Live

Rate this item
(0 votes)

28. februara FEST će otvariti film Srdana Golubovića, “Otac”, koji će neposredno prije gala projekcije u Sava centru biti premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu, u programu Panorama. Glavni junak četvrtog dugometražnog ostvarenja jednog od vodećih srpskih režisera srednje generacije je naslovni lik (u tumačenju Gorana Bogdana) kojem su oduzeta djeca – samo zato što je siromašan…

48. izdanje uglednog Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu zatvoriće jedan od najpoznatijih američkih glumaca, Džon Malkovič, izvođenjem muzičko-scenskog performansa u Kombank dvorani, u pratnji Alekseja Igudesmana, koji je poznat po svojim neobičnim obradama i izvođenjima Mocarta, Betovena, Šopena...

Festival traje do 8. marta, a pored čuvenog glumca koji trenutno briljira u Sorentinovoj seriji “Novi papa”, nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće uručene i istaknutom grčkom reditelju Kosti Gavrasu, autoru kultnih fimova “Nestala” i “Z” od kojih će potonji biti prikazan u selekciji FEST Klasik, a publika u Beogradu moći će premijerno da pogleda i njegov najnoviji film, rađen po memoarskoj knjizi Janisa Varufakisa koja govori o ekonomskoj krizi u Grčkoj i sukobu sa EU, sa indikativnim naslovom “Ponašajte se kao odrasli”.

Pored pomenutih, počasni gost ovogodišnjeg FEST-a biće i renomirani kanadski režiser Atom Egojan, koji će predstaviti film upravo pod nazivom “Počasni gost”, o mladoj nastavnici u srednjoj muzičkoj školi koja zbog optužbe učenika za (navodno) seksualno napastvovanje završi u zatvoru, najvjerovatnije nevina osuđena, i njenom komplikovanom odnosu sa čudnim ocem koga igra kultni glumac Dejvid Tjulis...

Pet romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

Rate this item
(0 votes)

Najuži izbor romana u borbi za prestižnu NIN-ovu nagradu sastoji se od pet autora odnosno četiri književnika i jedne književnice od kojih je samo ime Slobodana Tišme poznato široj publici. Poznavaocima književnosti znan je i Saša Ilić, kao izuzetno oštar kritičar i suosnivač podliska “Beton” koji je pledirao da prekroji ustaljene književno-kritičarske paradigme prethodnih deceniju ili dvije, uključujući i politiku dodjele NIN-ove nagrade.

Čini se da je ove godine najuži izbor pokazao kako je ugledni žiri (u sastavu Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Marija Nenezić i Teofil Pančić , kao predsjednik) u prvi plan stavio isključivo književni tekst a ne pređašnje djelo kandidata, pa je u užem krugu bio i Vidosav Stevanović, laureat 1986. godine, a u širem izboru ostao dvostruki dobitnik Dragan Velikić koji je bio nagrađen 2007. i 2015.

Večeras počinje četvrti Podgorica Film Festival

Rate this item
(0 votes)

Iscrtavam zadnji segment Salcburške arhive, jurim, i kažem drugu preko telefona koji se sprema za veče kućne autoterapije anksioznošću, da sam gotov, da je sve uploadovano, i da stižem po njega odmah i prolijećem kroz tuš i mokar ulijećem u farmerke i kožnu jaknu, i promašujem vrat svojim zimskim parfemom, i letim niz stepenice, i ulazim i palim kola, i kao Raikonen stižem po Vuka (dobri Vule), i prelazimo most, i ignorišemo još dva crvena kao da bježimo od meksičkih kartela i, znojim se, hladan i nervozan što se posao odužio, i što kasnimo, i što je trebalo sve drugačije da bude, život je trebalo drugačiji da bude, stalno neka jurnjava, stalno neke, evo, evo upadosmo, ušli smo, i kao diverzanti, nečujnim koracima od po tri metra uklizavamo do srednjeg dijela među nešto publike i srcima koja kucaju trista na sat i maničnim stavljanjem telefona na silent, sijedamo pred veliko platno na kojem nas dočekuje Catherine Deneuve u najnovijem filmu, potcijenjenog maga, Martin Provosta (Sage Femme, 2017). Tačno smo pali na nakovanj, jer malj ljubavi u sceni koja nas je dočekala nas rastura u paramparčad i ček, ček - evo, izvadila je poruku sa prstenom, i čita poruku. Možda ipak ima nade! Sad će sve da se sredi! Brišem znoj, gledam u Vuka, a ona plače! Muka, izgleda da smo stigli samo da se iznerviramo... Agoniji sad nema kraja, ovaj film je taman kao život što je, ne znam ni što smo dolazili, u stvari ček, ne, ne, ima nade, evo poljupca, uh, 1-1, gol izjednačenja za ljubav, i izgleda ipak ima nade, uh, zašto smo se spremili na predaju tako rano, evo i ova situacijja izgleda da - mi je mozak u tornadu bioskopskog rituala.

LIVE: Svemir uživo u Mega kući

Rate this item
(0 votes)

Možda se čini da smo o albumu "Strah od dubine" sve rekli i mi, i autorka Zvonka Obajdin koja je svakoj od pjesama za naš web magazin ispisala "rodne listove", ali smo odlučili da priču zaokružimo neposrednijim pristupom poznatim pjesmama. Na prvu djeluju kao da su iste kao na albumu, što je normalno kad se iza izvedbe potpisuje jedan tako uigran bend poput Svemira. Ne toliko po stažu koliko po senzibilitetu, odaju utisak srođenosti, laganog uklizavanja u prisnost i nedjeljive osjećajnosti koja izbija iz svakog segmenta svirke.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio