Koncerti

Buč Kesidi u Domu omladine, Beograd, 21.12.2019.

Rate this item
(0 votes)

Buč Kesidi i Sandens Kids

Buč Kesidi i razigrana deca sinoć u Domu omladine. Gimnazijalci i brucoši. Nova tinejdžerska generacija je izašla na rok scenu. Predvodi ih Buč Kesidi, harizmatični dvojac u svetlucavim pantalonama. Gitara i bubanj, kao White Stripes ili The Black Keys, samo tamo gde je bio bluz kod Buča su glitter i glam rock.


Bio sam u Akademiji kada su Jarboli postali ultimativni bend jedne generacije, bio sam u Domu omladine kada su Stray Dogg postali predvodnici nove rok generacije, a bio sam i u Božidarcu kada su Artan Lili poveli novo pokoljenje u rok avanturu. Sinoć u Domu omladine sam prisustvovao promociji nove generacije. Buč Kesidi sviraju njihovu muziku. Publika je bila veliki hor koji je pevao svaku pesmu od početka do kraja. Devojke su se vrtele i cupkale, momci skakali i klimali glavama.

Svemir @ Knap Club, Beograd, 25.10.2019.

Rate this item
(0 votes)

Nije izgledalo da će to veče biti uspešno. Ali, ispostavilo se da uvek treba uzeti u obzir pravilo zvano “90 minuta”.  Znači – na vreme otvaranja vrata koje objavi klub, dodati tih devedeset minuta i tada doći. Da sam tako uradio, zatekao bih pristojno popunjen prostor nekadašnjeg „Kuglaša“ koji se sada zove „Knap“. Kako god da se zove, prostor je prijatan, idealan za „male“ svirke. Kako je Zvonka primetila, nekako je ušuškan i topao pa pravi razliku u odnosu na većinu klubova ovog tipa koji su uređeni u post-inastrijal fazonu (to je ono sa betonskim golim zidovima), što više i nije neka fora.

Klinika Denisa Kataneca @ Kvaka 22, Beograd, 09.02.2019

Rate this item
(0 votes)

Glas sa pokrićem!

Katanec je za manje od godinu dana treći put nastupio u Kvaki 22. Prethodna dva puta solo, ovoga puta se Klinikom Denisa Kataneca. Naravno da sam, kao njegov biograf, sva tri puta bio prisutan, kao što sam bio prisutan i na prvom nastupu Klinike u Jazz Baru (tako se nekako zove) na Trgu Republike a i u Elektropioniru pre možda godinu dana. Jedina konstanta Klinike je Denis Katanec, njegove pesme, Martin gitara i glas, sve ostalo je varijabila. Tako Brane Norac nije više klarinetist već svira električnu gitaru, Vinko Vujec je umesto kontrabasa za bubnjevima, a Karlo Cmrk je u ovoj inkarnaciji Klinike na basu. I to je to. Klasična rokenrol postava. Nema više onog akustičnog skoro džez komba iz Klinike Mk1 sa Tenom Rak na violončelu i  Norcem na klarinetu, nema ni Klinike Mk2 sa Zvonimirom Vargom za klavijaturama i Vujecom na kontrabasu. Kao što se da videti, Klinika je postala klasični rok bend sa dve gitare, basom i bubnjevima.

Rate this item
(0 votes)

Parni valjak neka melje!

Da! Kad izađete sa koncerta najveće grupe nastale desetih godina XXI veka u Srbiji osećate se kao da vas je pregazio parni valjak. Neverovatnu količinu energije emituje bend. Koncentrisani šezdesetominutni nastup može se izdržati ili ako ste mladi ili ako imate dobru kondicionu pripremu u vidu redovnog pohađanja rok koncerata. Moja baterija je po ovom drugom osnovu nekako izdržala do kraja. S druge strane, tih šezdeset minuta je proletelo dok trepneš okom. Drugi bendovi se bave planiranjem set-liste kojom se po želji diže i spušta tenzija, pravi se redosled pesama sa postavljanjem hitova na strateška mesta na početku, sredini i kraju plejliste da bi se držala pažnja publike. Kod Artan Lili to ne važi iz prostog razloga što su sve njihove pesme hitovi! Kod njih je pri pravljenju set-liste jedino pitanje koje pesme izbaciti. Dakle, publika zna sve tekstove napamet i ne štedi grla a ni noge. Ne štede se, bogami, ni Artani. Kad se sve završilo, bili su “gola voda”.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio