SINGL SEDMICE: Porto Morto feat. Darko Rundek – Hodaj

02 oktobar 2019
Author :  

Druga najbolja pjesma sa zapaženog drugog albuma benda čiji je naziv neobična igra riječima - Porto Morto. Bend je to koji se igra muzičkim elementima, kombinujući elektroniku, pop i rok uz raznovrsne, kako sami kažu, “glazbene igračke”, kreirajući specifičan zvuk svjetskog ranga.

Jedan od originalnijih sastava u regiji oglasio se istoimenim debijem u decembru 2016, ali su našu pažnju, a i pažnju šire javnosti, skrenuli izvanrednim singlom “Kuća”, koji je, tačno dvije godine kasnije, najavio aktuelni album “Portofon”, zvanično porinut u aprilu 2019. Pratio ga je jedan od spotova koji su obilježili prošlogodišnju regionalnu produkciju, baš kao što novi singl prati vrhunski video (sa referencama na prethodni rad, na samom početku), u kome se pojavljuje i pjeva legendarni gost - Darko Rundek.

Frontmen ovog osmočlanog sastava iz Zagreba, Roko Crnić, član je i Rundekove prateće ekipe, ali to sigurno nije jedino što ih povezuje. Naime, očigledan je uticaj ranih radova grupe Haustor, na koliko li intelektualni okvir toliko i na dosjetljivu, zabavnu, nerijetko zajebantsku strukturu pjesama - pjesama koje ne trpe podrobnije opise, a u kojima su ritam mašine, gitare i duvačka sekcija ravnopravni činioci. Ili kako je to Darko poentirao na svom Fb profilu: "Lijepe pjesme i široka i originalna paleta zvuka. Zrela i profinjena produkcija. Svjetsko, a naše!"

“Hodaj” na momente može podsjetiti na Metronomy, samo sa još bogatijim, uvrnutijim aranžmanima a podjednakom melodičnošću – refren je zarazan i prohodan, a strofe su prava "intergalaktička" vožnja koja se ne zaboravlja. Štaviše, odmah poželite da je ponovite, zaplešete, zazviždite skupa sa vodećim vokalima i otkačenim bek glasovima. Postoji puno posebnih dionica, a svileni, dvadesetosekundni gitarski solo na samom kraju singla je jedna od poslastica. U svakom slučaju jedna od pjesama, spotova, ako ne i albuma po kojima ćemo pamtiti ovu godinu.

572 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio