Knjižara

Poezija Matije Sadovića

Rate this item
(0 votes)

ONI TO ZOVU NOĆ
(ja kažem neka je zovu kako žele
jer svejedno će se po nama zvati)

Priča o njemu i o Majstoru - priča Željka Milovića

Rate this item
(0 votes)

Mladić, crne, kratke kose, mršav, neobrijan i nemarno obučen, više razdražljiv nego nervozan, sjedio je u jednoj od tridesetak pletenih stolica u kiosk-kafeu pored mora, kakvih ima na stotine u pomorju. Ispred njega je stajala dopola popijena boca crnog vina, prazna pepeljara i nekoliko rukom ispisanih listova. Osvrtao se oko sebe, kao da je tražio nekog, pokušavajući da započne razgovor s konobarom. Dan je bio pri kraju, a more je nagrizalo dio po dio obale. Na terasi, osim mladića, nije bilo nikoga.

Iz pravca plaže, užurbano, pun naglih pokreta, posrćući preko velikih oblutaka, gegao se čovjek, po izgledu bliži sedamdesetim nego šezdesetim, sijede brade i ogromnih vijeđa, koje su se, kao kakve arkade, nadvijale nad prodornim očima, noseći pod miškom zavežljaje listova bloka, a u ruci veliku kesu punu najrazličitijih stvari.

Dvije priče Emine Elezović

Rate this item
(0 votes)

Daleko je Kazablanka

 

Probudio me poznati šum, vadila se kesa iz kese tamo negdje u dalekoj kuhinji. Čula sam i najmanji zvuk, čak i kad se oko mene šunjalo na prstima. Kesa u kesi, ruski izum, da se ne baci, da se ima za poslije, besplatno. Još bolje- kese u cekeru, ceker imaš zauvijek. Ceker ne šušti.

Zalupila su se vrata i ostala sam sama u loncu od sobe, na majskom suncu, mamurna i s bolnim stopalima. Kofer napola ispražnjen, a ono što je visilo sa rubova raskopano kao da je neko povratio ormar. Ustala sam i ustala je cijela soba. Pokušala sam se prisjetiti šta se desilo od trenutka kad sam sinoć pojela dvije pileće noge u velikoj dnevnoj sobi, gdje sam s još četrdesetoro ljudi čekala početak utakmice. Sastrugala sam crnilo iz tave, napravila omlet i otvorila balkonska vrata da izađe dim. U telefonu je bilo nekoliko mutnih fotografija i snimaka.

Okupala sam se, jedva stojeći. Cijelo kupatilo i njegov drveni plafon i ventilacija, sapuni i zavjesa, dvije dlake i papiri u kanti za smeće, okretali su se sa mnom. Sunce je otišlo na desnu stranu dugačke zgrade na broju 4D, u dugačkoj ulici, dugačkog imena, i ja sam se konačno smirila i utonula u drugi san danas. Probudilo me zvono i kroz špijunku se nazirao visoki muškarac crne kose i brade i bijele puti. - Hajde idemo!- rekao je.

Sise o klin

Rate this item
(0 votes)

Sipala mu je svježe cijeđeni sok od pomorandže. Sebi crnu kafu. On je volio jači doručak. Jaja i slaninu. Ona samo prepečen tost. Nosila je tanku, ljetnju raskopčanu spavaćicu. Ustala je, kao i svakog drugog jutra, da mu pripremi doručak i isprati ga na posao. A bila je tek uhvatila samo par sati sna.

Kelly je radila kao plesačica u noćnom klubu. Neka vrsta polustriptiza. Eddie je bio trgovački putnik, prodavac knjiga. Doručak im je bio jedini zajednički obrok. Nije to htjela propustiti ni za živu glavu. On je držao obližnje gradove uz obalu i obično bi se kasno vraćao kući. Pogotovo ljeti. Ona je odlazila na posao prije nego bi se on vratio. Gotovo uvijek.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio