Singlovi

Buč Kesidi ima novi hit, i prateći spot

Rate this item
(0 votes)

Početkom godine kolega iz naše redakcije, na koncertu Artan Lili kojem je Buč Kesidi bio predgrupa, predvidio je "ulazak pančevačkog dvojca u prvu rok ligu", a u prilog tome govorio je uspjeh (i kod kritike i kod publike) zarazne plesne pjesme “Nema ljubavi u klubu” koju su pojedini portali uvrstili u spisak pjesama koje su obilježile 2018. (Gle! ju je, gle, proglasio i Pjesmom godine).

“Đuskanje ne pomaže” je na tragu hita kojim su redizajnirali odnosno ispolirali svoj zvuk, prvenstveno produkciju ali i imidž, značajno promijenjen i stilizovan, a u novom singlu kao da ponavljaju formulu koja je već urodila plodom - to rade vrlo vješto i ne bez šarma. Sada elektro pop rok duo, koji čine Luka Racić (zadužen za gitare) i Zoran Zarubica (bubanj i elektronika), obraćaju se direktno mlađoj generaciji, ponajviše svojim vršnjacima, fragmentarnim ali sadržajnim  pripovjedanjem o slikovitoj situaciji u klubu (u kome, naravno, nema ljubavi). Tri minuta zaraznog ritma i upečatljiva gitarska tema, kao i tekst ponikao iz grube realnosti, najavljuju još jedan hit, inače drugu numeru sa drugog albuma koji će objaviti za izdavačku etiketu Kontra.

Zanimljiv spot u kome glumi Miona Marković takođe će povećati njihovu prisutnost na društvenim mrežama.

SINGL SEDMICE: Aldous Harding - Fixture Picture

Rate this item
(0 votes)

Nostalgična numera o nekadašnjoj ljubavi koja će uvijek imati posebno mjesto u srcu, drugi je singl sa dolazećeg, sva je prilika dražesnog trećeg albuma novozelandske kantautorke Oldus Harding. Štaviše, “Fixture Picture” je prekrasno otvaranje albuma “Designer”, pop pjesma koju je "umjetnica rijetkog kalibra" (kako je s punim pravom promoviše izdavačka kuća 4AD) dizajnirala u saradnji sa Džonom Perišom, producentom koji je najpoznatiji po čestoj kreativnoj kolaboraciji sa Pi Džej Harvi, uključujući kultni  koautorski projekat “Dance Hall at Louse Point”. Ovdje svjedočimo o nečem sasvim suprotnom od te ogoljene, sirove emocionalnosti i iste takve produkcije – o melodičnim, filigranskim lirskim formama čija je osnova akustični zvuk, a preovlađujuća osjećanja su nježna, delikatna i uzvišena. Ta su osjećanja i svojstva ojačana impozantnim vokalnim sposobnostima gđice Harding, čiji je široki spektar demonstrirala na prethodnom albumu “Party”(takođe u produkciji Periša), ali prije svega ljepotom i ljupkošću interpretacije jedne od ekspresivnijih i (naj)emotivnijih pjevačica danas.

SINGL SEDMICE: Seine - Nebo

Rate this item
(0 votes)

Bubanj i zaglušujuća i upozoravajuća gitarska dobrodošlica na pragu koračnice uvode u nešto sumorno, a čim asocira na ritam koračanja, možemo naslutiti problematiku mase. Ta masa, to može biti bilo ko od lirskih i ne baš lirskih nas, to su svi koji se plaše nepoznatog, koji u strahopoštovanju prebacuju odgovornost s one strane 'kutije', i drže se jedni drugih iz potrebe. Novi singl dvojca Seine „Nebo“ nije samo tek neka nova epizoda nenapisane sage o strahu, zatucanosti i neznanju, iako nam je motivacija poznata; ovdje imamo prst uperen prema nečemu što je iznad nas dok su nam kosti duboko u 'komforu' tvrdog tla, urođene spontanosti kojom se uvijek pridržavamo za plotove, dok se pokrivamo po glavama gospodareći zidovima, zadovoljno, jer smo se sakrili od nevidljivih neprijatelja naše svjesnosti, ali muzički toliko slikovito da ostavi bez daha prije nego smo uopšte stigli da udahnemo.

SINGL SEDMICE (I): Tame Impala - Patience

Rate this item
(0 votes)

Pretpostavićemo da je dozvoljeno povezati naslov novog singla australijskog rok benda (da ne redefinišemo pojam benda na ovom mjestu) Tame Impala s četvorogodišnjim iščekivanjem novog albuma. Zaista, „Patience“ negdje pokriva čežnju za novom muzikom ove ekipe, ispitujući da li će to biti nastavak ili novi početak, a ujedno može biti i obična ljubavna priča o čekanju i nadanju koje nigdje ne mora odvesti, ali isto tako i može. To poetsko odrastanje koje će rezultirati posebnom vrstom strpljenja gotovo da je definicija suštinske prolaznosti samo po sebi, one prolaznosti kojoj se ne trči u susret, a opet, prihvaćena je sa svim svojim manama.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio