Top Liste

20 albuma kojima se radujemo u 2019. godini

Rate this item
(0 votes)

Godina pred nama donosi nam nove albume The Cure (Robert Smit najavio u radijskoj emisiji), Nika Kejva (snimanje je pri kraju, kazao kultni kantautor kome su se nove pjesme ukazivale u snu), The Who (Pit Tauzend se nedavno obratio fanovima), Pixies (zvanično najavljeno za septembar), popularne Lane del Rej i Ijana Brauna, Gang of Four i Meat Puppets (nakon 24 godine u punoj, originalnoj postavi), a vrlo moguće i novi album ženskog trija Sleater-Kinney koji producira Eni Klark iliti St. Vincent lično. Možemo maštati i o novom EP ako ne i LP izdanju My Bloody Valentine, ali kao što znamo Kevina Šildsa ne bi trebalo držati za riječ, zato ćemo se zadržati na onim konkretnim najavama, sa jednim ili više singlova, i izvjesnim novim naslovima u 2019.

Pored inostranih, pomenućemo i pojedine regionalne muzičare, npr. beogradski bend Straight Mickey and The Boys koji su najavili početak snimanja drugog albuma, subotički sastav Wooden Ambulance koji koliko znamo već jeste snimio svoj novi LP, zatim dugo očekivano dugosvirajuće izdanje Lovely Quinces (iako ga još nema ni u najavi), pominjani LP "Dangerous Waters" J.R. Augusta (nije sasvim izvjesno) ili, pak, grupe Bitipatibi koja je objavila nekoliko izuzetnih singlova početkom prošle godine, što će, nadamo se, biti dio novog CD-a već do kraja ove godine…

Rate this item
(0 votes)

Nije lako izabrati najbolje albume rock, punk, country, pop etc. muzike, s obzirom da je produkcija ekstremno velika, prosto je nemoguće imati uvid u najznačajniji dio onog što je objavljeno, barem na engleskom jeziku. Tome mogu pomoći godišnje liste poznatih muzičkih magazina i internet portala, kao širi izbor od koga se može birati ono što je blisko ličnim afinitetima “top-listadžija”, što priznajemo da su činila dva člana muzičke redakcije Stereo Art magazina. Za Srđana nije bilo zime, njegov uvid je bio veoma širok, budući da je tokom godine preslušao impresivan broj albuma, o čemu svjedoči njegov vrlo rado čitani Dnevnik muzičkog eklektika. Taj izvor je takođe bilo poželjno koristiti i upoređivati sa sopstvenim, ali na kraju se ipak desilo da se u malo čemu preklapaju liste nas troje, očito svo troje eklektika i različitih muzičkih ukusa. Evo ipak “zajedničke” liste 10 albuma koji su obilježili prethodnu godinu, a nakon toga i naša tri pojedinačna pregleda, kako albuma tako i pjesama po kojima ćemo pamtimo proteklu godinu:

FATHER JOHN MISTY - God’s Favorite Customer

EZRA FURMAN - Transangelic Exodus

CAR SEAT HEADREST - Twin Fantasy

HOLLY GOLIGHTLY - Do the Get Along

COWBOY JUNKIES - All That Reckoning

MARISSA NADLER - For My Crimes

TRACYANNE & DANNY - Tracyanne & Danny

KINKY FRIEDMAN - Circus of Life

SPIRITUALIZED - And Nothing Hurt

JOHN PRINE - The Tree of Forgiveness

Najbolji regionalni albumi i singlovi 2018.

Rate this item
(0 votes)

Godina 2018. bila je godina debitanata (Rezerve, Turisti, Luce, Tyger Lamb, Kensington Lima, Mary May) plus Maja Posavec koja je već etablirana pjevačica iz ranije inkarnacije benda Detour, sve je to svježa krv , pride novi autori koji su osvojili širi krug slušalaca, Kralj Čačka i Svemirko, kao predvodnici “novog talasa” regionalne muzičke scene, a dodamo li tome predstavnike “nove osjećajnosti” kao što su Stray Dogg i Bitipatibi (potonji bend istina nije snimio album, ali jeste četiri veličanstvene pjesme), onda je jasno da je nova generacija muzičara u potpunosti preuzela dizgine: oni ne samo da kreiraju muzičke trendove, pa makar i na margini mejnstrima, nego i konstantno proširuju svoju publiku, konkretno Svemirko, Kralj Čačka i Rezerve, uz već standardno dobru posjećenost koncerata Stray Dogg.

Vrhunski ženski vokali su dominantna osobenost scene, uopšte tendencija cvjetanja ženskog kantautorskog rukopisa, do te mjere da bi scena bila značajno slabija bez Nine Romić, Une Gašić, Sare Renar, Luce, Maje Posavec itd. Pomenimo, pored Mary May koja je (po opštem mišljenju) snimila  sjajan prvi album, i debitovanje Nine Bajsić, čijih nekoliko delikatnih singlova obećava izuzetan, da ne kažemo izniman talenat. Isti takav je i mladi kantautor Ichabod koji nas je osvojio sa samo par pjesama i nekoliko zapaženih nastupa na indie festivalima.

Spotovi po kojima ćemo pamtiti kraj godine (nov./dec.)

Rate this item
(0 votes)

U prethodnih šest, sedam sedmica, a posebno u poslednjem mjesecu 2018. pojavili su se neki vrlo zanimljivi spotovi u regiji, od kojih većina za pjesme koje se mogu ubrojiti među najljepše snimljene ove godine. Stray Dogg su snimili čak tri video klipa sa različim protagonistima, Irie FM su sa vrlo jednostavnim spotom imali preko tri stotine hiljada pregleda, a Porto Morto je, čini nam se, u kreativnom smislu nadmašio sebe a i sve ostale. Pored domaćih, dodali smo još nekoliko stranih video radova, Raconteurs i Pol Makartnija u čijem spotu gostuje predivna Ema Stoun.

PORTO MORTO – Kuća

Maja Alibegović i Roko Crnić potpisuju režiju jednog od nekoliko najoriginalnijih i najneobičnijih spotova godine: savršeno smišljena i transponovana ideja koja usložnjava simboliku stihova jednog više no zanimljivog i totalno drugačijeg benda - Porto Morto. Inventivnost njinog muzičkog izraza pronalazi briljantno vizuelno nadopunjavanje, pa uz izvrsne “specijalne efekte” “Kuća” iskoračuje iz lokalnog dvorišta i kvalifikuje se za jedan od najuspjelijih spotova koji su generalno snimljeni 2018.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio