Top Liste

10 spotova po kojima ćemo pamtiti početak godine

Rate this item
(0 votes)

U prehodna dva mjeseca nije bilo previše materijala za izabrati ako govorimo o muzičkim spotovima, ali odabrali smo deset klipova koji će, ako se ne varamo -a priznaćete da se rijetko varamo- u budućnosti biti podsjetnik na početak prvih par mjeseci 2020. godine: od futurističkih, digitalnih prizora preko erotičnih scena koje kipte od krvi i mesa, sve do posveta nekim drugim video radovima i songovima... Sve to u žanrovskom i industrijskom rasponu od manje znanih indi imena, npr. benda Braids, do komercijalno nevjerovatno uspješnih (pop) proizvoda poput Tejlor Svift, recimo. Ukoliko smo nekog bitnog propustili - javite nam.

Albumi kojima se radujemo u 2020. godini

Rate this item
(0 votes)

Dingospo Dali su nas preduhitrili, imali smo ih u planu još od nimalo slabog singla "Slabost", ali su evo prije par dana objavili drugi album koji se na prvo slušanje upisuje među najzanimljivije regionalne albume godine. Pošto je godina tek počela, sabrali smo još nekolicinu domaćih i izabranih inostranih izdanja koja očekujemo sa posebnom pažnjom i moglo bi se reći nestrpljenjem.

Moguće je da će The Strokes konačno prekinuti pauzu, ili da će The Cure objaviti jedan od dva-tri albuma koje je Robert Smit pominjao, govoreći da su u pripremi, a naročita poslastica bili bi novi albumi Fleet Foxes i War on Drugs, o kojima se takođe šuška kao i o povratku Bright Eyes koji je Konor Oberst praktično najavio. Lana Del Rej bi trebalo da se oglasi novim tj. najnovijim albumom, veoma brzo nakon njenog prošlogodišnjeg, unisono hvaljenog izdanja koje se visoko kotira i na listi Naj albuma 2019. po izboru redakcije Stereo Art magazina. Met Berindžer iskoračiće izvan The National i snimiti solo album do kraja 2020., što je uzbudljiv fakat, a možda nekom može biti zanimljiv i novi album The Killers, pretpostavljamo u planu prije nego li stignu na INmusic festival. Raduje nas i (za sada samo glasina) da će Džejson Izbel izdati nove pjesme, ako ne i album...

Ako se vratimo našem terenu gotovo je izvjesno da će Klinka Denisa Kataneca objaviti željno očekivani LP, mada je u nedavnom intervjuu frontmen iskoristio izraz “najvjerovatnije”, šta god to značilo. U svakom slučaju ne sumnjamo da je to djelo koje bi moglo puno da ponudi, posebno imajući na umu njihov prošlogodišnji, po opštoj ocjeni fantastičan EP. Još jedan indi sastav iz Hrvatske, Marshmallow Notebooks, našao se u ovom izboru, a sa druge strane tu su i Autopark, Prljave Sestre i Fantom iz Srbije, i naravno Artan Lili s njihovim trećim albumom koji sukcesivno nadopunjuju, intenzivnije nego obično. Već je poznato pet numera, kojima su potpuno zaokrenuli ka komercijalnoj pop muzici, ali nije poznato kuda će ih to odvesti… Nego, krenimo redom.

Najbolji regionalni spotovi 2019.

Rate this item
(0 votes)

Za razliku od svjetske produkcije iz koje bismo teško uspjeli izdvojiti deset veoma dobrih, inventivnih i izuzetnih spotova iz prethodne godine, 2019. se u regionalnim okvirima čini veoma uspješnom godinom – među probranim video radovima posebno ističemo prva tri - a to su Seine, Eva Braun i Crvi - koji se izdvajaju maštovitošću, profesionalnošću u tehnološkom i posebnošću u estetskom smislu, ali i ostali su na visokoj razini, ujednačenog kvaliteta, tako da ne moraju nužno biti poredani tako kako smo ih poredali. Zanimljivo je da su žene režirale više od polovine sledećih 15 spotova, što se uklapa u dobrodošao talas sve zanimljivijih rediteljki u regionalnoj (kratkometražnoj i dugometražnoj) filmskoj produkciji, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji. Iz Slovenije i Bosne i Hercegovine imamo samo po jednog ali hvale vrijednog predstavnika, a Crna Gora nažalost nije imala dostojnog kandidata. Kuriozitet je da su Artan Lili na samom kraju decembra predstavili čak pet spotova, i to dan za danom, uspješno privukavši pažnju ali niti jedan od njih nije uspio ući na našu listu najboljih.

NAJBOLJI REGIONALNI I (INO)STRANI ALBUMI 2019.

Rate this item
(0 votes)

Godinu na izmaku obilježio je euforični, elektronični pop pančevačkog benda Buč Kesidi, koji savršeno komunicira sa mlađom publikom, ali i vanserijski amerikana album subotičkog sastava Wooden Ambulance, koji potpisuju pravo remek-djelo, koje nažalost neće doprijeti do najšireg sloja slušalaca. Izuzetna debi izdanja prezentovala su dva hipertalentovana kantautora, jedan iz Karlovca pravim imenom Bruno, a drugi iz Zaboka, koji se zove Nikola, oba fascinirajuće zreli kao autori. O zrelosti govori i album grupe koju predvodi Zvonka Obajdin, koji se takođe našao među pet najboljih. Sledećih pet su ujednačeno bodovani (prvi na pojedinačnoj listi nosi 15 poena, drugi 14 itd.), žanrovski raznovrsni albumi i to redom mladih muzičara odnosno muzičarki, kojima je to prvi ili pak drugi album u karijeri. Zanimljivo je i da je čak polovina od njih otpjevana na engleskom jeziku…

U najkraćem, čini se da je ovo bila veoma dobra, “rodna” i blagorodna godina za regionalnu rok/pop/bluz/indi/amerikana muziku, sa nizom reprezentativnih izdanja, ne samo na priloženoj listi - ovom prilikom posebno pominjemo oproštajni EP Punčki i kratki rad Klinike pod vođstvom Denisa Kataneca, ali i razuzdanu a jedva obuzdanu kompilaciju BG bendova, na kojoj se našla gomila divljih i prodornih pjesama, toliko silnih da će HALI GALI kompilacija tek dobiti kultni status koji joj pripada. Čini nam se i da ćemo se većini ovih albuma vraćati i slušati ih u godinama koje dolaze, i sve brže prolaze, pa ih slobodno - čim prije! - preporučite prijateljima i ljubiteljima dobre muzike...koja ne poznaje granice.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio