Filmska Kritika

FILMSKA KRITIKA: Crni anđeo (El Angel)

Rate this item
(0 votes)

“Svijet pripada odmetnicima i umjetnicima”, citat je iz filma “Crni anđeo”, baziranog na stvarnim događajima koji su uznemirili Argentinu početkom sedamdestih godina kada je serijski ubica sa naslovnim nadimkom (i licem nevinašceta) optužen za 11 ubistava i desetine pljačkaških pohoda, te niz drugih krivičnih djela. Zločinac Karlos Robledo Puč još uvijek je živ i iza rešetaka, gdje će čučati do kraja života, a njegova zastrašujuća i istovremeno zapanjujuća biografija samo je ovlašno poslužila reditelju Luisu Ortegi za snimanje izuzetno stilizovanog, vješto realizovanog i izvrsno glumljenog ostvarenja koji je publika nedavno mogla vidjeti na FEST-u, kako u Beogradu tako i u Budvi.

Ovim filmom Ortega se pridružuje već afirmisanim, vodećim argentinskim autorima poput Huana Hoze Kampanele, Damijana Šifrona, Pabla Trapera i Lukrecije Martel čije smo filmove, osim potonje rediteljke (njeni su neponovljivi art filmovi imali projekcije na Festivalu autorskog filma), upoznali upravo na filmskom festivalu u Beogradu, a domaća publika je posebnu naklonost iskazala prema Oskarom nagrađenom filmu “Tajna je u njihovim očima” i kultnom omnibusu “Divlje priče”, takođe nominovanom za Oskara. Novi talas argentinskog filma iznjedrio je, tačnije široj javnosti približio stvaralaštvo iskusnog glumca Rikarda Darina, koji je ostvario izvanredne uloge u oba pomenuta naslova, ali i u pomaknutom i potresnom Traperovom filmu “Lešinar” (Carancho). Kad već tražimo poveznice, pomenimo da su “Divlje priče” (Wild Tales) producirali Pedro i Augustin Almodovar, baš kao i aktuelni “Crni anđeo”(El Angel), koji se trenutno prikazuje u kinima Crne Gore i Srbije.

Rate this item
(0 votes)

Iznenađujuće spektakularna i dopadljiva (romantizirana) biografija benda Queen i njenog genijalnog frontmena, ostavlja gledaoca zadovoljnim i nerijetko zadivljenim, iako ne prodire u dubine tragike superherojskog bića Fredija Merkjurija

“Boemska rapsodija” je mnogo više feel-good film nego li drama o raspusnom, tragičnom životu frontmena supergrupe kakva je bila Queen, ali definitivno jedan od filmova koji će obilježiti ovu godinu, vjerovatno i sakupiti nominacije za najprestižnija holivudska priznanja.

Rate this item
(0 votes)

Da reditelj Demijen Čazel nije imao toliko ljubavi prema filmovima iz Zlatnog doba Holivuda, mjuziklima uopšte i prije svega veliku strast prema džez muzici koju je koristio na inspirativan način u oba prethodna filma, kako u neprimjećenom debiju tako i u trima oskarima nagrađenom “Whiplash”-u, ne bi ni bio snimljen vjerovatno najljepši film 2016. godine.

Šest godina posle prvog skripta realizovan je ”La La Land”, a rediteljeva borba sa producentima prevagnula je u autorovu korist – rezultat je čak četrnaest nominacija za Oskara, izjednačen rekord sa istinskim klasikom “Sve o Evi” i patetičnim, precijenjenim “Titanikom”! Na neki način i ovaj film je ostvarenje jednog velikog sna, jer Čazel nije želio da odustane, uprkos mnogim preprekama. A to je jedna od tema kojom se bavio, na površini ponudivši neklasičnu ljubavnu priču koja očarava gledaoca od samog starta (ako ne računamo uvodnu sekvencu bez bilo kakvog dramaturškog opravdanja, što su mu prvi zainteresovani producenti s pravom označili kao višak).

Filmska kritika: "Ja, Danijel Blejk" Kena Louča

Rate this item
(0 votes)

Kada ne bude više Kena Louča – a trenutno je u osamdesetim godinama, jedan od najstarijih aktivnih reditelja današnjice – ko će ostati da, u oblasti filmske umjetnosti, brani prava radničke klase? To mi je pitanje postavio kolega, filmski kritičar iz Hrvatske, vrstan poznavalac filmografije istaknutog britanskog sineaste, koji je već svojim antologijskim debijem “Kes” s kraja šezdesetih postavio okvir sopstvenog društvenog, bolje reći humanističkog angažmana kao filmskog autora.

U njegovom poslednjem, devetnaestom igranom filmu “Ja, Danijel Blejk”, nagrađenog Zlatnom palmom u Kanu i nagradama publike na drugim poznatim filmskim festivalima, reditelj osvjetljava iznutra živote pripadnika ponižene i potlačene radničke klase sabijene u žrvanj birokratskog državnog sistema.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio