Festivali

Rate this item
(0 votes)

Žao mi je što niko od onih matoraca (izuzev moje malenkosti) koji diljem elektronskih i inih medija nariču nad mrtvim rokenrolom nije u petak uveče bio u KC Gradu. Priznajem, i ja sam ga otpisao. Stavio u muzej. U udžbenike. Konzervirao. Kakva greška! Tako vam je to sa rokenrolom – on se ne može pronaći u novinskim člancima, na striming servisima, u video klipovima…ne, on se pojavljuje iznenada, na mestu koje sam odabere, u vreme koje on smatra pravim. Ne da se naručiti, zakazati, predvideti.

Ko je bio te večeri u KC Gradu razumeće o čemu pričam i svoj doživljaj će prepričavati do kraja života; „eee, a jesi bio ti na Zvuku Beograda, ono kad su svirali Haze&Ash, Dogs in Kavala i Turisti…“. Ništa nije govorilo da će tako biti jer prethodna dva festivala koja sam posetio (AmericanaNight i Indirekt Showcase) nisu baš bila dobro posećena, a ni atmosfera nije bila baš za pamćenje. Pre početka, pokušali smo organizatori (Sandra i Dukat) i ja da predvidimo koliko će ljudi biti prisutno. Prognoze su se kretale u rasponu od 200-250 prodatih karata. Međutim, kad smo videli da je pola sata pre prvog nastupa prodato 100 karata, znali smo da se sprema iznenađenje.

Indirekt Showcase, Beograd, 11-13.10.2018

Rate this item
(0 votes)

Četvrti Indirekt Showcase je održan od 11. do 13. oktobra na četiri lokacije u Beogradu: SAE Institute, u kome su se držala predavanja i paneli na različite teme iz muzičkog biznisa, i tri mesta za svirke – Atom Akademija, Soul Society i Dorćol Platz. Ovaj poslednji je jedini „preživeli“ od prošle godine, iako se pokazalo da je prostor prevelik za broj posetilaca.

Americana Night Festival #5, 07.10.2018

Rate this item
(0 votes)

Sa višnjom na vrhu!

Peto, jubilarno, izdanje Americana Night festivala održano je, kao i četvrto, u Cetinjskoj 15, ali ovoga puta ne u Elektropioniru, već na Spratu iznad Zaokreta. Kad se setimo da su prva tri održana u Domu Omladine Beograda, očigledno je da se prostor u kome se održava festival svake godine smanjuje. No, malo se toga moglo učiniti po tom pitanju. Izbor sale u kome će se festival održati zavisi od više faktora. Prvi faktor su raspoloživa finansijska sredstva. Glavni sponzor festivala (najčešće i jedini) je svake godine Američka ambasada u Beogradu i od njihove odluke zavisi budžet festivala. Manji budžet znači manja sala. Drugi faktor su učesnici – na festivalu su u prve četiri godine nastupili skoro svi relevantni regionalni izvođači koji se mogu svrstati u Americanu (u najširem smislu) a da pevaju na engleskom, tako da je teško ići na velike sale sa neafirmisanim izvođačima. Mora se reći i da se taj amerikana talasić nije baš pretvorio u cunami, naprotiv, izgleda kao da zamire. Tačnije rečeno, postoje nove snage, kao što je grupa Stepa (koja se, izgleda, raspala) i pobednik CantOut festivala Frank Magnolia, ali te nove snage još uvek nemaju dovoljnog komercijalnog potencijala da napune veće prostore (voleo bih da grešim!).

Rate this item
(0 votes)

Drugi put, koliko znam, Polet organizuje takmičarski festival kantautora. Prošlogodišnje izdanje festivala sam propustio, ali sam zato ove godine došao na finalno veče. Prijavio se priličan broj takmičara, čak 26, pa su se održale dve kvalifikacione večeri sa kojih je izabrano deset učesnika finala. Žiri koji je odlučivao činili su: Petar Janjatović, muzički novinar i muzički kritičar, Dušan Strajnić Dukat, muzičar i frontmen grupe StrayDogg i Jelena Pavlović, umetnički direktor Galerije Polet. Okupila se brojna publika, sva mesta u prilično prostranoj Poletovoj bašti bila su popunjena, a veliki broj posetilaca je morao da se zadovolji mestom na platou ispred bašte. Moje procene su sumnjive vrednosti, ali bih ipak pokušao – sigurno je bilo 150 ljudi, ako ne i više. Kad se zna da je u isto vreme igrana važna utakmica Crvene Zvezde za plasman u Ligu Evrope, ta cifra dobija na značaju.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio