Festival autorskog filma stiže u Budvu iz Beograda ( i koncerti koje ne bi trebalo propustiti)

27 novembar 2016
Author :  

Festival autorskog filma iz Beograda stiže i u Budvu! Radosna vijest za ljubitelje art filmova u od kojih su mnogi nagrađeni na poznatim festivalima, a publika u Crnoj Gori uskoro će moći pogledati i “Iglu ispod praga” u bioskopima, te provjeriti zašto glavni glumac Nikola Ristanovski niže nagrade na festivalima. Pregled dešavanja u sledeće dvije sedmice dopunili smo najuzbudljivijim koncertima u regionu, od kojih je najtraženi nastup The xx.

FESTIVAL AUTORSKOG FILMA U BEOGRADU I BUDVI

Jedan od najuglednijih filmskih festivala u regiji otvoren je preksinoć projekcijom filma “Ja, Danijel Blejk”, gorkom a optimističnom socijalnom storijom veterana Kena Louča, koji će sasvim sigurno biti prikazan i u budvanskom bioskopu Cadmus Cineplex, počev od 2. decembra pa tokom sledećih osam dana koliko će trajati revija izabranih filmova koji će tek biti, ili se trenutno prikazuju u beogradskim dvoranama. Na FAF-u je već prodato preko 10.000 ulaznica i vlada veliko interesovanje za filmove braće Darden i Džima Džarmuša, hladnokrvnog i vrlo radikalnog meksičkog autora Amata Eskalantea, te tri važna režisera novog rumunskog talasa. Još uvijek nije objavljen “budvanski program” ali se nadamo projekcijama filmova koje potpisuje "udarni trio rumunske filmske reprezentacije" Kristi Puju ("Sieranevada", jedan od kandidata za Oskara za strani film), Kristijan Munđiju ("Matura", nagrađena na Kanskom festivalu za režiju) i Radu Žude (koji nas je prošle godine oduševio filmom “Aferim!” a ove je režirao i scenario napisao za "Srca sa ožiljkom"), zatim njemačkog kandidata za Oskara koji će se sasvim izvjesno naći u najužoj konkurenciji (nagrađivani “Toni Erdman”, u režiji Maren Ade), još jedan poseban film japanskog majstora Hirokazu Koreede ("Posle oluje"), a najviše dokumentarcu koji je Džarmuš Džim snimio o legendama proto punka, bendu The Stooges i Igiju Popu sa kojim je često sarađivao.

The XX LIVE U ZAGREBU

Srećnici će sutra veče uživati u zagrebačkom Boćarskom klubu, na nastupu koji otvara evropsku koncertnu sezonu jednog od najvoljenijih indie pop bendova današnjice. The xx će izvesti pjesme sa svoja prva dva albuma, ali i singlove sa trećeg koji će se pojaviti sredinom januara 2017. Takođe treba napomenuti da im je podrška Jenny Hval, eksperimentisanju sklona Norvežanka koja takođe uživa kultni status među iskrenim i onim drugim fanovima (mnogo više avangardne) autorske muzike. Budući da će Dženi prestaviti svjež i odlično ocijenjen šesti album, ovaj mali-veliki Koncert će na jednom mjestu okupiti brojne hipstere iz okruženja, ne samo iz Hrvatske. Na netu se već uveliko nude solidne sume za kartu viška – jer su zvanično rasprodate.

Grupa TI i REPETITOR U BEOGRADU

Nakon “cjelovečernje magije” u Zagrebu, kako su koncert fantastičnog dua koji nas je omađijao na prošlogodišnjem Festivalu Novi val opisali novinari, Ilija i Trajče iliti TI svirali su u Rijeci i Ljubljani, a nakon kratke pauze počinju pripreme za beogradski koncert zakazan za 10. decembar u klubu Božidarac. To neće biti jedino muzičko radovanje u Beogradu, u kom su prije neko veče i Artan Lili otprašili koncert koji se pamti a koji je ostavio upečatljiv utisak i na Žikicu Simića, nego će mu prethoditi žestoka svirka Repetitora 3. decembra u beogradskom Domu omladine. Prethodne večeri, dakle 02.12. poslušajte ih uživo u Tvornici kulture. Nama koji nismo spremni da se zaputimo put jedne od te dvije destinacije ostaje sjećanja na doček Nove 2016. kada su gostovali u Kotoru, ili da se radujemo spotu za singl “Suženi snovi” koji samo što nije stigao. U međuvremenu, pogledajte video za “Kako da joj kažem da mislim na nju”.

“IGLA ISPOD PRAGA” U BIOSKOPIMA

Sredinom decembra, kako trenutno stvari stoje 15.12. gledaćemo debitantski dugometražni film Ivana Marinovića u crnogorskim bioskopima, i držati fige da se nađe u užoj konkurenciji za Oskara za strani film. To je, naravno, teško očekivati s obzirom da su sredstva za promociju među članovima Američke filmske akademije više nego skromna, ali kvalitet povremeno uspijeva da se izbori i u neravnopravnim uslovima najprestižnijeg filmskog takmičenja - doduše vrlo rijetko. Kad već pominjemo takmičenje, lijepa vijest stigla je prije nekoliko dana iz Istanbula gdje je glavni glumac ove crnohumorne, inteligentne komedije o mentalitetu i sumornoj stvarnosti koja nas okružuje nagrađen na Bosforus Film Festivalu. Beogradska premijera zakazana je za 12. decembar u Sava centru, a za one koji su propustili hercegnovsku i podgoričku premijeru podsjetimo na siže filma "Igla ispod praga": Grupa seljana sa ostrva želi da rasproda svoju "đedovinu", što pop Petar nikako ne želi da učini, a još veće peripetije nastaju kad glavni junak prestane da okreće "drugi obraz" ...

2008 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio