Singlovi

SINGL SEDMICE: Sv. Pseta i Sitzpinker sa HALI GALI kompilacije

Rate this item
(0 votes)

Ponekad zaboravljamo koliko rokenrol može da zvuči opasno, toliko opasno da se slušalac skoro preplaši od krvi koja je proključala i poplavila od napetosti, energije koja je preplavila tijela i teži klimaksu – iskonskom, orgazmičkom oslobađanju. To je to žuđeno, poludivlje osvajanje slobode, oslobađanje uma i prepuštanje dirigovanoj stihiji ritma koji (uz)nosi…Budući da je mejnstrim muzika, po mnogima, poodavno otupjela, sistematično kanalisana tj. najvećim dijelom zapravo uškopljena, primordijalni zvuk, zveket, viku i riku, pravo lajanje rok i pank muzičara možemo slušati samo po podrumima. Čini se da je dotična, andergraund scena grada Beograda toliko ojačala, pa čak i profilisana, da nam evo stiže hvale vrijedna HALI GALI kompilacija – e da bi je konačno definisala. I u tome u potpunosti uspijeva!

Jesenja balada Pet Shop Boys sa gitarom Bernarda Batlera

Rate this item
(0 votes)

Iznenađujuće refleksivna pjesma Pet Shop Boys u kojoj gostuje gitarski mag Bernard Batler nije ono što smo očekivali od slavnog britanskog dua koji je u svojoj plodnoj karijeri snimio, i najčešće briljirao, u raznim formama elektronske muzike. Puna jesenje melanholije i unutrašnjeg nespokoja, u suštini akustična balada sa elektro glazurom, ovo je sasvim atipična numera – pri tome još izdvojena kao i singlica - u katalogu koji sadrži bezbrojne hitove klupske scene tokom prethodne tri decenije. U međuvremenu, možda i godine koje su se nanizale čine svoje, te otuda potreba za meditacijom, na neki način i rezignacijom, ali možda samo kao trenutak slabosti. Naime, prethodni singl “Dreamland” klasični je eskapistički PSB uradak koji pledira na top liste i podijume za ples, tako da pretpostavljamo da je “Burning the Heather” jedinstveno drugačija na novom albumu, planiranom za mjesec januar.

To će biti četrnaesta studijska kolekcija pjesama koju potpisuju Nil Tenant i Kris Lov, a album “Hotspot”, kao i ovu pjesmu, producirao je poznati “mađioničar u studiju”, Stjuart Prajs, sa kojim su sarađivali na prethodna dva, oba vrlo uspješna ostvarenja. Ovo je prvi put da sarađuju sa Batlerom, nekadašnjim gitaristom grupe Suede, svojevremeno autorom par manje zapaženih a izvrsnih solo radova, te koautorom i producentom brojnih zanimljivih tuđih albuma, od superuspješnog debija Duffy do poslednjeg albuma Marka Ajcela.

SINGL SEDMICE: Leonard Cohen – Happens to the Heart

Rate this item
(0 votes)

Iz zaostavštine Leonarda Koena stiže nam već druga pesma kao najava prvog posthumnog albuma „Thanks for the Dance“.  Prva je minijatura "The Goal" koja traje nešto više od minuta, više odrecitovana nego otpevana, sa predivnim završnim stihom koji kaže: "No one to follow/ And nothing to teach/ Except that the goal/ Falls short of the reach".

Druga, „Happens to the Heart“, je prava petominutna pesma koja kao da stiže sa one strane. Kao da nam Koen šalje poruku sa onoga sveta. Šta se događa sa srcem - pita Koen. Šta se događa sa ljubavlju? Pitanje je retoričko - verovatno nikada nećemo saznati odgovor. Njegov sin Adam Koen se potrudio da sa ol-star saradnicima napravi pesmu koja zvuči baš onako kako bi zvučala da ju je sam Leonard pravio. Dobili smo izvanrednu pesmu, koja staje uz rame najboljima koje je Koen za života napravio, što se vrlo retko događa kad su u pitanju posmrtna izdanja. Video, kojeg je uradio Daniel Askil je takođe nepograšivo koenovski. Počinje tako što s leđa vidimo osobu u Koenovom odelu koja se, skidajući ga tokom videa sa sebe, oslobađa i svog ega. U završnoj sceni, ta osoba, obučena samo u odoru budističkog sveštenika, levitira nad ambisom. Lepo podsećanje na Koenove budističke dane.

Dva singla Coldplay sa dolazećeg dvostrukog albuma

Rate this item
(0 votes)

Jedan od najpopularnijih rok bendova u ovom milenijumu najavio je dvostruki album koji će pod nazivom “Everyday Life” objaviti 22. novembra. Prve predstvaljene pjesme su tipična Coldplay pop veselica “Orphans” za koju su snimili ne naročito pamtljiv prateći video, a druga, znatno zanimljivija, mješavina rok, pop, afro beat i čak psihodelične džez muzike, uklapa se u navode o “eksperimentalnom albumu”, na kome će A strana imati podnaslov “Sunrise” a B strana “Sunset”.

Skoro šestominutna “Arabesque” nošena je na krilima Femi Kutijeve duvačke sekcije, zanosno aranžirana i očekivano izvrsno odsvirana, a čini se da je – možda baš pod uticajem Femija i njegovog legendarnog oca Fele, čiji je stih “Music is the weapon of the future” semplovan – angažovana na najbazičnijem mogućem nivou. Kris Martin pjeva na engleskom i francuskom, o povezanosti ljudskih jedinki jer smo svi dio univerzuma, a samo igrom sudbine u ovoj ili onoj koži. Uprkos pojednostavljenim, zapravo sa samo nekoliko stihova, ta pjesma je miljama daleko od (manje-više šarmantne) ša-la-la banalnosti singla sa spotom, koji će svejedno biti ogroman hit zbog njihovog statusa.

Dream Tim potpisuje produkciju i za jednu i za drugu numeru, a kuriozitet je da će osmi studijski album Coldplay biti plasiran ne samo na CD-u i vinilu, nego i kao kaseta.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio