Blog

Dnevnik muzičkog eklektika – Preslušavanje (48)

Rate this item
(0 votes)

Prvo zvučna podloga ovom tekstu, kao i obično na dve platforme, Spotify i Mixcloud, a u nastavku uobičajena januarska analiza godišnjih izbora najboljih albuma ni ovoga puta neće izostati. Koristiću pet za mene relevantnih lista (Uncut, Mojo, Pitchfork, NME, No Depression) koje pokrivaju širi muzički spektar od onog koga pokriva „Dnevnik muzičkog eklektika“ (a to je „Uncut“ i „No Depression“ teritorija). Odmah da kažem da se moja teorija „niša“ pokazuje tačnom, jer od teoretski mogućih 100 različitih albuma (5 lista sa po 20) na zbirnoj listi se nalazi 71 album. To znači da se samo 29 albuma pojavilo na više od jedne liste, a samo jedan (tj. jedna - Fibi Bridžers) na svih pet. Uostalom, evo prvih jedanaest sa te tabele:

Dnevnik muzičkog eklektika – Preslušavanje (47)

Rate this item
(0 votes)

19. decembar 2020.

Poslednji nastavak „Dnevnika“ koji će izaći u tužnoj i teškoj 2020. godini baviće se albumima koji se moraju preslušati pre pravljenja godišnje liste, da bi ova bila koliko-toliko relevantna. Naravno, nisam proširivao žanrovski okvir koji pratim, pa nećete u njemu naći najbolje metal ili elektronske albume, ali to niste ni očekivali. Priličan je broj albuma domaćih izvođača koji su čekali kraj godine da izdaju albume (čak šest), od kojih su tri dobila recenziju, jedan mini recenziju a dva su samo ocenjena. U folderu odabranih za preslušavanje ostalo je još pedesetak albuma od kojih će neki ući u sledeći „Dnevnik“ a neki će zauvek ostati da „vise“. Nadam se da ću do zaključenja svoje godišnje liste preslušati bar polovinu.

Plejliste možete slušati, kako je već uobičajeno, na dve platforme: Spotify lista ili Mixtape mix.

*****

Dnevnik muzičkog eklektika – Preslušavanje (46)

Rate this item
(0 votes)

Dnevnik br. 46 je pred vama. U uvodu ću reći neku reč o pločama o kojima nisam opširnije pisao. Od domaćih, tu je ove godine hiperproduktivni Miloš Zubac, koji mi je i sam rekao da ne moram da pišem o svakom njegovom izdanju. Onaj sa Nemanjom Nešićem je iz podžanra „Pevam pesnike“, a ovaj drugi, „Hazarske“ je u osnovi bluz sa tekstovima iz očeve pesmarice i za svaku je preporuku. Od stranih, tu je nešto manji nego obično kontingent kantri i folk albuma, ali zato ima više roka a prošvercovalo se i nešto panka. Tu je i album izgovorene poezije Peti Smit uz diskretnu pratnju Soundwalk Collective koji je jedini ostao neocenjen jer nisam stigao (niti sam imao volje) da se pozabavim poezijom, koja je od krucijalne važnosti za ovakav tip izdanja.

Plejlistu ovog teksta, po redu pojavljivanja, možete slušati na dve platforme: Mixcloud lista i Spotify lista.

Evo i prikaza:

Dnevnik muzičkog eklektika – Preslušavanje (45)

Rate this item
(0 votes)

Ovoga puta sam bio prilično aktivan slušalac, jer bilo mi je potrebno manje od mesec dana da ispunim kvotu potrebnu za objavljivanje „Dnevnika“. Bilo je mnogo dobrih albuma koji su zaslužili recenziju, ali sam ovoga puta rešio da analiziram gomilu „kaver“ albuma koji se nisu slučajno baš sada pojavili, pa će neki „obični“ albumi iz četrdeset i petog nastavka „Preslušavanja“ biti prikazani tek na kraju godine, kad bude išao propratni tekst uz godišnje liste StereoArta ako se na nju plasiraju.

Kao što je uobičajeno u poslednje vreme, plejlistu sastavljenu od pesama sa pomenutih albuma, poređanih po redosledu iz teksta, možete slušati na dva mesta, s tim što na Spotifyju dve pesme nedostaju: Mixcloud MIKS i Spotify LISTA.

Po jedna pesma sa dva domaća albuma predstavljena ovom prilikom su dodata na godišnju plejlistu domaćih pesama na Spotifyju, evo OVDE.

Evo najzad i prikaza, s tim što je ovaj prvi zajednički prikaz šest kaver albuma.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio