Spotovi po kojima ćemo pamtiti kraj godine (nov./dec.)

30 decembar 2018
Author :  

U prethodnih šest, sedam sedmica, a posebno u poslednjem mjesecu 2018. pojavili su se neki vrlo zanimljivi spotovi u regiji, od kojih većina za pjesme koje se mogu ubrojiti među najljepše snimljene ove godine. Stray Dogg su snimili čak tri video klipa sa različim protagonistima, Irie FM su sa vrlo jednostavnim spotom imali preko tri stotine hiljada pregleda, a Porto Morto je, čini nam se, u kreativnom smislu nadmašio sebe a i sve ostale. Pored domaćih, dodali smo još nekoliko stranih video radova, Raconteurs i Pol Makartnija u čijem spotu gostuje predivna Ema Stoun.

PORTO MORTO – Kuća

Maja Alibegović i Roko Crnić potpisuju režiju jednog od nekoliko najoriginalnijih i najneobičnijih spotova godine: savršeno smišljena i transponovana ideja koja usložnjava simboliku stihova jednog više no zanimljivog i totalno drugačijeg benda - Porto Morto. Inventivnost njinog muzičkog izraza pronalazi briljantno vizuelno nadopunjavanje, pa uz izvrsne “specijalne efekte” “Kuća” iskoračuje iz lokalnog dvorišta i kvalifikuje se za jedan od najuspjelijih spotova koji su generalno snimljeni 2018.

IRIE FM – Što ti telo pulsira

Frontmen Irie FM, oslonio se na sopstveno tijelo i koreografiju, naprosto zaplesao - i to kako!- i iskoristio do maksimuma inače neinspirativan prostor Sava centra u spotu za singl sa novog albuma “Putevi”. U pitanju je saradnja Vukašina (Markovića), kao korežisera, i direktora fotografije Lazara Bogdanovića, koju je publika nagradila sa preko tri stotine hiljada pregleda! Većinom ženske publike, razumljivo, ali nije zanemarljiva ni privlačnost refrena tj. pjesme koja posjeduje nesumnjiv hit potencijal sama po sebi.

ARTAN LILI – Na mišiće

Artan Lili konačno su finiširali “New Deal”, album u produženom trajanju, čija svaka pjesma je dobila prateći video – u (ne)pravilnim razmacima tokom prethodne dvije godine. “Na mišiće” nije sniman na mišiće, naprotiv, to je vizuelno atraktivan spot snimljen u novoj beogradskoj Kinoteci, koja ga je i podržala. Igra svjetlom u bojama uz koreografiju skoro nagog plesača Dejana Kolarova, bila je dovoljno sugestivna, a dodatnu upečatljivost daju tonski inserti iz remek-djela Dušana Makavejeva “Misterija organizma”. Glas pokojne dive srpskog i jugoslovenskog filma Milene Dravić daje mu posebnu auru.

BOHEMIJA - Istine

Pogravanje svjetlom i sjenkama osnova je najnovijeg spota niškog sastava Bohemija, koji već predstavalju singl sa svog drugog albuma, nakon njihovog izvanrednog debija. “Istine” je predivna, prozirna pjesma koja najavljuje još jedan izuzetno kvalitetan album grupe koja korača sopstvenim stazama, pa su tako i njihovi video radovi nešto što nije uobičajeno, prije svega jer su oličenje nepretencioznosti i spontane šarmantnosti, čime se razlikuju od mnogih svojih kolega.

STRAY DOGG – Too Much Madness/Bad Man/ Worried Mind

Nema sumnje da je novi album Stray Dogg obilježio kraj, ali i cijelu prethodnu godinu, jedan od par albuma po kome ćemo je pamtiti. Tokom decembra, uoči premijere “Look at the Moon”, sukcesivno su izbacili čak tri video klipa, sa različitim protagonistima koje “glume” članovi benda Dušana Strajnića. Prvi spot je privukao najveću pažnju jer je “glavni junak”, Dukatov drug, transvestit, u drugom se on/ona na kratko takođe pojavljuje dok je u prvom planu basista benda, a treći se čini najozbiljniji u estetskom smislu, izvrsno komponovan i montiran. Sva tri potpisuje mlada i talentovana rediteljka Jelena Gavrilović.

PIPS CHIPS&VIDEOCLIPS - Kung Fu Lekcije

Evo još jedne pjesme koja se ne zaboravlja, lekcija iz rokenrola heroja hrvatske alternativne scene, koji su ove godine objavili samo dvije pjesme, obje vrhunske primjere kako može da zvuči seksipilom nabijeni rokenrol novog doba (ako niste obavezno provjerite singl “3PM” OVDE). Spot za “Kung fu lekcije” je narativno nefokusiran ali neobjašnjivo zavodljiv i zarazan, stoga ne samo da možemo preslušavati pjesmu više puta, kao što to i jesmo to činili, nego i video traži više od jednog gledanja.

BUČ KESIDI – Nema ljubavi u klubu

Stilska transformacija benda Buč Kesidi čini se da je uspjela, a dokaz je, ako ništa drugo, da se u ova u osnovi rok numera za plesne podijume našla na listi naj pjesama kolege Srđana Strajnića. Video zapravo nije baš domišljat, niti pruža neku dublju satisfakciju bilo koje vrste, ali se možda baš zato uklapa u tekst čija je tema površnost i lažni sjaj klupske (sub)kulture.

Pomenimo na kraju i nekoliko inostranih video bravura, od povratničkog singla (jednog od dva zapravo) The Raconteurs, tog drugog benda Džeka Vajta i za njih netipične ljubavne pjesme, s ubjedljivim retro šmekom eksperimentalnih filmova iz šezdesetih, preko gostovanja Eme Stoun u spotu ser Pola koji se i lično sjajno snašao u ulozi psihoterapeuta, do dokumentarističkog mini filma za briljantan politički odnosno sociološki angažman Endrjua Birda u singlu “Bloodless”, još jedne od najboljih pjesama godine kojih očigledno nije manjkalo. Top lista najboljih albuma i pjesama po izboru redakcije STEREO ART magazina stiže uskoro, na njoj će se naći tek neke od ovih pjesama (izvjesno barem jedan od Stray Dogg singlova) a na top listi najboljih spotova možda dva, eventualno tri ovdje prikazana – sigurna pozicija zagarantovana je samo za Porto Morto.

501 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio