BELA TAR u Podgorici, LUNA live u Novom Sadu i Beogradu!

18 mart 2017
Author :  

Okupljanje originalnih članova grupe Luna, koji su nam početkom osamdesetih podarili nestvarno izuzetan album nakon kojeg više nisu snimili nijedan više, povodom opsežne monografije u izdanju Društva prijatelja popularne kulture, vjerovatno će biti jedan od vrhunaca popkulturnih dešavanja u drugoj polovini marta na potezu od Skoplja do Ljubljane, među kojima smo izdvojili i gostovanje maestralnog madžarskog reditelja u Podgorici, te još nekoliko specijalnih koncertnih nastupa i važnih bioskopskih premijera

18. 03. MAESTRO BELA TAR PRVI PUT U CRNOJ GORI

Jedan od najznačajnijih i najoriginalnijih sineasta našeg doba gostovaće u Podgorici na poziv BAFF festivala, program uključuje razgovor sa čuvenim filmskim autorom iz Madžarske koji je poslednjih godina filmskoj umjetnosti podučavao studente iz cijele regije koji su, često samo zbog toga, dolazili u Sarajevo. Ovo specijalno filmofilsko veče počinje u 17:30h projekcijom autorske adaptacije i interpretacije kultnog romana "Melanholija otpora" pod nazivom „Verkmajsterove harmonije“, a od 20 časova u velikoj Sali KIC “Budo Tomović” uslijediće gostovanje Bele Tara: ulaz je besplatan ali ograničen samo za one koji se unaprijed prijave na mejl organizatora: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

18.03. MIŠEL GUREVIČ (EX CHINAWOMAN) U BEOGRADU I ZAGREBU

Uvodni singl u četvrti studijski album Michelle Gurevich, poznatije pod svojim starim scenskim imenom Chinawoman, predstavili smo već na Stereo Artu, a ako ste čuli tu pjesmu ili praktično bilo koju drugu numeru darovite kanadske kantautorke vjerovatno ste među onima koji će biti ili u Beogradu sutra veče, ili 24.03. u Zagrebu… ili ste među onima kojima je žao što propuštaju jedan odnosno oba pomenuta koncerta.

23. 03. (MOĆNE) "NOĆNE ZVIJERI" U BIOSKOPU

Nedugo nakon regionalne premijere na FEST-u, ocijenjen na našem portalu kao jedan od najboljih filmova ovogodišnjeg izdanja uglednog beogradskog festivala, a prethodno se našavši u samom vrhu top lista protekle godine (magazin UNCUT proglasio ga je naj filmom 2016!), ovaj stilizovani nokturno Toma Forda, modnog maga koji je za vrlo kratko vrijeme postao respektabilan filmski autor, stiže u regionalne bioskope. Ne propustite “Nocturnal Animals”, kako glasi originalni naziv značenjski višeslojnog ostvarenja pogodnog za dubinska tumačenja, film inventivne narativne strukture i vrhunskih glumačkih dometa.

25.03./27.03. KONCERT SWANS U BEOGRADU I RIJECI

Kultni američki sastav predvođen Majklom Đirom obići se kraći đir duž ex-yu prostora: 24. marta nastupaju u Skoplju, slijedi povratak u Beograd nakon punih 30 godina, a 27. marta stižu u Pogon kulture u Rijeci kako bi promovisali prošlogodišnji album „The Glowing Man“ i izbor iz svoje neuporedive, avangardne diskografije. Njihovi koncerti su nepredvidiva i originalna iskustva, a kompozicije pune hipnotičke bučnosti ponekad traju skoro po pola sata… Za pojedine to bi mogao biti jedan od koncerata godine.

27.03. XIXA U ZAČARANOJ MOČVARI

Talentovani učenici Hau Gelba i benda Calexico predstaviće svoj debitantski album u Zagrebu, a sledeće noći i u Ljubljani, svirajući mješavinu latino psihodelije i alternativnog kantrija. Zapravo su lideri Brajan Lopez i Gabrijel Salivan već nastupali u začaranoj Močvari prije nekoliko godina, tada sa najznačajnijim bendom iz Arizone iz koje i sami dolaze – Giant Sand. U ove krajeve donose muzički melanž u kojem se miješaju različite kulturološki uticaji i pustinjska posebnost specifična za muzičare blizu meksičko-američke granice, tako da njihov nastup ne bi trebalo preskočiti.

30. 03. “Ghost in the Shell” i “Moonlight” u Cineplexx kinima

“Duh u oklopu”, kako glasi distributerski prevod, igrana je adaptacija manga stripa koja je vrlo uspješno transponovana u animirani film, dvostruko remek-djelo s kraja osamdesetih i sredine devedesetih godina, a u novoj apgrejdovanoj verziji u prvi plan ističe ezoteriju a ne erotiku Skarlet Johanson; krajem mjeseca ukrstiće se u Cineplexx salama u Crnoj Gori i Srbiji sa ovogodišnjim dobitnikom tri Oskara: za najbolji film, najbolji scenario i najboljeg sporednog glumca. Na suprotnoj strani , “Mjesečina” je veoma emotivna, vizuelno impresivna, suptilno snimljena trodjelna drama o odrastanju gej Afroamerikanca kojeg tumače tri glumca u tri različita perioda, po mnogim mišljenjima poetično remek-djelo režisera Berija Dženkinsa.

31. 03./01.04. LUNA LIVE U BEOGRADU I NOVOM SADU - POVODOM PROMOCIJE MONOGRAFIJE

380 stranica monografije o kultnom novosadskom bendu koji je objavio samo jedan, ali antologijski album “Nestvarne stvari” definitivno ulazi u vrhunce rock publicistike ove godine. Slobodan Tišma, Zoran Bulatović, Ivan Fece Firči i Jasmina Mitrušić, originalni članovi Lune, redom intervjuisani u knjizi “Ogledala Lune”, ponovo se okupljaju i nastupaju uživo, prvi put nakon nezaboravnog koncerta na EXIT-u 2004. godine, povodom promocije velikog izdavačkog poduhvata čiji su autori Peca Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać. Poslednjeg martovskog dana su u Beogradu, a sledeće večeri u matičnom Novom Sadu, a eksluzivnost ovih koncerata potcrtava činjenica da su tokom kratke, vanvremenske karijere od 1981-1983. godine održali samo 15 koncerata!

1586 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio