Print this page

46. FEST - Nagrađivani naslovi nominovani za Oskare sreću niskobudžetne, kultne filmove

11 februar 2018
Author :  

Nešto manje od pola vijeka kasnije beogradski FEST je i dalje najveća filmska smotra u regionu, u svom 46. izdanju sa preko 115 filmova na programu tokom 10 dana trajanja, te očekivanih stotinu hiljada gledalaca, što je respekta vrijedna brojka koju poslednjih godina uglavnom dostiže.

Od prije nekoliko godina jednim svojim dijelom i takmičarskog karaktera, kako će biti i ove zime, kada će se od 23. februara do 3. marta (festival traje dan duže) za priznanje Beogradski pobednik, te nagrade žirija kojim predsjedava Milčo Mančevski (za najbolju režiju, scenario, glavnu mušku ulogu, glavnu žensku ulogu kao i najbolji debi) takmičiti šesnaest filmova iz Evrope, Amerike, Kine i Rusije.

Između ostalih tu je filmska biografija kultnog istoimenog književnika „DOVLATOV“ u režiji Alekseja Germanova mlađeg, u kom naslovnog junaka tumači mladi srpski glumac Milan Marić; zatim „AGAPE“ čiji autor, poznati hrvatski reditelj Branko Šmit opisuje kao film o idealu ljubavi, a isto tako i o homofobiji koju iskusi glavni protagonista, sveštenik koga više nego uvjerljivo tumači Goran Bogdan; premijerno u regiji prikazuje se i libanski kandidat za Oskara za strani film, „UVREDA“, koji posebno ističe i umjetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić, film o verbalnom sukobu hrišćanina iz Libana i palestinskog izbjeglice koji preraste u nešto mnogo veće, zatim „PRAVO MJESTO“ koji potpisuje miljenik ovdašnje publike Paolo Đenoveze, poznat po prethodnom ostvarenju „Potpuni stranci“, nadalje argentinski film „SEZONA LOVA“ sa obećavajućim sižeom: otac, inače lovac, kroti karakter svog problematičnog maloljetnog sina pokušavajući da ga nauči životnim vrijednostima.

Pored pomenutih, u glavnom takmičarskom programu biće prikazan i aktuelni film slavnog Pola Šredera, „ISKUŠENIK“, prikazan i na festivalu u Veneciji, baš kao i kineski film „ANĐELI NOSE BIJELO“ u režiji Vivijen Kju koji takođe preporučujemo, te uzbudljivi erotski triler francuskog sineaste Fransoa Ozona, "DVOSTRUKI LJUBAVNIK", prikazan na prestižnom Kanskom festivalu, na beogradskom festivalu van takmičarskog programa, kao dio zanimljivog segmenta Fokus Evropa koji čine i aktuelni filmovi režiserki Kler Deni, Margaret fon Trota, kao i nova djela Semiha Kaplanoglua i Mišela Azanavisijusa.

Nisu potrebne posebne preporuke za već dobro znane, nagrađivane naslova „TRI BILBORDA ISPRED EBINGA U MISURIJU“ (koji će svečano otvoriti 46. FEST), „OBLIK VODE“ , „SKRIVENA LJUBAV , „LADY BIRD“, „KVADRAT“ /“SKVER“, „FANTOMSKA NIT“, „JA, TONJA“ (koji će svečano zatvoriti festival), „FANTASTIČNA ŽENA" (Una mujer fantastica), redom nominovane za Oskare, po opštoj ocjeni filmove u samom vrhu prošlogodišnje produkcije koje će mnogi gledaoci premijerno gledati upravo na velikom platnu, a što posebno zaslužuju vizuelnom impresivni filmovi Giljerma del Tora, Luke Gvadanjina i Pola Tomasa Andersona. U Sava centru će biti prikazani i novi filmovi Lin Remzi ("ZAISTA, NIKADA NISI BIO OVDE") i Dena Gilroja, prvi sa Žoakinom Finiksom u odličnoj ulozi a potonji sa Denzelom Vošingtonom koji je zaradio još jednu oskarovsku nominaciju u filmu „ADVOKAT“ (Roman J. Israel) koji, pak, nije imao topao prijem kritičara, ali i nova ostvarenja Čen Kajgea „LEGENDA O KONKUBINI“, potom „NIOTKUDA“, hvaljeni film Fatih Akina, već proglašen za kultni film „VJERNOST“ bejgijskog reditelja Mihaela Roskama, te „JUPITEROV MJESEC“ mađarskog autora Kornela Mundrucoa koji je dobio izvrsne kritike na Kanskom filmskom festivalu, te raduje vijest da će biti jedan od gostiju festivala u Beogradu.

Sava centar će ugostiti i poznatog režisera Rolanda Džofija ("Polja smrti", "Misija"), on će predstaviti svoj novi film „OPROŠTAJ“ u kojem glavne uloge igraju Forest Vitaker i Džef Golblum, a gost festivala biće i Ištvan Sabo, režiser klasika istočnoevropske kinematografije „Manifesto", „Pukovnik Redl“ i "Susret sa Venerom", od kojih će poslednja dva imati specijalne projekcije u Kinoteci, tim povodom.

Nagradu Beogradski Pobjednik, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, pored pomenutih velikana biće uručena i glumici Nedi Arnerić, a za dosadašnje stvaralaštvo i ruskom režiseru Karenu Šahnazarovu, inače čestom gostu FEST-a i Beograda.

Kinematografiju Srbije predstavljaju mahom debi filmovi mlađih autora: Koste Ristića, Svetislava Dragomirovića, Petra Pašića, Lazara Bodrože, ali i njihovog starijeg kolege Dejana Zečevića, koji ovom prilikom predstavlja film pod nazivom „IZGREDNICI“, za koji je scenario napisao iskusni Đorđe Milosavljević. Međutim, scenario za film „EDERLEZI RISING“ napisao je Dimitrije Vojnov imajući na umu poznatu porno divu Stoju, porijeklom sa naših prostora, kao glavnu junakinju erotske SF esktravagance u kojoj će uživati i fanovi slovenačkog glumca Sebastijana Kavace.

 

DocuFEST je segment koji čine nekoliko dokumentarnih filmova, među kojima i "Portret umjetnika Milče Mančevskog", a pažnju publike sigurno će privući dokumentarci o tragično preminuloj Vitni Hjuston i još uvijek veoma vitalnom i kreativnom japanskom kompozitoru Rjuiči Sakamotou.

U okviru programa Granice, selektor tog segmenta Milan Đorđević, i sam priznati režiser, skreće pažnju gledalaca na film „DIVLJI DJEČACI“ Bertrana Mandikoa, kao i na dokumentarac “HITLEROV HOLIVUD“ koji se bavi njemačkom kinematografijom za vrijeme nacista,preporučujemo i neobičan film "Pokot" preveden kao "TRAGOM KOSTIJU" poznate poljske autorke Agnješke Holand, dok iz alternativne selekcije pod nazivom Thrills&Kills izdvajamo antiutopijsko djelo ruskog režisera Pavela Kveleva nazvan „INVOLUCIJA“, južnokorejski triler „DAN“ u kom glavni junak pokušava da promijeni slijed događaja i spasi život svoje kćeri iznova čineći isto, samo malo drugačije, bez moralne kočnice.

Kad smo već kod specijalnih filmskih zadovoljstava i filmova koje vjerovatno nećemo gledati u kinima, evo još nekoliko preporuka: najprije „BIKINI MOON“ Mančevskog, jednog od gostiju FEST-a odnosno člana žirija (glavne) takmičarske selekcije, koji će premijerno predstaviti još jedan film u kome ispituje granice fikcije i stvarnosti, nadajmo se manje nalik na njegov poslednji dokumentarističko-igrani eksperiment „Majke“ a više (njegovom) remek-djelu „Prije kiše“; „LIČNA STVAR“ braće Tavijani koji su nakon pedesetak godina bavljenja filmskom umjetnošću prije neku godinu pokazali da i dalje umiju snimiti snažan, inspirativan film kakav je bio „Cezar mora da umre“; potom još jednu hvaljenu homoerotičnu priču „BOŽIJA ZEMLJA “ britanskog režisera Frensisa Lija (koja će biti prikazana u okviru zanimljive selekcije britanskog novog filma Play UK); takođe i „ANA, LJUBAVI MOJA“ rumunskog režisera Kalina Petera Necera, nadajmo se na kvalitativnom nivou vrhunaca čuvenog rumunskog novog talasa, te, makar sudeći po trejleru, još jedan intrigantan film tzv. grčkog čudnog vala, naslovljen „LINIJE“...

Kao i svake godine, FEST nam nudi mnogo toga na obilnoj filmofilskoj trpezi sa koje valja izabrati filmove prema ličnom senzibilitetu, od mikrobudžetskih odnosno niskobudžetnih ostvarenja među kojima će biti i crnogorski predstavnik, film „ISKRA“ Gojka Berkuljana, do viskobužetniih dobro poznatih naslova koji su već, ili će tek pobrati najprestižnija filmska priznanja - u svakom slučaju ne postoji šansa da se pogleda veći dio programa, to jednostavno fizički nije moguće zbog obima programskih cjelina. Odaberite stoga pažljivo, po sopstvenom ukusu i mjeri pa se vidimo se na FEST-u... ako ne na gala projekcijama u SC, onda u salama DOB-a, DKC, Jugoslovenskoj kinoteci ili još nekoliko bioskopa u kojima će se čuveni beogradski festival ove godine odvijati - i to tačno do dodjele Oskara.

582 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Latest from Urednik