Dokumentarno- igrani film “Dnevnik Diane Budisavljević” trijumfovao je na 66. Filmskom festivalu u Puli, osvojivši Zlatnu arenu za najbolji film, režiju, muziku i montažu, dok je izvikani visokobudžetni,  skoro trosatni spektakl “General” u režiji Antuna Vrdoljaka dobio samo utješne nagrade, dvije za sporedne uloge i još jednu za “specijalne efekte”.

Jedan od nekoliko zanimljivijih novih rok bendova u Crnoj Gori, prezentovao je pjesmu “Dan kad biće sve u redu” te prateći spot u kojem su se muzičari iz podgoričkog benda očigledno odlično zabavljali.

Dva autentična američka trubadura, jedan iz Arizone (po treći put u Kotoru) a drugi iz Oregona po prvi put u ovom dijelu Evrope, zatim jedan od najuticajnijih rok gitarista, nekadašnji član Sonic Youth, te na koncu, a zapravo na početku programa, takođe izuzetni u izvođačkom smislu, bend jednog od najoriginalnijih kantautora iz regiona - to je program ovogodišnjeg izdanja SeaRock festivala, svedenog samo na jednu (ultimativnu) noć, za razliku od prethodnih (redom nezaboravnih) dvodnevnih izdanja.

Jedan od osnivača kultnog novotalasnog benda Haustor, i takođe vrlo zanimljive i omiljene grupe Vještice, oglasio se nakon dugačke muzičke pauze - singlom koji najavljuje njegov prvi solo album pod nazivom „Biser, ambra, jantar“.

Beck je objavio sirovu verziju singla koji najavljuje njegov novi album “Hyperspace”, ljuti bluz u kome se čuje samo glas i usna harmonika, kojom barata znalački, uz rudimentarni ritam kao podršku. Nova, bolje reći izvorna verzija nosi naziv “Saw Lightning (Freestyle)”, dok je pjesmu “Saw Lightning” prezentovao još sredinom aprila, uz isticanje Farela Vilijamsa kao koautora, koji je bio zadužen za bek vokale, bubanj i klavijature. Produkcijski i ritmički potpuno modernizovana, ta je verzija pomiješala ne toliko bluz vokal koliko li bluz gitaru sa klupskim, minimalističkim, prodornim bitovima, a bilo je tu i repa, ili recitacije, jedno od ta dva u svakom slučaju.

33. Festival “Grad teatar” svečano je otvoren 4. jula, koncertom Big Band-a RTS-a, kojom prilikom je jedan od najboljih džez orkestara u okruženju uživo predstavio skoro sve kompozicije sa CD izdanja “Mimo od Budve”. U čast Nikole Mima Mitrovića, muzičara iz Budve koji se kao džezer afirmisao u bivšoj Jugoslaviji i u Skandinaviji, premijerno je izvedena numera “Blues for Mimo”, koja je uz naslovnu numeru velikana Duška Gojkovića, komponovana specijalno za ovaj CD, nastao u saradnji GT-a i RTS-a.

Program se nastavlja večeras na novoosvojenoj ambijentalnoj sceni na Zavali, izvođenjem nagrađivane predstave “Hinkeman”, tehnički među najzahtjevnijim u istoriji renomiranog budvanskog festivala. Riječ je o komadu Ernsta Tolera koji je režirao Igor Vuk Torbica, trenutno jedan od vodećih pozorišnih reditelja regiona. Torbica potpisuje čak tri predstave u programu koji je reprezentativan presjek dešavanja u teatru većine okolnih zemalja, uključujući i komad “Luda trava” iz Bugarske, kao i domaće, crnogorske teatarske scene (“O miševima i ljudima” Dina Mustafića, “Kapital” u režiji Andraša Urbana, “Kozocid” u režiji Vide Ognjenović…). Uz Torbičine “Bakhe” i “Krvave svadbe”, potonje premijerno izvedene prethodne godine u velikom stilu i sa veoma pozitivnim odjekom, posebnu pažnju privlači ovogodišnja premijera, rađena po motivima renesansnog remek-djela, španskog autora Fernanda de Rohasa. Komad “Selestina”, u koprodukciji GT-a i JDP-a, režirao je Milan Nešković, a nakon premijere 18. jula slijede tri reprizna izvođenja koja će igrati Nataša Ninković, Ljubomir Bandoivć, Nikola Rakočević, Marta Bjelica, Emir Ćatović i drugi, više ili manje poznati, redom izvrsni glumci srednje i mlađe generacije.

Strana 1 od 84

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio