Top Liste

Rate this item
(0 votes)

Početak i sredina proljeća, posebno april i sam kraj maja, donijeli su niz pjesama regionalnih autora i autorki koje se urezuju, a neke već jesu, u sjećanje. Već smo opširnije pisali o ovoproljećnjim singlovima koji su oličenje izvrsnosti, kao što su to dugo očekivani novi hit pop grupe Eva Braun, snažni singlovi alt. bendova Straight Mickey and the Boyz ili Punčke, kao i Lovely Quinces prije "mirovine", a sada smo sabrali još deset vrlo dobrih pjesama koja su obilježile protekla, najmanje dva, mjeseca - od Urbana, Irene Žilić, grupe Detour do novih, takođe vrlo uvjerljivih i autorski izgrađenih glasova sa nezavisne regionalne scene.

Spotovi po kojima ćemo pamtiti početak proljeća

Rate this item
(0 votes)

Početak proljeća pobudio je kreativne sokove i probudio uspavane duhove regionalnih muzičara, ali i mladih režisera i režiserki: u vrlo kratkom periodu prezentovana je nekolicina vrlo dobrih ili čak izuzetnih muzičkih spotova, počev od onog za aktuelni singl benda Ana &The Changes o kojem smo već pisali, do ovih šest koje smo izdvojili između ostalih dostupnih u poslednjih petnaestak dana, ne ovoliko estetski, idejno ili zanatski uspjelih i uvjerljivih. Među odabranim su najmanje dva, ili tri, koja će se najvjerovatnije naći u izboru za najbolje regionalne spotove godine, a ono što je još važnije jeste činjenica da se na srodnoj listi mogu naći tri ili čak četiri pjesme, toliko trenutno ima kvaliteta na nezavisnoj muzičkoj sceni. A povrh svega Eva Braun ima novu pjesmu!

20 albuma kojima se radujemo u 2019. godini

Rate this item
(0 votes)

Godina pred nama donosi nam nove albume The Cure (Robert Smit najavio u radijskoj emisiji), Nika Kejva (snimanje je pri kraju, kazao kultni kantautor kome su se nove pjesme ukazivale u snu), The Who (Pit Tauzend se nedavno obratio fanovima), Pixies (zvanično najavljeno za septembar), popularne Lane del Rej i Ijana Brauna, Gang of Four i Meat Puppets (nakon 24 godine u punoj, originalnoj postavi), a vrlo moguće i novi album ženskog trija Sleater-Kinney koji producira Eni Klark iliti St. Vincent lično. Možemo maštati i o novom EP ako ne i LP izdanju My Bloody Valentine, ali kao što znamo Kevina Šildsa ne bi trebalo držati za riječ, zato ćemo se zadržati na onim konkretnim najavama, sa jednim ili više singlova, i izvjesnim novim naslovima u 2019.

Pored inostranih, pomenućemo i pojedine regionalne muzičare, npr. beogradski bend Straight Mickey and The Boys koji su najavili početak snimanja drugog albuma, subotički sastav Wooden Ambulance koji koliko znamo već jeste snimio svoj novi LP, zatim dugo očekivano dugosvirajuće izdanje Lovely Quinces (iako ga još nema ni u najavi), pominjani LP "Dangerous Waters" J.R. Augusta (nije sasvim izvjesno) ili, pak, grupe Bitipatibi koja je objavila nekoliko izuzetnih singlova početkom prošle godine, što će, nadamo se, biti dio novog CD-a već do kraja ove godine…

Rate this item
(0 votes)

Nije lako izabrati najbolje albume rock, punk, country, pop etc. muzike, s obzirom da je produkcija ekstremno velika, prosto je nemoguće imati uvid u najznačajniji dio onog što je objavljeno, barem na engleskom jeziku. Tome mogu pomoći godišnje liste poznatih muzičkih magazina i internet portala, kao širi izbor od koga se može birati ono što je blisko ličnim afinitetima “top-listadžija”, što priznajemo da su činila dva člana muzičke redakcije Stereo Art magazina. Za Srđana nije bilo zime, njegov uvid je bio veoma širok, budući da je tokom godine preslušao impresivan broj albuma, o čemu svjedoči njegov vrlo rado čitani Dnevnik muzičkog eklektika. Taj izvor je takođe bilo poželjno koristiti i upoređivati sa sopstvenim, ali na kraju se ipak desilo da se u malo čemu preklapaju liste nas troje, očito svo troje eklektika i različitih muzičkih ukusa. Evo ipak “zajedničke” liste 10 albuma koji su obilježili prethodnu godinu, a nakon toga i naša tri pojedinačna pregleda, kako albuma tako i pjesama po kojima ćemo pamtimo proteklu godinu:

FATHER JOHN MISTY - God’s Favorite Customer

EZRA FURMAN - Transangelic Exodus

CAR SEAT HEADREST - Twin Fantasy

HOLLY GOLIGHTLY - Do the Get Along

COWBOY JUNKIES - All That Reckoning

MARISSA NADLER - For My Crimes

TRACYANNE & DANNY - Tracyanne & Danny

KINKY FRIEDMAN - Circus of Life

SPIRITUALIZED - And Nothing Hurt

JOHN PRINE - The Tree of Forgiveness

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio