagradu, zapravo glumi Pedra Almodovara, odnosno lik režisera koji propituje svoj životni put i svoje stvaralaštvo.

301 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio