Dan posle audio premijere “poslednje pjesme Bitlsa“, naslovljene „Now and Then“, stigao je prateći video u režiji velikog Pitera Džeksona, koji oživljava onaj neporecivi, neodoljivi, neobuzdani šarm liverpulske četvorke kojim su osvojili cijeli svijet, inače jedan od ključnih razloga njihove vrtoglave slave i, pride, nezgasle ljubavi neprebrojnih fanova sada već mnogo, mnogo generacija.

Taj nesvakidašnji, potpuno razdragani, bezbrižni duh četvorice nestašnih dječaka, naizgled uvijek spremnih na salve duhovitosti i brzopotezne doskočice, na fizičke "poskočice" po potrebi, kulminira kontinuirano negdje sve do „Ljeta ljubavi“, ali čak i u poznoj fazi djelovanja prepoznatljivi, skoro neuhvatljivi šeretluk (iako jenjava) povremeno provejava u prizorima zajedničkog snimanja, kada su nastajala njihova najzaokruženija, završna remek-djela. Uostalom, to je vidljivo i u monumentalnom dokumentarcu „The Beatles: Get Back“.

Dakle, nije samo genijalnost na muzičkom planu, konkretno revolucionarno pomjeranje granica, usložnjavanje strukture i teksture pop i rok muzike ono što ih čini najvećim – ili, ako insistirate, jednim od najvećih bendova ikada – nego je njihova harizmatična pojavnost, prezentacija, spontanost u nestašlucima pred kamerama, povrh svega iznimna inteligencija raznih, raznovrsnih javnih prestupa ono što izdvaja Džona, Pola, Džordža i Ringa od većine njihovih savremenika, takođe izvanrednih, nerijetko ingenioznih muzičara koji su stvarali tokom legendarnih Šezdesetih.

Sedmi album kultnog benda Rebel Star, čija je okosnica vojvođanski maestro Milan Glavaški, nosi znakovit naziv “Sedmo nebo” a ta se sintagma ukazuje, odnosno na trenutak bljesne u singlu “Mesec”, koji prati simboličan, vrlo dobar video što ga je režirao Dinko Čvorić zvani Doringo. Album koji jedva čekamo biće objavljen u spetembru, a u planu su promotivne svirke po regionu.

Izvrsnost benda, koji je u aktuelnoj inkarnaciji osvojio ovdašnje slušaoce prije dvije godine kada se album “Početak i kraj” našao pri vrhu lista najboljih albuma, u uključujući i godišnji pregled muzičkih izdanja Stereo Art magazina, od početka saradnje nije bila upitna - jer su to prekaljeni, vrlo iskusni muzičari. Na dolazećem ostvarenju, konkretno u aktuelnoj pjesmi, Zvonka Obajdin (sint, orgulje, vokal), Daniel Rodik (električna gitara), Ernest Džananović (bubanj i perkusije), novi član Goran Ritoša (bas) i naravno Milan, kao pjevač i gitarista, nude izraženiju i još kompaktniju dinamiku svirke, uveliko ubrzavajući muzički puls i uvećavajući očekivanja fanova.

Ova pjesma je proslava putovanja, automobila i (osjećanja) slobode, tako nekako legendarni Nil - jedna od onih neuništivih, gorostasnih figura rok muzike - opisuje singl Ševrole(t)“, čavrljajući prije nego krene na skoro šesnaestominutnu vožnju otvorenim prostranstvima grandžiranog rokenrola. Iako dobrano u godinama, Jang, očito zauvijek mlad, krstari skupa sa starim pajtašima – a to su Bili Talbot, Nils Lofgren i Ralf Molina. Zajedno po ko zna koji put uživaju i sublimiraju silinu i žestinu brojnih prijašnih putešesvija, čije je pogonsko gorivo beskrajna strast prema bučanju, prema skičanju, prema „krljanju“ električne gitare - tom prljavom, najčešće (žešće) distorziranom zvuku benda Crazy Horse.

To je jedan od (soničnih) vrhunaca nedavno objavljenog alabuma „World Record“, snimljenog uživo u produkciji Rika Rubina, u ostalim momentima vrlo angažovane lirike, skoncentrisane na ekološke i ine probleme savremene sredine, inače znatno suptilnije i smirenije zvučne slike. Ujedno je „Ševrole(t)“ i jedan od singlova godine, što je mogao da bude i prije 25, a možda i 40 godina, eto koliko odskače, kako na samom albumu tako i neopisivim „vajbom“ koji ga povezuje sa mnogim klasičnim singlovima Nil Janga pod visokim naponom.

Posle šest decenija aktivnog djelavanja na muzičkog sceni Nil i njegov najbolji bend djeluju zapanjujuće svježe, posvećeno i osviješćeno, kao malo ko od bezbrojnih mladih kolega, noseći kao pero laku istoriju korpulentnog, nelektrisanog roka na svojim plećima, sve sa sličnim ali revidiranim idejama i elektricitetom, napose integritetom, jednako kao u vrijeme „Rust Never Sleeps“, ili „Ragged Glory“, ili bilo kojeg od poslednja tri albuma maestra sa legendarnim Bendom.

Već prvi pogled na naslovnu fotografiju novog EP izdanja – tri godine posle singla koji mu je prethodio i čak pet nakon poslednjeg albuma grupe Nežni Dalibor – daje nam do znanja da ovo nije tek puki pop produkt; autorka Marina Uzelac po ko zna koji put prevazilazi svoje (inače vrhunske) domete i kreira simboličan “kaver” metafizičkog mini albuma koji zaranja u suštinu. A na njemu je sledeće:

Melodična i bučna muzika, prepuna kontemplacije, sva u sagledavanju Svijeta i sebe u njemu, kao izgubljene i bespomoćne jedinke...

Pripitomljene strasti i preobražaj estetike

“Let Me Panic” prvi je pravi album Dunje Ercegović koja je sredinom prethodne dekade sinula pod pseudonimom Lovely Quinces i vrlo brzo se afirmisala kao ultimativno talentovana (kant)autorka, od početka (muzički) drčna i, u prenesenom smislu, glasnija od ostatka izrazito bogate ženske kantautorske scene regiona. Pod pomenutim umjetničkim imenom snima “samo” tri EP-ja, ali kakva – sa nizom izuzetnih indi(e) folk-rok hitova, no nažalost ne uspijeva uobličiti debi album ni nakon nekoliko godina, pa šalje samu sebe "u mirovinu" da bi se prošle godine nakratko vratila, sa bendom...

Kuriozitet je da paralelno sa LQ, dakle prije punih sedam godina, počinje da se poigrava drugačijom muzičkom formom, skrivena iza imena Bad Daughter. Iako je tokom ranijeg perioda zabilježila nekolicinu (kako i sama kaže) “pop pjesmuljaka”, pred početak ljeta priredila je veliko iznenađenje za fanove, pa tako i ovdje u Crnoj Gori gdje je imala par izvrsnih festivalskih nastupa, najavnim singlom sa aktuelnog albuma, uz prateći erotizirani spot u režiji Hani Domazet.

RECENZIJA: Bad Daughter – Let Me Panic - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Sve počinje i završava u velikom stilu, možda dvjema najljepšim pjesmama na novom albumu kantautora čije je umjetničko ime ROGI –uvodna „Dva otoka“ vode slušaoce sve do bossa nova teme „Subota popodne“, u ukupnom trajanju od skoro 53 minuta muzike koja kao da je napisana i (na)snimljena da bi se najviše slušala po noći, najbolje u samoći. Ali za, razliku od debija „U međuvremenu“, album „Tu“ još bolje može da legne udvoje – recimo (ponovo) posle ponoći.

Bolja dinamika, bogatiji aranžmani ali i raskošniji zvuk generalno, odlike su i dalje ne-stvarno romantičnih numera čiji je lirski subjekt ranjivi muškarac, onaj koji se ni stidi da bude u ljubavi i da to izrazi, nježan i poetičan, kao iz nekog drugog vremena, ili dobrih starih filmova. Neiskvaren svijetom koji ga okružuje, zaljubljive prirode i najčešće zaljubljen, sa izlivima ljubavi koji su tako (ne)daleko od patetike. Nije lako odgonetnuti kako je IGOR Horozović uspio učiniti da ovakva osjećajnost ne bude, ni na trenutak, znak slabosti, već naprotiv – najjače oružje, povremeno i diskretan afrodizijak. U tom smislu romantika i erotika plešu ruku pod ruku, isprepleteni, na radost razoružanih slušatelja i zadovoljnih – sic!- slušateljki.

“Ja se ne pretvaram kada ti ugađam/ljubim onako kako se osećam”, kaže kantautor u jednoj od romansi, istovremeno ubrzavajući ritam e da bi ga na koncu rasplinuo u oblacima “sedmoga neba”. Iskrenost tako nevinog srca širom otvara vrata recepcije, omekšava receptore recipijenata, tako da stihovi “svako jutro ja se topim/ kao da te vidim prvi put” zvuče slatko i neodoljivo, a moglo je biti i drugačije.

Strana 1 od 15

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio