Nova muzička atrakcija jeste HALI GALI kompilacija mahom mladih beogradskih bendova koji donose neku novu svježinu i žestinu, njih devet je snimljeno na nosač zvuka a nastupiće redom noćas (do duboko u noć) na drugom po redu HALI GALI festivalu, u klubu Dragstor. Taj jednonoćni festival raspoređen na tri stejdža organizatori ironično nazivaju vašarom, aludirajući na miks kako kažu "ljute alternative i totalne komercijale", te srastanje muzičkih žanrova u rasponu od tehno i drugih setova elektronike do andergraund, post-rok, stoner ili već kakve rok muzike.

Serijalom atraktivnih, moderno snimljenih i koncipiranih video radova -koji kao da prizivaju zlatna vremena TV Beograda- skreću pažnju na svoje postojanje. U spotovima i propratnim intervjuima ponešto govore o sebi i svojim bendovima, ali ono što je u prvom planu svakako je oštrina, polet i intenzitet njihovih svirki, kao i umješna prodornost vizuelnog pristupa tokom ovih medijskog nastupa, ili bi bolje bilo reći galopa ka širem klubu/krugu pratilaca.

Malu zabunu bi mogla izazvati činjenica da će, pored željno očekivane serije “Novi papa”, što je u stvari novi naziv stare serije “Mladi papa” sa konkurentske HBO, NETFLIX emitovati igrani film “Dvojica papa”. No, pažljivi gledaoci se neće dati zbuniti, bez obzira što je odmah posle tizera za Sorentinovu seriju emitovan i finalni foršpan za film u kome glumi vanserijski tandem starih asova – Hopkins i Prajs.

Prava doza mediteranskog, da ne kažemo grčkog sentimenta u orkestraciji i melodramatskoj naraciji zaljubljenog Stjuarta Stejplsa koji ovu pjesmu naziva “prvom pravom ljubavnom koju je napisao”, iako je sa Tindersticks potpisao neke od najljepših pjesama o ljubavi, istina najčešće manje ili više “nesrećnih”. Njegova neponovljiva melanholija, sa glasom kome nije moguće odoljeti, zamijenjena je izravnim uplivom u “raskvašenu”, razlivenu emociju, a dio intime sa sopstvene "ljubavne odiseje" podijelio je sa fanovima u ovom spotu snimljenom na mini ostrvu sa mitskim imenom - Itaka.

Jedan od najpopularnijih rok bendova u ovom milenijumu najavio je dvostruki album koji će pod nazivom “Everyday Life” objaviti 22. novembra. Prve predstvaljene pjesme su tipična Coldplay pop veselica “Orphans” za koju su snimili ne naročito pamtljiv prateći video, a druga, znatno zanimljivija, mješavina rok, pop, afro beat i čak psihodelične džez muzike, uklapa se u navode o “eksperimentalnom albumu”, na kome će A strana imati podnaslov “Sunrise” a B strana “Sunset”.

Skoro šestominutna “Arabesque” nošena je na krilima Femi Kutijeve duvačke sekcije, zanosno aranžirana i očekivano izvrsno odsvirana, a čini se da je – možda baš pod uticajem Femija i njegovog legendarnog oca Fele, čiji je stih “Music is the weapon of the future” semplovan – angažovana na najbazičnijem mogućem nivou. Kris Martin pjeva na engleskom i francuskom, o povezanosti ljudskih jedinki jer smo svi dio univerzuma, a samo igrom sudbine u ovoj ili onoj koži. Uprkos pojednostavljenim, zapravo sa samo nekoliko stihova, ta pjesma je miljama daleko od (manje-više šarmantne) ša-la-la banalnosti singla sa spotom, koji će svejedno biti ogroman hit zbog njihovog statusa.

Dream Tim potpisuje produkciju i za jednu i za drugu numeru, a kuriozitet je da će osmi studijski album Coldplay biti plasiran ne samo na CD-u i vinilu, nego i kao kaseta.

Možda se čini da smo o albumu "Strah od dubine" sve rekli i mi, i autorka Zvonka Obajdin koja je svakoj od pjesama za naš web magazin ispisala "rodne listove", ali smo odlučili da priču zaokružimo neposrednijim pristupom poznatim pjesmama. Na prvu djeluju kao da su iste kao na albumu, što je normalno kad se iza izvedbe potpisuje jedan tako uigran bend poput Svemira. Ne toliko po stažu koliko po senzibilitetu, odaju utisak srođenosti, laganog uklizavanja u prisnost i nedjeljive osjećajnosti koja izbija iz svakog segmenta svirke.

U TVOJOJ KOSI

 

gledaš ekran telefona

povremeno komentarišeš vesti 

tvoje blage spuštene oči 

razočarane svetom

grickam keks I posmatram  

jedna čarapa ti se malo izvrnula 

peta je na risu

nema ničeg dirljivijeg od 

nečije nesvesnosti kada ga posmatraš

želim da te zaštitim od otrovnog vazduha  

u čemu je smisao života

pitaš više za sebe

moj odgovor nikad spremniji

u tvojoj kosi, u tvojoj kosi

Strana 1 od 87

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio