SINGL SEDMICE: Aldous Harding - Fixture Picture

14 april 2019
Author :  

Nostalgična numera o nekadašnjoj ljubavi koja će uvijek imati posebno mjesto u srcu, drugi je singl sa dolazećeg, sva je prilika dražesnog trećeg albuma novozelandske kantautorke Oldus Harding. Štaviše, “Fixture Picture” je prekrasno otvaranje albuma “Designer”, pop pjesma koju je "umjetnica rijetkog kalibra" (kako je s punim pravom promoviše izdavačka kuća 4AD) dizajnirala u saradnji sa Džonom Perišom, producentom koji je najpoznatiji po čestoj kreativnoj kolaboraciji sa Pi Džej Harvi, uključujući kultni  koautorski projekat “Dance Hall at Louse Point”. Ovdje svjedočimo o nečem sasvim suprotnom od te ogoljene, sirove emocionalnosti i iste takve produkcije – o melodičnim, filigranskim lirskim formama čija je osnova akustični zvuk, a preovlađujuća osjećanja su nježna, delikatna i uzvišena. Ta su osjećanja i svojstva ojačana impozantnim vokalnim sposobnostima gđice Harding, čiji je široki spektar demonstrirala na prethodnom albumu “Party”(takođe u produkciji Periša), ali prije svega ljepotom i ljupkošću interpretacije jedne od ekspresivnijih i (naj)emotivnijih pjevačica danas.

“You can't be pure and in love” pjeva Hardingova, i u toj se kompleksnoj poetskoj istini krije žal za svršenom ljubavlju, zadržavajući svijest da tako trebalo je da bude tj. da se romantična priča morala okončati... Refren je jezgrovit, sastavljen od tri kratka stiha koji se ponavljaju dva puta, ali poželimo da nikada ne prestane zbog milozvučnosti i melodičnosti: “Fixture picture/I've got it, I'm on it/You're in it, I'm honored”… Nakon toga slijedi graciozni gudački pasaž koji ovu pjesmu čini još divnijom i, barem što se tiče potpisnika ovih redova, jednom od najljepših pjesama od početka godine.Violinistkinja Kler MekTagart navodi se kao punopravna članica sastava koji svira na albumu, a riječ je o saradnici Bet Gibons, grupe Calexico, Mika Harvija i naravno Džona Periša.

Budući da je prethodni singl “Barrel” takođe briljantna, baršunasta, neznatno rokerskija pjesma sa suptilno izgrađenim, bolje reći ispletenim i vrlo maštovitim aranžmanom, uz to ispraćena čudesnim i isto toliko čudnim spotom koji je privukao pažnju preko pola miliona gledalaca i slušalaca, jasno je da je “Designer” album koji bi mogao da bude pravi dragulj ovogodišnje pop produkcije. Iščekivanje je još veće za fanove Marlona Vilijamsa, još jednog (senzibilnog) pop trubadura sa Novog Zelanda, sa kojim je “opasnica” Oldus bila u ljubavi, a nakon što su raskinuli romansu to je bila konkretna inspiracija za njegov neodoljivi, nedovoljno hvaljeni album “Make Way for Love” iz prošle godine. Zbog toga se i ova pjesma, takođe praćena pomalo bizarnim ali simpatičnim spotom, može “čitati” između redova. No, nije li slično sa svim vrhunskim songovima – mogućnosti njihovog interpretiranja su praktično neiscrpne.

695 Views
Novak Govedarica

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio