Top Liste

Najbolji regionalni spotovi 2019.

Rate this item
(0 votes)

Za razliku od svjetske produkcije iz koje bismo teško uspjeli izdvojiti deset veoma dobrih, inventivnih i izuzetnih spotova iz prethodne godine, 2019. se u regionalnim okvirima čini veoma uspješnom godinom – među probranim video radovima posebno ističemo prva tri - a to su Seine, Eva Braun i Crvi - koji se izdvajaju maštovitošću, profesionalnošću u tehnološkom i posebnošću u estetskom smislu, ali i ostali su na visokoj razini, ujednačenog kvaliteta, tako da ne moraju nužno biti poredani tako kako smo ih poredali. Zanimljivo je da su žene režirale više od polovine sledećih 15 spotova, što se uklapa u dobrodošao talas sve zanimljivijih rediteljki u regionalnoj (kratkometražnoj i dugometražnoj) filmskoj produkciji, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji. Iz Slovenije i Bosne i Hercegovine imamo samo po jednog ali hvale vrijednog predstavnika, a Crna Gora nažalost nije imala dostojnog kandidata. Kuriozitet je da su Artan Lili na samom kraju decembra predstavili čak pet spotova, i to dan za danom, uspješno privukavši pažnju ali niti jedan od njih nije uspio ući na našu listu najboljih.

NAJBOLJI REGIONALNI I (INO)STRANI ALBUMI 2019.

Rate this item
(0 votes)

Godinu na izmaku obilježio je euforični, elektronični pop pančevačkog benda Buč Kesidi, koji savršeno komunicira sa mlađom publikom, ali i vanserijski amerikana album subotičkog sastava Wooden Ambulance, koji potpisuju pravo remek-djelo, koje nažalost neće doprijeti do najšireg sloja slušalaca. Izuzetna debi izdanja prezentovala su dva hipertalentovana kantautora, jedan iz Karlovca pravim imenom Bruno, a drugi iz Zaboka, koji se zove Nikola, oba fascinirajuće zreli kao autori. O zrelosti govori i album grupe koju predvodi Zvonka Obajdin, koji se takođe našao među pet najboljih. Sledećih pet su ujednačeno bodovani (prvi na pojedinačnoj listi nosi 15 poena, drugi 14 itd.), žanrovski raznovrsni albumi i to redom mladih muzičara odnosno muzičarki, kojima je to prvi ili pak drugi album u karijeri. Zanimljivo je i da je čak polovina od njih otpjevana na engleskom jeziku…

U najkraćem, čini se da je ovo bila veoma dobra, “rodna” i blagorodna godina za regionalnu rok/pop/bluz/indi/amerikana muziku, sa nizom reprezentativnih izdanja, ne samo na priloženoj listi - ovom prilikom posebno pominjemo oproštajni EP Punčki i kratki rad Klinike pod vođstvom Denisa Kataneca, ali i razuzdanu a jedva obuzdanu kompilaciju BG bendova, na kojoj se našla gomila divljih i prodornih pjesama, toliko silnih da će HALI GALI kompilacija tek dobiti kultni status koji joj pripada. Čini nam se i da ćemo se većini ovih albuma vraćati i slušati ih u godinama koje dolaze, i sve brže prolaze, pa ih slobodno - čim prije! - preporučite prijateljima i ljubiteljima dobre muzike...koja ne poznaje granice.

SINGLOVI GODINE – NAJBOLJE PJESME 2019.

Rate this item
(0 votes)

U godini za nama nije manjkalo kvalitetnih singlova ni u regionu, pa prvih deset pjesama po izboru redakcije Stereo Art magazina nema slabu tačku – redom su to izvanredni primjeri autorske izvrsnosti, sasvim razno-vrsnih poetika mahom veoma mladih stvaralaca. Što se tiče žanrova nismo pretjerivali, ali smo pomiješali alternativnu rok i prvoklasnu pop muziku, sa naglaskom na indi(e) produkciji, a skoro svi zastupljeni autori odnosno autorke imaju samo jedan ili najviše dva albuma (izuzev Damira i Eve), i uprkos tome većinom su već postali nezaobilazni igrači tj. izvođači na muzičkoj sceni Hrvatske i/li Srbije… Na pojedinačnim listama ima tu i par numera iz Crne Gore, te, ako se ne varamo, samo jedna iz daleke dežele - Slovenije.

Prvoplasirane pjesme na listama nose 15 bodova, drugoplasirane 14 pa sve tako redom do broja 15 koji nosi 1 poen. Neočekivano, ali zasluženo, najbolja regionalna pjesma godine je “Nebo”, slijedi veliki (generacijski?) hit “Đuskanje ne pomaže”, a zatim i povratnički singl Eve Braun, sa istim brojem poena koliko i za sada poslednja pjesma Lovely Quinces, odnosno prerano “penzionisane” Dunje Ercegović, da bi ubjedljivu petu poziciju zauzeo debitant Bruno Šlat alias Ichabod.

Novi regionalni spotovi (novembar)

Rate this item
(0 votes)

Novembar, naročito njegovu drugu polovinu, pamtićemo i po dole izdvojenim spotovima, da ne ističemo ponovo upečatljiv video “Crucify Me” kojim je najavljen izuzetan debi album J. R. Augusta, kao i niz video radova za mlade beogradske alt. bendove sa HALI GALI kompilacije, stilizovane u retro stilu tipa neki novi Kusta Bunuševac dizajnira TV studio sutrašnjice. Od odabranih, njih nekoliko će se naći na listi video spotova koji su obilježili godinu na izmaku, pogodite koji…

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio