Nova pjesma i spot Dejvida Gilmura

04 jul 2020
Author :  
FOTO: Poli Samson

U pravoj porodičnoj manufakturi nastala je akustična balada inspirisana romanom koji je je nedavno objavila Poli Samson, Gilmurova supruga; Dejvid svira akustičnu gitaru i pjeva (stihove koje je Poli pisala), a njihova kći svira harfu. Njezin bek vokal pokazao se kao vrlo ugodan i fukncionalan, iako je prvobitna zamisao bila da se u pozadini čuje nekoliko ženskih i muških bek vokala, ali je – zbog kompletne situacije oko koronavirusa – numera svedenog aranžmana, iako ne čini da se u bilo kom smislu osiromašena.

Ovo je prva pjesma Dejvida Gilmura nakon pet godina, a prvenstveno je snimljena kao dio pomenute audio knjige, a zatim je preoblikovana i prearanžirana u singl. Sa suprugom već ima dužu kreativnu saradnju, ona je pisala tekstove u poznoj fazi grupe Pink Floyd, kao i za Dejvidove solo albume, no ovo je prvi put da se kćerka Romani Gilmur pojavljuje kao prateća muzičarka.

Kuriozitet je da je spot snimljen na kultnom ostrvu koje je bilo inspiracija za Leonarda Koena, a Hidra je mjesto u kome se dešava dio radnje romana “Pozorište za sanjare”. Poli je ranije napisala reportažu o tom čarobnom, usamljeničkom mjestu sa uskim, kamenima ulicama, sa više stotina crkvica, koje funkcioniše bez automobila… Koenov duh kao da je prisutan, kako na tom kultnom ostrvu koje je baš on učinio slavnim, a u simboličkom smislu i u stihovima, dok je sama numera folk-rok balada sa patinom – kao da je odležala dugo baš na nekom mjeste izvan užurbanog ostatka civilizacije, poput Hidre.

206 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio