Filmski festivali u Podgorici, Beogradu, Budvi te nekoliko posebnih koncerata

12 februar 2017
Author :  

Drugi dio Trejspotinga otvara Festival novog britanskog filma, paralelno u Podgorici i Beogradu, a kao i prošle zime beogradski FEST gostovaće  u budvanskom bioskopu “Cadmus Cineplex”, sa dijelom zaista impresivnog filmskog programa. Josipa Lisac na Dan zaljubljenih počinje proslavu pedesetogodišnjice svoje po svim parametrima posebne karijere, a ljubiteljima drugačije, ajde da kažemo originalne muzike preporučujemo i koncerte sve omiljenijeg Kralja Čačka i bristolskog depresivca Meta Eliota. Evo izbora nekih od najzanimljivijih (pop)kulturnih dešavanja u sledećih 15 dana:

13.02. “KoTo(R) o Kotoru” u Tivtu

Ako ne planirate da slušate klavirski resital Rite Kinke iste večeri, od 19 sati u crkvi sv. Duha u Kotoru, preporučujemo vam već sada kultnu predstavu u režiji Petra Pejakovića a u organizaciji NVO Expeditio, pozorišni projekat Kotorana koji nisu glumci ali su se svojski potrudili, a sudeći po komentarima itekako uspjeli, da na pozornici prikažu sve što ih u njihovom gradu tišti i pritiska… Ulaz u Centar za kulturu Tivat na predstavu KoTo(R) o Kotoru”čije su teme kao preslikane iz drugih crnogorskih gradova počinje u 20 časova.

    

14.02. 50 godina blistave karijere slavi Josipa Lisac u Beogradu

Pola vijeka na sceni , impresivnu i praktično neuporediva karijeru, ali i diskografiju čije vrhunce potpisuje kompozitor Karlo Metikoš, sve to slavi jugoslovenska muzička diva ove godine a njena regionalna koncertna turneja počinje u Sava centru, na Dan zaljubljenih. Još uvijek jedinstvena pojava na sceni, Josipa Lisac interpretiraće stranice iz antologijskog “Dnevnika jedne ljubavi”, jednog od najboljih albuma svih vremena sa ovih prostora ali i najupečatljivijih debi albuma uopšte, kao i mnoge druge, većinom ljubavne pjesme. Prilika koju zaljubljeni, i zaljubljenici u vrhunsku muziku ne bi trebalo da propuste.

16.02. Premijera T2 na PlayUK festu u Podgorici, Sarajevu, Beogradu…

“Play UK” je festival aktuelne britanske filmske produkcije, traje od 16. do 19. februara paralelno u navedenim gradovima, kao i u Prizrenu, Skoplju i Tirani. Glavni adut programa je regionalna premijera željno očekivanog nastavka kultnog filma “Trejnspoting”, koji je sredinom devedesetih bio nasušno potrebna infuzija britanskom bioskopskom filmu, stekavši odmah kultni status u cijelom svijetu. Pored novog ostvarenja Denija Bojla biće prikazano još osam recentnih filmova iz Velike Britanije: još jedna akciona komedija - "Unakrsna vatra" u režiji Bena Vitlija, trenutno  jednog od najistaknutijih filmadžija sa Ostrva, zatim takođe humorna, ali i romantična drama "Najbolje od njih" sjajne danske autorke Lone Šerfig na privremenom radu u UK, te komedija od sazrijevanju tridesetogodišnjakinje pod odgovarajućim nazivom “Vještina odrastanja” i drugi filmovi. Inače se “T2” prikazuje i u budvanskom bioskopu već 16. februara, ali, nažalost, ne i ostala ostvarenja sa PlayUK festa među kojima je i "London Town", čiji je glavni junak Džo Stramer iz legendarnog benda The Clash.

18.02. Kralj Čačka u bioskopu (Rex) u Beogradu

Debitantski album “Zemlja snova”, o kojem smo detaljno pisali krajem prošle godine kada se i pojavio, prezentovaće uživo samozvani Kralj Čačka, odnosno pjevač i pjesnik Nenad Marić sa svojim bendom, autohtona pojava na srbijanskom i regionalnoj muzičkoj sceni. Njegov brat je zadužen za muziku, a Nenad za stihove u kojima tešku zbilju zavija u vesele ritmove, nepjevljivo pretvara u melodiju, jednako ubjedljiv kad sipa bezazlene rime”, a uživo zvuče još bolje nego na studijskim snimcima. Šuška se da bi mogli ponovo da navrate do Crne Gore, tokom ljeta.

23.02. Matt Eliott u Tvornici kulture u Zagrebu

Istovremeno alfa i omega kultnog bristolskog drum ‘n’ bass sastava The Third Eye Foundation i tajanstveni kantautor sa mračnom poetikom, autor atmosferične gitarske folk muzike koja iako sva od tamnih tonova impresionira posvećenošću i autentičnim vokalom, dolazi u zagrebačku Tvornicu kulture, što bi mogao biti jedan od koncerata koji će obilježiti prvu polovinu godine. Na aktuelnom albumu “The Calm Before”, kao i prethodnih šest snimljenom za opskurnu francusku etiketu, Met Eliot prodire u najtamnije dubine sopstvenog bića, u muzičkom segmentu  inspirisan ruskom i estonskom muzikom, još od dječačkih dana, odnosno pentatonikom istočne Evrope, ciganskom muzikom, Mediteranom…

24.02. Beogradski filmski festival i u Budvi

Program 45. FEST –a sadrži impresivnih 113 filmova, ne samo po brojnosti najveća “filmske gozbe”u regiji, nego kvalitetom izabranih naslova: od onih nominovanih za brojne Oskare (“Mančester na moru”, “Mjesečina”, “Nevidljivi faktori (Hidden Figures)”,”Ona” sa Izabel Iper u glavnoj ulozi, Skorsezeova “Tišina”) do filmova koji se premijerno prikazuju na Berlinskom filmskom festivalu dok čitate ovaj tekst ( autora Akija Kaurismakija i Fernanda Truebe, ali i našeg Bojana Vuletića koji učestuje sa filmom "Rekvijem za gospođu J."), te regionalnih bioskopskih premijera novih filmova Toma Forda, Enga Lija, Andree Arnold, Končalovskog, Džarmuša, Vendersa, Šlendorfa, Asgara Farhadija, Pavela Lungina, Pabla Laraina, Gzavijea Dolana ili Park Čak Vuka.

Desetodnevnu filmsku smotru, koja od prošle godine sadrži i takmičarsku selekciju, otvara najnoviji film Emira Kusturice, “Na mliječnom putu”, koji će 25. februara otvoriti i budvanski “Festić” (sa znatno umanjenim brojem filmova, od kojih su srećom mnogi gorepomenutih čuvenih autora), a beogradska publika imaće priliku da vidi i filmove “Goran” Nevia Marasovića, “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić, kao i novi film Luke Bursaća. Monika Beluči je za sada jedina zvanično najavljena gošća, ona svečano otvara 45. izdanje uglednog beogradskog festivala, dok magazin Blic pominje i čuvene španske režisere Karlosa Sauru i Fernanda Truebu kao moguće goste, kao i Radeta Šerbedžiju koji će lično predstaviti svoj režiserski debi "Oslobađanje Skoplja", film koji je podgorička publika već imala priliku pogledati na Festivalu ljudskih prava (Ubrzaj.me).

Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio