April u znaku vrhunske muzike: Pank, rok, klasika...i naravno džez!

01 april 2017
Author :  

Već večeras tri koncerta za svaku preporuku: Luna u Novom Sadu, Goran Bare i Majke u Zagrebu a Autopark u Beogradu! Puno se očekuje od Pank-strip festivala u Herceg Novom na koji dolaze Psihomodo Pop, a ljubitelji serioznije muzike uživaće u programu “A Tempo” festivala u Podgorici u okviru kojeg će svirati i Dejvid Koen, jedan od najboljih savremenih violončelista, kao i priznati evropski trubač Stjepko Gut. Tragom g. Guta krenuo je i podgorički gitarista Filip Gavranović alias Pippo Corvino, koji već godinama živi i stvara u Austriji, koji će sredinom mjeseca – a april je, kao što znamo, najviše u znaku džeza – ponovo svirati pred domaćom publikom…

1. april obilježiće radno tri potpuno različita benda, od kojih svaki zaslužuje prefiks kultni, neki u većoj neki u manjoj mjeri. Već smo pisali o promociji monografije "Ogledala Lune" novosadskog benda koji je objavio samo jedan album u karijeri a sinoć održao koncert za pamćenje u Beogradu, nažalost kraći od sat vremena, a tako će biti i u Novom Sadu u Firchie Think Tank klubu koji vodi Firči, jedan od osnivača legendarne Lune.

U klub SAX! u Zagrebu vraćaju se Goran Bare i njegove Majke, gdje će pokušati ponoviti atmosferu sa njihovog nedavnog koncerta na istom mjestu. Majke i Bare snimile su novi singl, ne baš sa snagom koju posjeduju njihove najpoznatije i najvoljenije pjesme, ali ako to nije dovoljan povod onda to može biti 18–ogodišnjica navedenog kluba. A zapravo, Bare dušu daje i kao da je ispušta na live nastupima i zato svako koncertno izdanje njega i benda ne bi trebalo propuštati.

Takođe večeras, tačno pet godina posle koncerta u beogradskom Domu omladine, nastupa Autopark, jedan od najposebnijih alt. rock bendova Beograda i cijele Srbije, koji ima svoje odane fanove željne "da se okupe". Ognjenka Lakićević pjevaće nježno, kako samo ona umije, poetične stihove, Nikola Berček krotiti gitaru a Lav Bratuša bubnjeve… Kao predgrupa zasviraće Hod, power pop bend iz BG koji je vrlo kratko ali upečatljivo nastupio i na Bedem festu i ostavio pozitivne utiske...  Oba nastupa su  (muzički) dio martovskog Festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu… Raritetno i specijalno u svakom smislu, složićete se.

5. april - Čelista Dejvid Koen i pijanistkinja Nino Gvetadze u Podgorici

Uglednim umjetnicima iz naslova pripružiće se violista Vladimir Mendelson, violinistkinja Prija Mičel, te "naš" čuveni kontrabasista Zoran Marković, svi pod imenom Chamber Jam. Ovaj kamerni ansambl mogao bi prirediti jedan od najuzbudljivijih koncerata klasične (kamerne) muzike ove sezone, a činjenica da svira(ju) poznata djela De Falje, Bartoka i Šuberta dovoljna je da privuče publiku, tim više jer Belgijanac Dejvid Koen slovi za jednog od najharizmatičnijih i najfinijih violončelista novije generacije, snažne emotivne ekspresije kako možete čuti u njegovoj fascinantnoj interpretaciji Dvoržaka.

7. april - Stjepko Gut i Big Band RTS-a u Podgorici

Takođe u sklopu „A Tempo festivala“, Big Band RTS-a i čuveni trubač Stjepko Gut sviraće u atrijumu Kapital plaze, sa repertoarom posvećenim gotovo u cijelosti legendarnom Klarku Teriju. Publika u Podgorici, Budvi, Beogradu i mnogim drugim evropskim destinacijama navikla je odavno na visok kvalitet muziciranja prije svega priznatog majstora trube, ali i pomenutog orkestra koji takođe uživa ugled u džez krugovima, stoga veoma rado posjećuje njihove pojedinačne, a posebno zajedničke koncerte.

7/8. april - Parov Stelar u Zagrebu, pa potom i Beogradu

Najprije u zagrebačkom Domu sportova a sledeće večeri u Hali Pionir austrijski muzičar, DJ i producent poznat pod pseudonimom Parov Stelar, predstaviće vrlo popularnu kombinaciju elektronike i svinga, u svakom slučaju plesnu muziku. Karte u Zagrebu su bezobrazno skupe, dostižu skoro 40 eura, a u Beogradu se mogu naći i duplo povoljnije. Čini se da je zabava zagarantovana, nekom skuplja nekom jeftinija...

7. - 9. april   Psihomodo Pop & Rufus Dejglo u Herceg Novom

Glavne muzičke face Pank-strip vikenda, dešavanja koje organizuje Udruženje ljubitelja stripa i Hercegnovski Strip Festival, jesu članovi Psihomodo Popa, jednog od rijetkih konstantno kvalitetnih pank-rok bendova u regiji čiji koncert počinje prve večeri negdje oko 22 časa. Ne sumnjamo u neodoljivi šarm Davora Gopca kao izvođača i šoumena, a pažnju privlači i Rufus Dejglo, jedan od najpoznatijih britanskih strip crtača, autor stripova “Tenk Girl”; “Judge Dredd” i “Last Gang in Town” (korice koje vidite uvjeravaju vas koliko je pank!) a od potonjeg će originalne table biti izložene na ovom mini festivalu čiji je povod 40 godina od nastanka pank-rok klasika The Clash i Sex Pistolsa. Trećeg dana vikenda u Herceg Novom planirane su i strip radionice, a u saradnji sa kulturnim centrom KINO, projekcija filma ,,Sid and Nancy“ kojom se završava prigodni program.

08. april - Repetitor i Straight Mickey, zajedno, u Beogradu

U beogradskom klubu Božidarac biće isto tako žestoko, još i žešće jer tamo svira trio Repetitor, uvijek eksplozivan i ekstatičan sastav uživo, u nastavku evropske turneje na kojoj promoviše jedan od dva Albuma godine 2016. po izboru naše redakcije. Zapaljivu atmosferu razgoreće još jedan formativni trio a zapravo jurodivi troglavi duh garažnog rokenrola poznat kao Straight Mickey and the Boyz! Potonji tek trebaju da dosegnu kontinuirani kvalitet svirki po kojima je prepoznatljiv njihov prethodnik, ali ne sumnjamo da će se to vrlo brzo desiti. Definitivno komplementarna, bučna i strasna koncertna rok aždaja, šestoglava! Ko dođe, ogrijaće ga buktinje pravovjernog rokenrola u kojima klija - Istina.

14 /17/18. april - Pippo Corvino trio u Podgorici, Kotoru i Cetinju

Ljubitelje sofisticiranije muzike, svedenije energije ali ništa manje emocionalno upečatljive, samo na posve drukčiji način, obradovaće mini crnogorska turneja kamernog džez trija u sastavu Morten Ramsbøl , Pippo Corvino i Anıl Bilgen. Pippo odnosno gitarista Filip Gavranović i pjevačica Angela Tröndle su početkom ove godine skupa snimili jedan drugi (sofisticirani) album koji ćemo nekom drugom prilikom slušati uživo, makar se nadamo, a konkretan povod gostovanja u CG jeste promocija izvrsnog album trija “How Far is the Moon” za koji su članovi zajedno pisali eterične kompozije, svako po nekoliko numera na zbilja autentičnom akustičnom albumu.

20. april - Gregory Porter u beogradskom Domu sindikata

Fragmentirani Musicology festival začiniće koncert dvostrukog dobitnika Gremi nagrade, a ne zaboravimo da (unaprijed) najavimo i nevjerovatnu Meshel Ndegeocello koja u novi Bitef Art café dolazi 26. aprila. Prvobitno je bilo planirano i da Gregori Porter predstavi svoj vanredni glas i muziku u istom prostoru, ali je zbog izuzetnog interesovanja premješten u Dom sindikata. Od 20 časova za očekivati je da će biti najviše kompozicija sa njegovog trećeg, briljantnog albuma “Liquid spirit”, čiji je “većinski” autor. Izvanredan, organski spoj gospel, soul, pop i naravno džez muzike očekuje sve one koji te večeri budu u Beogradu, a eto povoda za putovanje, baš kao što su to svi ovde pomenuti, pažljivo probrani aprilski koncerti. Uostalom, nije li i vrhunska muzika putovanje samo po sebi?



Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio