Live

Impresivan takmičarski program 47. FEST-a, ukupno 125 premijera

Rate this item
(0 votes)

47. FEST biće svečano otvoren 22. marta filmom „Miljenica“ (The Favourite) Jorgosa Lantimosa, koji ima čak deset oskarovskih nominacija, a do 3. marta u Beogradu će među čak 125 naslova biti premijerno prikazani i mnogi drugi kandidati za prestižna priznanja Američke i Britanske akademije: „Čovjek iz sjenke“ (Vice), „Hladni rat“, „Zelena knjiga“, „Žena“, „Dogmen“, „Šapat ulice (If Beale Street Could Talk), „Stanlio i Olio“, animirani „Mirai“,„Divni dječak“, „Kapernaum“.

Potonji film, u režiji libanske rediteljke Nadin Labaki, naći će se u nikad jačoj selekciji glavnog takmičarskog programa, pored filma miljenika beogradske publike Rejfa Fajnsa o Rudolfu Nurejevu, naslovljenog „Bijela vrana“, novih djela uglednih francuskih režisera Fransoa Ozona i Olivijea Asajesa („Milošću božjom“ i „Dvostruki životi“ sa Žilijet Binoš), vodećeg argentinskog autora Pabla Trapera („Spokoj“), sjajnog ruskog reditelja Jurija Bikova čiji su prethodni (izvrsni) filmovi bili na Festu (novi nosi naziv „Fabrika“), australijskog hita „Hotel Mumbaj“ sa Dev Patelom, hrvatske komedije „Osmi povjerenik“ sa Ivom Gregurevićem...

Dvanaest romana u užem izboru za NIN-ovu nagradu

Rate this item
(0 votes)

U uži izbor za 65. NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine žiri je izabrao 12 sledećih naslova:

„Posle potere“ Zorana Ćirića (Publisher)

„Pomor i strah“ Vuleta Žurića (Laguna)

„Prekasno“ Branke Krilović (Geopoetika)

„Odustajanje“ Jelene Lengold (Arhipelag)

„Uhvati zeca“ Lane Bastašić (Kontrast)

„Veliki juriš“ Slobodana Vladušića (Laguna)

„Deseti život“ autorke Saše Savanović (Kontrast)

„Kružok na zlatni pogon“ Slobodana Mandića (Agora)

„Zabluda Svetog Sebastijana“Vladimira Tabaševića (Laguna)

„Krečenje“Žarka Radakovića (Čarobna knjiga)

„Beogradski trio“ Gorana Markovića (Laguna)

„Neživoti i isključenja“ Milana Kovačevića (Treći trg/Srebrno drvo)

Rate this item
(0 votes)

Jedna od dobrih strana nostalgije je njena sposobnost da se pretvori u pjesmu odmah nakon dubokog uzdaha. Postoji taj uzdah u pjesmi „Ništa“ benda Svemir, negdje tamo krajem prve strofe, pa se još ponovi, nekako dublje, možda malo više na ivici bolnog, ali nikako preko. Važno je naglasiti da se radi o djeliću akustičnog seta, a ne studijskoj snimci, i ta neka doza sjete je spontana, i bliska, i lako prepoznatljiva svima koji su zaglavili jednom nogom u nekom svom juče.

Novogodišnja muzička papazjanija na Crnogorskom primorju

Rate this item
(0 votes)

Sevdah folk Halida Bešlića, turbo pop Jelene Rozga, nacional hip-hop Beogradskog Sindikata, Dino Merlin per se (na pola puta od popa do narodnjaka), konfekcijska, komercijalna elektronika naspram prave DJ zvijezde Darena Emersona, pa do rok muzike Urbana i Rundeka, Partibrejkersa i grupe Psihomodo Pop, čine (pre)širok spektar/fazon/dijapazon žanrova i muzičkih subžanrova koji se nude posjetiocima novogodišnjeg slavlja/fešte/derneka u Herceg Novom, Kotoru i Budvi.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio