Tema

Rate this item
(0 votes)

Mišel Uelbek naposljetku nije stigao na festival “Krokodil” u Beogradu, na razočaranje mnogih pomnih, ali i onih površnih čitalaca (po nekim mišljenjima i na sramotu organizatora, ali to je posebna priča), no u knjižarama je njegova svježe štampana knjiga poezije, kao i poslednji, očekivano provokativni roman, što bi trebalo da utješi istinske poštovaoce, da ne kažemo obožavaoce. Ljubitelje književnosti koja nije pisana za kratkoročnu upotrebu obradovala su i nova izdanja proznih knjiga kultnih pjesnika, Artura Remboa i Dilana Tomasa, kao i klasičnih djela Borhesa i Dejvida Herberta Lorensa, te romana Vargasa Ljose o Polu Gogenu i njegovoj baki (koju nije poznavao). Za svaku preporuku je i knjiga novinara Pola Morlija o legendarnoj grupi Joy Division, te zbirke pjesama Ivana Ergića i nove zbirke priča Rumene Bužarovske. U knjižarama je već neko vrijeme dostupan i postmodernistički romaneskni eksperiment Manuela Puiga, te aktuelni, distopijski roman koji potpisuje španska književna zvijezda Raj Loriga.

Dnevnik muzičkog eklektika - Promišljanje (31)

Rate this item
(0 votes)

Reminiscencije posle projekcije dokumentarnog filma „Nebeska tema – priča o Vladi Divljanu“ Mladena Matičevića

Priča o Vladi Divljanu je neizbežno i moja priča. Početak pesme „Zašto su danas devojke ljute?“ odmah objašnjava zašto: „…Rođen sam godine pedeset i osme, nad Beogradom je duvao jugo…” a u školu sam išao, dodajem ja, sa pedeset i sedmim godištem. Baš kao i Vlada. Imamo i nekoliko zajedničkih drugova od kojih se dvojica pojavljuju u ovom filmu. Prvi je Zoran Radusinović – Radusa, iz Vladine zgrade u Knez Danilovoj i iz Vladine klupe u O.Š. “Starina Novak”. I Radusa bi sasvim sigurno bio u Vladinom prvom bendu sa ortacima iz zgrade Zdenkom Kolarom i Božom Jovanovićem da je imao i trunku sluha. Na žalost nije, ali je zato imao izvanrednu memoriju – u ono vreme, daleko pre Vikipedije i IMDB-a, mogao je iz „cuga“, po hronološkom redosledu, da nabroji stotinak filmova Džona Vejna koje je ovaj do tada snimio. I njihove režisere pride! Nije bio muzičar ali se Radusa ipak na trenutak pojavljuje u filmu „Nebeska tema“ i to baš u spotu za pesmu „Zašto su danas devojke ljute?“ (onaj što skače iz bioskopskog sedišta se Zdenkom Kolarom). To mu jeste bio prvi put da se pojavljuje na filmu, ali ne i poslednji. Devedesetih, u emigraciji u Kanadi, zarađivao je za život statirajući u filmovima, a IMDB kaže da mu je najznačajnija uloga u filmu „Hurricane“ Normana Džuisona, uz Denzela Vošingtona gde je igrao zatvorskog čuvara.

TV serije od kojih puno očekujemo

Rate this item
(0 votes)

Nove sezone serija “Sluškinjina priča”, “Čudnije stvari”, “Senke nad Balkanom”, ”Dark” su pred nama, ali i noviteti na TV kablu koji već u najavi izazivaju značajniju pažnju javnosti i (vrlo) velika očekivanja. To su u prvom redu adaptacija kultne knjige “Kvaka 22” u produkciji Džordža Klunija, koji predvodi zanimljivu glumačku ekipu u istoimenoj seriji, ali i neo(n)-noir “Too Old To Die Young” u režiji Nikolasa V. Refna čije će dvije epizode biti prikazane na predstojećem Kanskom festivalu. “Černobilj”, u viskobudžetnoj HBO produkciji, već izaziva hiper-tenziju i ima pozitivne kritike, a izvjesno je da će ekranizacija knjige “Dobra predskazanja” Terija Pračeta i Nila Gejmena takođe imati puno fanova, baš kao i sam predložak renomiranih autora iz domena fantastike sa puno posebnog humora. Crnohumorna serija “Dead to Me” takođe bi mogla biti zanimljiva, kako vidimo iz trejlera, što se čini i za seriju "The Loudest Voice"... Naravno, "Igra prestola" je van konkurencije što se tiče planetarne popularnosti i grandioznosti, ali će neki od ovih naslova, ili nekoliko njih, nadomjestiti prazninu nakon svršetka aktuelne poslednje sezone.

Rate this item
(0 votes)

Dnevnik muzičkog eklektika – Promišljanje (30)

Da ne beše ove afere oko Rajana Adamsa ko zna kada bih nastavio temu o kreativnim ženama u popularnoj muzici. Ne bih da ulazim u to da li je ta hajka na Adamsa samo još jedan rep #MeToo pokreta (koji se pretvorio u sopstvenu farsu) ili je stvarno, kako se tvrdi, bila u pitanju manipulacija kantautorkama kojima je obećao pomoć u pravljenju karijere, ali, ta tema je za mene bila okidač da nastavim sa svojim feljtonom. U međuvremenu, dok ovo pišem, dođe i osmi mart, međunarodni dan žena, dobra prigoda da se još jednom podsetimo na najveća dostignuća žena u popularnoj muzici.

U prvom nastavku bavio sam se autorkama popularne muzike pre pojave rokenrola koje su, bez obzira na predrasude, tradicionalizam i položaj žena u društvu na početku prošlog veka, uspele da se izbore za svoje mesto u pop muzici ne (samo) lepim izgledom i izvođačkim sposobnostima, već kao autorke pesama koje su one ili drugi izvodili. U ovom nastavku, idemo dalje u istom pravcu. Težište je na autorstvu ali se naravno uzima u obzir kompletan uticaj na pop muziku.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio