Negdje na početku prošle godine već na prvo slušanje dopala nam se Anna Moor, što je umjetničko ime kantautorke porijeklom iz Koprivnice, pravim imenom Romana Pavliša. Nakon posebnog singla kakav bješe “Svjetovi”, evo još jedne izrazito nježne, još sanjivije, i definitivno intimnije numere – koju je posvetila svom djedu.

Odškrinuta škrinja intime, puna neprolazne nostalgije, podgrijana je na tihoj, sporogorećoj vatri najiskrenijih emocija. Pjesmu “Genovia” je Romana - alias Anna - napisala i koaranžirala, a opisuje je sledećim riječima i slikama: povratak u djetinjstvo, suočavanje s gubitkom, utjeha u trenucima kad ostanemo sami, zarobljeni u mislima.

Enigmatičnost novog Nolanovog filma samo je ovlaš dekodirana kadrovima iz novog trejlera, u kome ne saznajemo mnogo o ostvarenju koje će, kako autor kaže, biti mješavina više žanrova. Jedan od mnogih je špijunski triler, SF takođe (u nedostatku preciznijih informacija, ali tako izgleda), da ne pominjemo ono očigledno odnosno odrednicu akcioni blokbaster...Nekoliko ključeva za odgonetanje, ili možda zagonetanje, ponuđeno je u insertima u kojima, pored Džona Dejvida Vošingtona, glumca u usponu koji se pokazao u Spajk Lijevom bioskopskom hitu “Cni član KKklana”, možemo vidjeti i Majkla Kejna, redovnog saradnika slavnog britanskog sineaste, Keneta Branu u netipičnoj roli i Roberta Patinsona u još jednoj intrigantnoj ulozi.

Intrigantna je cjelokupna konstrukcija, visokobudžetna i najambicioznija do sada, kako tvrdi jedan od rijetkih progresivnih a pouzdanih reditelja u današnjem Holivudu, koji je ovoga puta snimao na nekoliko kontinenata, u čak sedam država, sa budžetom od preko 205 miliona dolara, što je nekoliko miliona više i od grandioznog "Uspona Mračnog viteza!

Blizanci Gaj i Hauard Lorens, proslavljeni kao duo Disclosure, napokon će objaviti novi album, album koji ljubitelji inteligentne i sofisticirane elektronske muzike nestrpljivo čekaju već nekoliko godina. Još 2018. plasirali su seriju singlova visokog kvaliteta i diverziteta, no iako su imali puno snimljenog, kao i materijala na kome su intenzivno radili, album nije objavljen ni prošle – kada smo ga i na ovom portalu priželjkivali- nego tek ove godine, nakon EP izdanja koje je bilo sasvim drugačije u odnosu na set singlova iz pretprošle godine. Sa pomenutog se seta posebno izdvojio ultimativni hit “Ultimatum” koji pjeva Fatoumata Diawara, a poznata singer-songrajterka sa Malija gostuje i na njihovom trećem albumu “ENERGY”, na kome po prvi put sarađuju sa hip-hop izvođačima, konkretno to su Kelis, Common, slowthai, Mick Jenkins, Channel Tres i drugi.

Konkurs za kompilaciju Klvirsko nebo #3 je otvoren, kako za profesionalne tako i za sve one koji se amaterski bave komponovanjem, uz uslov da žive i rade u Srbiji, Hrvatskoj, Crne Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji ili Sloveniji.

Zainteresovani mogu da pošalju kompozicije u kojima je klavir u centru pažnje, a u obzir dolaze samo autorska odnosno koautorska djela koje nisu ranije zvanično objavljena – bez obzira da li na nosaču zvuka ili digitalno – i koja su nastala u poslednje dvije godine. Dužina kompozicije je ograničena do sedam minuta, naravno dozvoljena je upotreba raznih drugih instrumenata, pored klavira, a nema žanrovskih niti aranžerskih ograničenja.

Rok za prijem radova je 31. jul 2020., a potrebno ih je poslati kao nekompresovane fajlove - WAV ili AIFF format –  te uz kompoziciju priložiti kratku biografiju, na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Izabrane kompozicije biće objavljene digitalno i, ukoliko to bude moguće, i na nekom od nosača zvuka (CD, vinil), a uslijediće i promocija izdanja.

Organizatori su Pop Depresija u saradnji sa Kišobranom, uz podršku LP Dua.

Pola godine posle objavljivanja prilično kvalitetnog alt. rok albuma “Bez oblika”, na kome se našlo nekoliko zapaženih singlova koje su pratili atraktivni spotovi, Činčila je predstavila novu numeru, uz upečatljiv video spot koji je režirao Romano Kuduzović.

Proces sazrijevanja sastava koji čine pet mladih momaka na čelu sa Vanjom Solakovićem se nastavlja, i izgleda da isti polako ali sigurno izrasta u vodeći rok bend iz susjedne Bosne i Hercegovine. Za one koji nisu upoznati, pomenimo da su članovi Činčile i Ismar Žalica, Mirza Bradarić, Arman Hadžigrahić i Vanja Gutić. Ovom prilikom oni su utišali odnosno umirili inače vrlo žustru energiju kojom obiluju njihovi nastupi uživo, kao i većina pjesama na pomenutom drugom albumu, te snimili propitujuću rok baladu “Gdje mi je glava”.

Brainswitch je post-metal petorka koja dolazi iz Mostara i postepeno se probija na inostranom tržištu. Prije nekoliko dana objavili su svoj drugi album, pod nazivom “Sun Worship Kingdom”, koji je producirao Goran Tiro, glavni gitarista benda, a miks i master su rađeni u Pensilvaniji. Na albumu gostuje Majk Armini iz poznatog američkog (post)metal benda Rosseta.

Post-metal je kovanica koja, konkretno u slučaju ovog bh. benda označava kombinovanje elemenata metala, grandža i post-rok muzike. U najkraćem, album zvuči svjetski, i produkcijski i aranžmanski i svirački, pa ga preporučujemo ljubiteljima svih pomenutih žanrova. Snimljen je u slavnom studiju “Pavaroti”, a u najavnom singlu gostuje Dječji hor iz istog Muzičkog centra po kome je posleratni Mostar postao prepoznatljiv.

Strana 1 od 96

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio