Live

Koncert u čast Alice in Chains, dobitnika nagrade Muzeja pop kulture

Rate this item
(0 votes)

Nagrada osnivača Muzeja pop kulture iz Sijetla, grada iz koga su ponikli pioniri grandž scene pripala je grupi Alice in Chains, u čiju čast je sinoć organizovan dvosatni onlajn koncert, ujedno i prikupljanje donacija koje su na kraju večeri iznosile preko 700.000 dolara.

U programu su, pored još uvijek aktivnih članova inagurisanog benda, učestvovale brojne kolege muzičari i muzičarke, između ostalih i Metallica, Mastodon, Mark Lanegan (i sam jedan od ključnih aktera scene iz Sijetla sa tadašnjim bendom Sreaming Trees), zatim Bili Korgan, Dejv Navaro, Kris Novoselić, En i Nensi Vilson, i mnogi drugi.

Večeras vanredno izdanje budvanskog "Novog Vala"

Rate this item
(0 votes)

6. Festival Novi Val organizuje se u svedenom obimu, u vanrednim okolnostima, nešto kasnijem kalendarskom terminu i uz mnogo otežavajućih okolnosti, uključujući najnovije mjere NKT-a u Budvi, koje će, kako tvrde organizatori, poštovati u potpunosti.

U skladu sa tim preporukama kompletan program biće okončan do 22 časa, inače pomjeren zbog loših vremenskih uslova i zakazan za današnji dan umjesto prvobitnog plana da bude održan tokom vikenda. Svi programski sadržaji odigraće se na sceni između crkava, u budvanskom Starom gradu, sa ograničenim brojem posjetilaca i bez mogućnosti stajanja publike (u grupama).

Počinje besplatan filmski festival i traje do 10. aprila

Rate this item
(0 votes)

U ovim vanrednim okolnostima veliki je broj besplatnih kulturnih programa koji su, svima nama u kućnom karantinu, ponuđeni za besplatno konzumiranje. Tako se od večeras (u 21h) pa do 10. aprila pruža mogućnost (besplatnog) gledanja bogatog i promišljenog programa prvog online filmskog fetivala na ovim prostorima, a koji otvara ostvarenje “Optužujem”, nagrađeno Gran prijem u Veneciji te sa tri Cezara, i drugim značajnim nagradama, među kojima je i ona FIPRESCI udruženja kritičara.

Aktuelni film Romana Polanskog, jednog od najistaknutijih evropskih reditelja već više decenija, za temu ima čuvenu Drajfusovu aferu, koju je književnik Emil Zola problematizovao u svom antologijskom, više nego odvažnom tekstu “Optužujem” (J'Accuse...!). Nastao po knjizi Roberta Harisa, koji je uz Polanskog koscenarista, za glavnog junaka ima pukovnika Pikara, gotovo zaboravljenog heroja sramne Drajfusove afere koga tumači Žan Dižarden, poslednjih godina jedan od vodećih francuskih glumaca. Film će biti prikazan večeras u 21 čas na web adresi festivala mojoff.net, kao i svi drugi naslovi.

Rate this item
(0 votes)

Planetarna pandemija koronavirusa razlog je otkazivanja mnogih velikih (i malih) kulturnih događaja, kako u okruženju, tako i širom svijeta.

Među prvim premijerama koje su pomjerene jeste 25. nastavak dugovječne sage o Džejmsu Bondu: prikazivanje filma “Nije vrijeme za umiranje” umjesto početkom aprila odgođeno je za kraj oktobra. Na neodređeno su pomjerene premijere potencijalnih bioskopskih hitova “ Tiho mjesto 2”, “Crna udovica”, novi “Mulan” i drugih zanimljivih naslova, među kojima i veoma obećavajuće ostvarenje “Lična istorija Dejvida Koperfilda”.

Čuveni muzičko-filmski festival SXSW u Teksasu, koji u prosjeku okupi oko 400.000 posjetilaca, takođe je otkazan, a što nije bilo veliko iznenađenje jer je bio planiran za drugu polovinu marta.

Koačela (Coachella), jedan od najvećih muzičkih festivala koji je prošle godine okupio 250.000 ljudi, odložen je za mjesec oktobar.

Danas je odjeknula i vijest da se jubilarni Glastonberi festival definitivno otkazuje, iako je prodato već 135.000 karata (hedlajneri su trebali da budu Tejlor Svift, Pol Makartni, Kednrik Lamar, Dajana Ros…). Organizatori Majkl i Emili Ivis bili su prinuđeni da otkažu proslavu pedesetogodišnjice najslavnijeg evropskog festivala (pretežno) rok muzike, iako lično očekuju odnosno nadaju se da će se širenje koronavirusa zaustaviti i situacija u Velikoj Britaniji stabilizovati do kraja juna.

Otkazani su ili odgođeni brojni koncerti i festivali i u regionu, pa je npr. renomirani Beogradski festival igre pomjeren za septembar, oktobar i novembar 2020. Organizatori Sea Star-a u Umagu prije nekoliko dana su javili da još uvijek ne razmišljaju o otkazivanju tog festivala, što bi značilo da će tako biti i sa festivalima EXIT i Sea Dance jer je u pitanju isti organizatorski tim. U Srbiji je situacija složenija nego drugdje, jer je tamo proglašeno vanredno stanje za koje se ne zna do kada će trajati... Čini se realnije da će Sea Star možda ipak biti otkazan ili odgođen, budući da planirani termin 22. i 23. maj, dok su šanse bolje za EXIT (9-12 jul) i pogotovo Sea Dance festival (kraj avgusta).

Jedan od rijetkih festivala koji još uvijek odolijeva jeste Kanski filmski festival, čiji je predsjednik Pjer Leskir prije sedam dana izjavio kako festival neće biti otkazan i da su optimisti, te da se očekuje stišavanje širenja epidemije odnosno pandemije do kraja aprila. Najznačajniji filmski festival - čiji je ovogodišnji budžet 32 miliona eura- trebalo bi da se održi od 12. maja do 23. maja, iako njegov predsjednik ne isključuje mogućnost da festival ipak bude otkazan usljed eventualnog pogoršanja stanja u Francuskoj, odnosno zabrane od strane nadležnih organa zbog epidemije koronavirusa.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio