Globalni filmski festival online trajaće do 7. juna

31 maj 2020
Author :  

Najveći filmski festivali (Kan, Venecija, Berlin, Toronto, Trajbeka, Sandens, Lodnon, San Sebastijan, Sarajevo, Roterdam, Lokarno, Karlove Vari, Makao i mnogi drugi) udružili su snage na We Are One festivalu koji je počeo 29. maja a trajaće do kraja 7. juna; na programu je stotinjak što igranih (dugometražnih i kratkometražnih), što dokumentarnih, što animiranih filmova i festivalskih razgovora – od čega 13 svjetskih i 31 online premijera.

Iz današnjeg programa izdvajamo dokumentarni omnibus “Mostovi Sarajeva”, djelo trinaest reditelja i rediteljki u produkciji SFF-a, kao i petnaestominutne “Razglednice iz Sarajeva” - o tome šta ih inspirisalo u danima karantina - u kome učestvuju afirmisani autori i autorke iz regije (Dalibor Matanić, Srdan Golubović, Damjan Kozole, Aida Begić…), kao i francuski sineasta, dobitnik Oskara Mišel Azanavisijus te bugarski reditelj u usponu Stefan Komandarev. Na programu festivala koji su pokrenuli Trajbeka Film festival i You Tube je i niz animiranih radova sa čuvenog Anesi festivala, jednog od najznačajnijih centara animacije na svijetu.

Sve zasebne festivalske selekcije oblikovane su tako da predstave posebnosti pojedinačnih filmskih festivala koji učestvuju u ovom globalnom, postpandemijskom projektu, sa ciljem da autorima iz 35 zemalja osigura pristup gledaaocima širom svijeta, putem You Tube mreže. Kompletan program pogledajte OVDE, a filmove besplatno možete gledati i posle premijernog odnosno prvog prikazivanja.

Među arhivskim materijalima su razgovori sa slavnim filmskim rediteljima i glumcima kao što su Frensis Ford Kopola, Alehandro Injaritu, Dejvid Kroneberg, Giljermo del Toro, Alen Delon, Bong Džun Ho, Stiven Soderberg, Hirokazu Koreeda, Džeki Čen, Džejn Kempion, Kler Deni, međutim nema premijera poznatih filmadžija, makar kad je riječ o igranim dugometražnim filmovima. Najzanimljivijom, ako ne i najkvalitetnijom se čini selekcija dokumentarnih dugometražnih i kratkometražnih (animiranih i igranih) filmova, među kojima su i radovi iz Dreamworks studija


“360 VR” selekcija predstavlja dokumentarac “Putovati kao crnac”, nominovan za nagradu Emi, te SF film “Atlas V” sa Bilom Skarsgardom u glavnoj ulozi, kao i djela Opre Vinfri i Lupite Nijongo, te kratki koncerti i video radovi poznatih muzičara (Džon Ledžend, Sebastijen Telije...)

147 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio