Live

Počinje besplatan filmski festival i traje do 10. aprila

Rate this item
(0 votes)

U ovim vanrednim okolnostima veliki je broj besplatnih kulturnih programa koji su, svima nama u kućnom karantinu, ponuđeni za besplatno konzumiranje. Tako se od večeras (u 21h) pa do 10. aprila pruža mogućnost (besplatnog) gledanja bogatog i promišljenog programa prvog online filmskog fetivala na ovim prostorima, a koji otvara ostvarenje “Optužujem”, nagrađeno Gran prijem u Veneciji te sa tri Cezara, i drugim značajnim nagradama, među kojima je i ona FIPRESCI udruženja kritičara.

Aktuelni film Romana Polanskog, jednog od najistaknutijih evropskih reditelja već više decenija, za temu ima čuvenu Drajfusovu aferu, koju je književnik Emil Zola problematizovao u svom antologijskom, više nego odvažnom tekstu “Optužujem” (J'Accuse...!). Nastao po knjizi Roberta Harisa, koji je uz Polanskog koscenarista, za glavnog junaka ima pukovnika Pikara, gotovo zaboravljenog heroja sramne Drajfusove afere koga tumači Žan Dižarden, poslednjih godina jedan od vodećih francuskih glumaca. Film će biti prikazan večeras u 21 čas na web adresi festivala mojoff.net, kao i svi drugi naslovi.

Rate this item
(0 votes)

Planetarna pandemija koronavirusa razlog je otkazivanja mnogih velikih (i malih) kulturnih događaja, kako u okruženju, tako i širom svijeta.

Među prvim premijerama koje su pomjerene jeste 25. nastavak dugovječne sage o Džejmsu Bondu: prikazivanje filma “Nije vrijeme za umiranje” umjesto početkom aprila odgođeno je za kraj oktobra. Na neodređeno su pomjerene premijere potencijalnih bioskopskih hitova “ Tiho mjesto 2”, “Crna udovica”, novi “Mulan” i drugih zanimljivih naslova, među kojima i veoma obećavajuće ostvarenje “Lična istorija Dejvida Koperfilda”.

Čuveni muzičko-filmski festival SXSW u Teksasu, koji u prosjeku okupi oko 400.000 posjetilaca, takođe je otkazan, a što nije bilo veliko iznenađenje jer je bio planiran za drugu polovinu marta.

Koačela (Coachella), jedan od najvećih muzičkih festivala koji je prošle godine okupio 250.000 ljudi, odložen je za mjesec oktobar.

Danas je odjeknula i vijest da se jubilarni Glastonberi festival definitivno otkazuje, iako je prodato već 135.000 karata (hedlajneri su trebali da budu Tejlor Svift, Pol Makartni, Kednrik Lamar, Dajana Ros…). Organizatori Majkl i Emili Ivis bili su prinuđeni da otkažu proslavu pedesetogodišnjice najslavnijeg evropskog festivala (pretežno) rok muzike, iako lično očekuju odnosno nadaju se da će se širenje koronavirusa zaustaviti i situacija u Velikoj Britaniji stabilizovati do kraja juna.

Otkazani su ili odgođeni brojni koncerti i festivali i u regionu, pa je npr. renomirani Beogradski festival igre pomjeren za septembar, oktobar i novembar 2020. Organizatori Sea Star-a u Umagu prije nekoliko dana su javili da još uvijek ne razmišljaju o otkazivanju tog festivala, što bi značilo da će tako biti i sa festivalima EXIT i Sea Dance jer je u pitanju isti organizatorski tim. U Srbiji je situacija složenija nego drugdje, jer je tamo proglašeno vanredno stanje za koje se ne zna do kada će trajati... Čini se realnije da će Sea Star možda ipak biti otkazan ili odgođen, budući da planirani termin 22. i 23. maj, dok su šanse bolje za EXIT (9-12 jul) i pogotovo Sea Dance festival (kraj avgusta).

Jedan od rijetkih festivala koji još uvijek odolijeva jeste Kanski filmski festival, čiji je predsjednik Pjer Leskir prije sedam dana izjavio kako festival neće biti otkazan i da su optimisti, te da se očekuje stišavanje širenja epidemije odnosno pandemije do kraja aprila. Najznačajniji filmski festival - čiji je ovogodišnji budžet 32 miliona eura- trebalo bi da se održi od 12. maja do 23. maja, iako njegov predsjednik ne isključuje mogućnost da festival ipak bude otkazan usljed eventualnog pogoršanja stanja u Francuskoj, odnosno zabrane od strane nadležnih organa zbog epidemije koronavirusa.

Rate this item
(0 votes)

Četvrti igrani film Srdana Golubovića prošlog vikenda je premijerno prikazan na čuvenom Berlinskom filmskom festivalu, u selekciji “Panorama”, sa 35 drugih ostvarenja iz raznih dijelova svijeta, a tamošnja publika je glasala da upravo “Otac” dobije nagradu gledalaca. Ekumenski žiri Berlinala takođe je nagradio duboko humano, potresno djelo koje je izuzetno snažan utisak ostavilo i na posjetioce Sava centra u Beogradu, gdje je film sinoć imao nacionalnu odnosno regionalnu premijeru.

12 manje poznatih filmova koje bi trebalo gledati na Festu

Rate this item
(0 votes)

Svaki novi FEST, pa tako i 48. izdanje renomiranog Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu, koje startuje 28. februara, nudi novu, mada uvijek istu dilemu – koje filmove izabrati iz obimnog festivalskog programa, jer je naravno nemoguće pogledati ne svih 96 planiranih, nego čak ni pola od filmova koji će biti prikazani u Sava centru, Kombank dvorani, Dvorani kulturnog centra, Domu omladine i drugim bioskopskim salama tokom desetodnevnog trajanja i praktično cjelodnevnih (i noćnih) projekcija. Iskusniji filmski kritičari i novinari, izvikane i dobro znane filmove “preskaču” da bi vidjeli naslove koje je, nerijetko, teško ili znatno teže pronaći na internetu, a o TV programima da i ne govorimo. Poznatiji filmovi najćešće, nedugo nakon festivalskih premijera, bivaju prikazani na redovnom kino repertoaru.

Stoga vam nudimo listu dvanaest s pažnjom probranih filmova, koje valja preporučiti zbog mnogo razloga, te pokušati iskombinovati sa nekim od filmovima Srdana Golubovića, Džarmuša, Končalovskog, Polanskog, Terensa Malika, Istvuda, Toda Hejnsa, braće Darden, Vudija Alena ili pak Koste Gavrasa, Milče Mančevskog i Atoma Egojana koji će biti gosti FEST-a. Tim prije jer se nekoliko ovde navedenih naslova nalazi u Glavnom takmičarskom programu, u kom festivalskom segmentu su tokom prethodnih par godina prikazivani redom izvrsni filmovi - koji su docnije postali poznati…

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio