Video

Neobjavljeni video snimci Bitlsa – u režiji Pitera Džeksona

Rate this item
(0 votes)

Slavni novozelandski reditelj poslednjih godina posvetio se inspirativnim dokumentarnim projektima, pa nakon zadivljujuće restauracije arhivskih materijala iz Prvog svjetskog rata u filmu “Nisu imali kada da ostare”, nominovanog za nagradu BAFTA, trenutno pretresa zlatno grumenje iz nedovoljno istraženog arhiva Bitlsa. Film koji nosi radni naslov “The Beatles: Get Back” biće montiran iz obilja materijala koji dokumentuje vrhunac istorije najznačajnijeg rok benda ikada, od preko 68 sati video snimaka i više od 150 sati audio dokumenata - čiji veći dio nikada ranije nije bio objavljen!

Počeo 5. Podgorica Film Festival

Rate this item
(0 votes)

Od večeras pa do 20. decembra na web adresi www.podgoricafilmfestival.online isključivo nateritoriji Crne Gore biće dostupan program 5. Podgorica Film Festivala, koji je otvoren oko 20 časova projekcijom nagrađivanog filma “Otac” režiji Srdana Golubovića, u kojem naslovnu ulogu vrlo ubjedljivo i sa snažnom emocijom tumači Goran Bogdan, nominovan za tzv. evropskog Oskara u kategoriji najbolji muški glumac. U pitanju je potresna priča o poniženom čovjeku, ocu kojem nadležni oduzimaju djecu samo zato što je siromašan. Kao vid ličnog protesta protiv te odluke, glavni junak pješke kreće na put od juga Srbije do Beograda, sa željom da dokaže svoju spremnost, sposobnost i prije svega želju da bude – staralac svojim sinovima…

Na dodjeli nagrada Evropske filmske akademije trijumfovao je danski film “Još jedna runda”(Druk), proglašenim najboljim (evropskim) filmom, nagradu za režiju i scenario pripala je Tomasu Vinterbergu, a za najbolju glavnu mušku ulogu Madsu Mikelsenu. Mikelsen briljira u ulozi srednjoškolskog profesora koji sa svojim drugovima testira teoriju kako opijenost tokom radnog dana podstiče kreativnost, ali alkoholizam je, naravno, teško kontrolisati…

Novi filmovi Mišel Fajfer i Džodi Foster

Rate this item
(0 votes)

Pošto je zbog pandemije ceremonija dodjele Oskara dobrano pomjerena i zakazana za 25. april sledeće godine, logično je da nas tokom tokom naredna tri-četiri mjeseca očekuju premijere (i u bioskopima barem nakratko, u skladu sa propozicijama prestižne manifestacije) filmova koji imaju namjeru da se dopadnu članovima žirija američke Akademije filmske umjetnosti ( i nauka).

IN MEMORIAM - Mustafa Nadarević

Rate this item
(0 votes)

Jedan od glumačkih velikana bivše Jugoslavije, rođen u Banjaluci, diplomirao na Akademiji za dramsku umjetnost u Zagrebu, preminuo je nakon duže bolesti u 77. godini, od posljedica karcinoma pluća.

Mustafa Nadarević je glumio u par stotina TV drama, filmova i serija, posebno se istakavši u kultnom "Velom Mistu" i dramskoj TV seriji “Putovanje za Vučjak” krajem osamdesetih godina, a vrhunac popularnosti doživio je tokom prethodnog desetljeća igrajući lik Izeta Fazlinovića u urnebesnoj humorističkoj seriji “Lud, zbunjen, normalan”, koja se snimala ukupno 11 sezona.

Paralelno, u pozorištu je ostvario niz nezaboravnih glumačkih kreacija,najprije u Zagrebačkom kazalištu mladih a potom i u HNK, a čak je režirao nekolicinu predstava, među kojima i “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, “Hasanaginica”, Balkanski špijun”…

Kao već uveliko poznati glumac u pozorištu, na filmu je debitovao početkom osamdesetih godina u filmu “Kiklop” Antuna Vrdoljaka, a za ulogu Leona u ekranizaciji Krležinog romana “Gospoda Glembajevi, pod vođstvom istog reditelja, nagrađen je Zlatnom arenom u Puli 1988. godine za glavnu, dok je istu nagradu zaslužio za sporednu ulogu u Ogrestinom ostvarenju "Isprani". Antologijske uloge, izuzetne dramske snage i uvjerljivosti, ostvario je i u filmovima “Otac na službenom putu”, “Već viđeno”, “Kuduz”, “Gluvi barut”, “Kod amidže Idriza", da pomenemo samo one u kojima je maestralno igrao jednu od ključnih uloga, a poznat je i po glumačkim bravurama u minijaturama - svaku od dodijeljenih uloga činio je posebnom bez obzira da li bila vodeća ili sporedna.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio