SINGL SEDMICE: Rebel Star - Nema kantrija za starce

15 april 2020
Author :  

Peti album kultnog benda Rebel Star prvoklasna je manifestacija talenta, stila i posvećenosti. Za one koji nisu posvećeni fanovi, u pitanju je alternativni (kantri)rok projekat iza koga stoji multipraktični Milan Glavaški, poznat i kao jedan od članova sastava Eva Braun ranije, ali i predivnog, nažalost kratkotrajnog pop projekta Popcycle.

Na novom albumu, nazvanom “Demoni”, on je kreirao muziku, tekstove, aranžmane, čak i miksovao svih deset pjesama. Konkretan dokaz da se radi o jednom od najdragocjenijih pop autora odnosno apartnih kantautora iz (šireg) okruženja, na prostoru od Beča do Budimpešte, kojih zapravo nema tako puno. Glavaški je čak i odsvirao sve instrumente, a to je već sticaj okolnosti jer su ostali članovi benda na početku učestvovali, na demo snimcima, ali je upravo ova situacija i sva neizvjesnost koju proizvodi, nagnala autora da sam dovrši započeto i da ne izgubi kreativni momenat koji je prepoznao.

“Napravili smo novi Rebel Star bend i uspeli da održimo jednu probu pa otišli u izolaciju. Onda se ploča sklopila sama, čudo koliko je to istina… “Demoni” su nastali za samo deset dana i to kompletan proces od demo snimaka, snimanja vokala i instrumenata do miksa i masteringa”, kaže kompletan autor i izvođač, koji je jedino u uvodnoj numeri imao pomoć.

U “Nema kantrija za starce”, naime, gostuje Zvonka Obajdin, kao prateći vokal koji je posebno došao do izražaja. To nije samo pjesma sa savršenim nazivom, parafrazom čuvenog filma braće Koen tj. kultne knjige Kormaka Makartija, nego i jedna je od najboljih na albumu. Istina, na njemu i nema slabog mjesta, ali se ova prva, “Ljubav”, “Dan na Tisi” i još (bar) par posebno ističu.

Stihovi “Ja sam zaspao/ i živeo sam juče/ gde nema boljih bendova za nas/ osim Boba Dilana”, upoznaju slušaoca sa poetičkim koordinatama, a malo docnije i sa “sitnim rezovima”, što će reći životnim ožiljcima koji ovaploćuju iskustvo, ako ne i mudrost lirskog subjekta. Nije potrebno naglašavati koliko zrelosti sadrži, jer se to čuje u svakoj riječi, u svakom tonu.

Srceparateljni stih “U suzi s lica tvog/može jezero da stane” lišen je bilo kakve patetike, i zapravo je primjer visoke sofisticiranosti kojom odiše svi stihovi, melodija, aranžman, i sve ostalo. Ukratko, “Nema kantrija za starce” je otmena pjesma nadahnuta ljubavlju i bliskošću, usred nimalo vesele situacije, uprkos vremenu koje nije blagonaklono prema sentimentalnim, emotivnim dušama. No, to nije razlog da prestanemo da sanjamo, držeći se zajedno još čvršće, široko otvorenih očiju

574 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio