Singlovi

SINGL SEDMICE (I): SUN U - Double Trouble

Rate this item
(0 votes)

Inventivno čitanje klasika i intimna verzija izvorne The Clash verzije, mnogo više nego rimejk rokenrol hita “Should I Stay or Should I Go”, jeste novi singl ultra moderne zagrebačke kantautorke SUN U. Iza tog pseudonima, skrila se Sanja Šiljković, jedno vrijeme članica poznatog b(r)enda Lollobrigida, a sada solo izvođač i autorka sa artističkim pretenzijama.

SINGL SEDMICE: Vampire Weekend - This Life

Rate this item
(0 votes)

Da ima stila, kao što ga nema generalno, ovakvi bi se hitovi puštali po svadbama, uz prijeko potrebu dozu ironije glede stihova. “This Life” je neodoljiva, lepršava pop pjesma, najvedrija i vjerovatno najzaraznija na četvrtom albumu grupe Vampire Weekend - jednom od albuma godine ako pitate potpisnika ovih redova. Moram priznati da prvih nekoliko singlova sa “Father of the Bride” nisu pretjerano okupirali pažnju u mom slučaju, nije se dalo naslutiti koliko je novi CD kompaktna i kvalitetom ujednačena, a takođe i raznovrsna cjelina. Izdvojene, možda se pojedine vinjete ne bi proslavile, ali barem trećina (od punih 18 numera) izvanredno divane i drže se same po sebi i za sebe. Ako me pitate kako zamišljam “Pjesmu od million dolara”, zamišljam je ovako, i na još million načina, ali jedan od najbitnijih uslova koji bi trebalo da ispuni jeste da ona može, da (pod)svjesno traži da se vrti neprestano – da je se ne možemo naslušati.

Rate this item
(0 votes)

Neka nedeljna, nesinematična jutra ištu orkestrirane pop pjesme čiji žanrovski sinemaskop u sebi sažima široke predjele, u ovom slučaju američke prerije, budeći nas poletno i postepeno dovodeći u stanje povišene emocije. Drugi Springstinov singl sa albuma “Western Stars” koji će, kako je krenulo, zaista biti nešto posebno, upravo takva je pjesma, raskošne Džimi Veb imaginacije i Brusove potpuno neočekivane Roj Orbison interpretacije. Brojne su asocijacije: u refrenu, vjerovali ili ne, Gazdin glas potpisniku ovih redova zaliči na Eni Lenoks (sic!), a proširen vokalni i emocionalni registar podržan bogatom, ali ne pompeznom orkestracijom, kao i čarobnim ženskim vokalima, vodi do emotivne kulminacije u refrenu kakvu Brus nikada nije imao. Ne na ovaj način, daleko od toga da mnoge njegove pjesme nisu dirljive… U tom smislu “There Goes My Miracle” hrabar je iskorak jednog od omiljenih američkih trubadura, ogromno iznenađenje za “okorjele” fanove, a dašak, bolje reći povjetarac dobrodošle promjene u poetici autora koji se tokom svih ovih godina rijetko mijenjao. A u dubini duše to je taj isti, “dobri, stari” Brus, u pitanju su samo formalne, stilske inovacije.

SINGL SEDMICE: Straight Mickey and the Boyz - Snažna volja

Rate this item
(0 votes)

Garažni rock čija je frenetičnost i užarena (punk) energije zauzdana blues rifovima, kao sa tegovima oko pasa koji ne dozvoljavaju da se rokenrol razulari koliko bi mogao, sva u mrvljenim ritmovima i u njima (o)hlađena kao najstariji viski u ledu -  eto to je nova pjesma kojom Straight Mickey and the Boys čiste sve pred sobom. Gitara jauče teški blues, skoro da je možemo vizualizovati (neovisno od spota) kako se izvija iz korijena, stihovi su zapravo parole nalik iskazima Koje ili Kebre, dok način na koji svako svira svoje dionice gotovo neovisno od druga dva člana trija, komeša krv u žilama. Možda je metafora bezobrazna i ne do kraja precizna, ali u novom singlu Strejt Miki zvuči kao vanbračno kopile Jon Spencer Blues Explosion i Discipline Kičme, ako je tako nešto moguće upariti, to jest ostvariti. Da ne bude zabune, tekst pjesme “Snažna volja” jeste konkretan, potreban i probitačan, poruka prodire snažno od pošiljaoca ka slušaocu koji je prima kao hipnotisan.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio