SINGL SEDMICE: Savana - Vitalne supstance

15 maj 2020
Author :  

Pustinjski rok u imaginarnoj oazi između Beograda i Budve stvaraju članovi nekoliko alternativnih, već afirmisanih rok bendova (Vizelj, Haze&Ash, Stepa) koji nastupaju u formaciji od čak četiri gitare, od kojih je jedna bas, uz gostujući bubanj. Čine ga Andrej Lovrić, Aleksa Majstorović, Dario Vuksanović i Aleksa Nedić, a u prvom singlu pripomogao im je Marko Ajković, poznat kao bubnjar b(r)enda Artan Lili.

Fascinantno je koliko njihov prvi singl “Vitalne supstance” ne liči na bilo koji ovdašnji bend, pa čak ni ne podsjeća na pomenute alt. sastave iz kojih su se udružili i na scenu stupili pod simboličnim imenom Savana. Pored toga što se furaju na Queens of the Stone Age i druge desert rock bendove, očigledno ponešto duguju i grupi The Strokes, što sve skupa izgleda kao muzički desert koji otvara apetit, pa mami na ponovna preslušavanja.

Pjevanje na srpskom jeziku, uz rime koje je teško do kraja dokučiti i koketiranje sa psihodeličnim supstancama, sa vokalima gurnutim u drugi plan i čak četiri glasa koji se smjenjuju, sa lizergičnim ali vrlo melodičnim gitarama u prvom planu, čini se kao više nego vitalan recept za nereduciran, opasno produciran i odsviran rokenrol. Utoliko su supstancijalno osvježenje na regionalnoj sceni, što zapravo važi i za njihove originarne sastave, makar one koji su još uvijek aktivni – a to su Haze& Ash i Vizelj. Pošto (prvo)pomenuti još uvijek nisu objavili (debi) albume, inače željno iščekivana izdanja poslednjih par godina, stoga valja uslovno uzeti i najavu da će Savana prezentovani prvi album, pod nazivom “Tarangira”, u toku ove jeseni.

Ono što je izvjesno jeste da su momci već snimili dvije ili tri pjesme koje će sukcesivno predstaviti publici u sledećih mjesec ili dva. Pomenimo i da je ovaj singl producirao mladi budvanski producent Stevan Mandić, a da je animaciju za prvu video prezentaciju radio Petar Micić. Preostaje nam da sačekamo i da se nadamo da će debitantskog albuma zaista biti do kraja godine, te da ćemo u skorije vrijeme čuti i dugometražne radove njihovih matičnih bendova.

Do tada, upamtite da smo među prvima ukazali kako bi Savana mogla da bude specifična biljka na domaćem terenu, s jedne strane egzotična, sa druge endemična, a ako izraste i sazrije kako bi trebalo očekujemo da razvije i ljekovita svojstva. Da dodatno modernizuje, dinamizuje i revitalizuje rok muziku, ne samo u zamišljenoj zemlji Tarangira.

Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio