Na dan kada je rođen Dejvid Bouvi zvanično su objavljene dvije obrade koje je neprežaljeni rok kameleon snimio još devedesetih: “Tryin’ To Get To Heaven” Boba Dilana sa znamenitog albuma “Time Out of Mind”, i dobro poznatu “Mother” Džona Lenona sa klasične ploče "John Lennon/Plastic Ono Band" iz 1970. godine.

Dejvidove verzije možete preslušati OVDE ili pazariti u obliku sedmoinčnog vinila, inače ograničenog tiraža od 8147 komada – što predstavlja datum njegovog rođenja. Kuriozitet je da se na omotu nalazi Bouvijeva pesnica dok je bio beba.

Braća i rođak Folovil poslednji put su se oglasili negdje početka pandemije prošle godine, intrigantnom akustičnom numerom “Going Nowhere”, ne preciziravši da li je to najava nove ploče. Večeras su, pak, predstavili čak dvije nove pjesme koje nas upoznaju sa dolazećim albumom, naslovljenim “When You See Yourself”. Početkom marta mjeseca vidjećemo da li će opravdati velika očekivanja fanova jednog od najpopularnijih rok bendova današnjice.

Za singl “The Bandit” snimljen je prateći video sa članovima Kings Of Leon dok sviraju i pomalo poziraju, a isti generalno ostavlja snažniji utisak od "100,000 People", još jedne pjesme sa njihovog osmog albuma koju takođe možete poslušati u nastavku.

Uprkoj vanrednim okolnostima utisak je da je prošla godina ponudila sasvim dovoljno kvalitetnih pjesama, kako kod nas tako i u “bijelom svijetu”, a nerijetko su dani karantina i socijalne distance blagotvorno uticali na kreativnost muzičara, dok su pojedini već imali pripremljene projekte. U Stereo redakciji bilo je malo dodirnih tačaka na tri liste inostranih albuma, pa stoga nije bilo potrebe za zbrajanjem glasova. Pomenimo samo nekoliko imena koja su se s razlogom ponovila, a to su izuuzetna Waxahatchee od mlađih, američka kantautorka koja se našla na mnogim relevantnim godišnjim listama baš kao indi heroina Fibi Bridžers, ali i pop superzvijezda Tejlor Svift koja je ostavila pozitivan utisak i na one koji je nisu prethodno pratili, te neumorni “kauboji” u cvatu autorske i životne zrelosti – prije svih Dilan, ali i Springstin, Jang

Što se tiče domaće odnosno regionalne muzike, tu je već bilo preplitanja i mogućnosti sabiranja ličnih senzibiliteta baziranih na objektivnim kvalitetama.

Bodovano je prvih 20, gdje prva pozicija na pojedinačnoj listi dobija maksimalnih 20, a poslednja 1 poen… Zbirno, a sasvim zasluženo, regionalni singl godine je “Črna Megla” sa jednog od albuma godine čiji autor Ivan Grobenski ponire u bogato etnomuzikološko nasljeđe njegove rodne Podravine. Prvo mjesto ima 48 poena, a slijedi Rebel Star iza koga se krije Milan Glavaški, jedan od najuglednijih kantautora iz regije, koji je u 2020. snimio karantinski album “Demoni”. Njegova “Nema kantrija za starce” je jedna od pjesama koja je obilježila proteklu godinu, u kojoj gostuje Zvonka Obajdin, sa ukupno 39 poena. Dunja Ercegović alias Lovely Quinces se takođe oglasila, prekinuvši svoje navodno povlačenje sa scene, i to nabrijanim bendovskim singlom “WELP”, dok se bend Denisa Kataneca pominje dva puta sa dvije različite pjesme, od kojih “Kapilare” dobijaju prednost – jer se na nalaze na dvije liste, i to na jednom pri samom vrhu.

Beogradsko-budvanski bend Savana takođe je bio u konkurenciji sa tri različite pjesme, od kojih je numera “Sposobnost za ubijanje” na vrhu jedne pojedinačne liste. Kuriozitet je pomen na već počivši krosover sastav iz Budve, Mazzom u fugazzu, koji je prošle godine – takoreći "posthumno"- objavio singl “Opet”. Da napomenemo da su pjesme bendova Stray Dogg i Wooden Ambulance singlovi iz 2018. odnosno 2019. godine za koje su snimljeni video spotovi pa stoga glasovi za njih nisu zbrajani. Logično, puno je pjesama sa najboljih albuma godine 2020. među kojima su i Dimitrije Dimitrijević sa svojim neobičnim a harmoničnim debijem, ali i oni najpoznatiji muzičari poput Darka Rundeka sa njegovom podmlađenom Ekipom... Ipak, većina je imena sa alternativne scene koja nije u fokusu šire javnosti, ali bez obzira na to ona je i prošle godine ponudila puno zadovoljštine onima koji od muzike ištu nešto više.

Evo nas na kraju godine kojoj smo jedva čekali da joj vidimo leđa – ne ponovila se! Međutim, jedna od rijetkih pozitivnih nuspojava 2020. bilo je iznenađujuće obilje dobre, čak vrlo dobre muzike, kako neistrošenih, nadahnutih veterana poput Dilana, Brusa, Nil Janga i Makartnija koji su redom briljirali, do onih od kojih to nismo uopšte očekivali, poput Tejlor Svift kojoj redakcija Stereo Art magazina nije (bila) naklonjena, ali je zaista teško poreći izuzetan (indi) zaokret koji je u svojoj muzici napravila – najviše uz kreativnu pomoć/saradnju sa članovima benda The National. Kantautorke su i ove godine fascinirale, od (u drugim medijima) glorifikovane Fione Epl čiji se novi album nije našao u najboljih 15 iako jeste na jednoj pojedinačnoj listi, ali su zato tu Fibi Bridžers, Waxahatchee, Adrijan(e) Lenker i legende tzv. amerikane Lusinda Vilijams. Čini se da su američki muzičari dominirali, što je jasno kako iz zbirne liste, tako i iz pojedinačnih na kojima najistaknutija mjesta zauzimaju albumi koji se upravo mogu opisati kao amerikana, bilo u užem ili u širem smislu. Neprikosnoven na vrhu je Bob Dilan, apsolutni pobjednik i to sa ubjedljivo najvećim brojem poena (dva puta po 20 za prvu, plus 18 poena za jednu treću poziciju), pjesnik u čijim se pjesmama, dakle ne samo u stihovima, rezimira cjelokupna istorija - kako muzička tako kulturna, pa čak i ona politička - Sjedinjenih Američkih Država, država čiji je nacionalni simbol i živa institucija koja prevazilazi domen rok kulture...

TOP 15 ALBUMA 2020.

Na samom kraju odlazeće 2020. godine, evo (još) jednog l(ij)epog albuma instrumentalne muzike autorke Milice Tegeltije, nastalog u saradnji sa saksofonistom Lukom Ignjatovićem. Milica je pijanistkinja koja je komponovala čaroban “muzički svet u kojem čovjek i priroda žive u harmoniji, a ljubav čini da je sve moguće i realno”. Upravo zbog toga djeluje više nego romantično i na neki način - nadrealno. Album nosi naziv “Izlet” i objavljen je kao CD renomiranih indi(e) izdavača Pop Depresije i Kišobrana, a dostupan je za slušanje na svim poznatijim digitalnim platformama, ali i Youtube kanalu.

Slavni novozelandski reditelj poslednjih godina posvetio se inspirativnim dokumentarnim projektima, pa nakon zadivljujuće restauracije arhivskih materijala iz Prvog svjetskog rata u filmu “Nisu imali kada da ostare”, nominovanog za nagradu BAFTA, trenutno pretresa zlatno grumenje iz nedovoljno istraženog arhiva Bitlsa. Film koji nosi radni naslov “The Beatles: Get Back” biće montiran iz obilja materijala koji dokumentuje vrhunac istorije najznačajnijeg rok benda ikada, od preko 68 sati video snimaka i više od 150 sati audio dokumenata - čiji veći dio nikada ranije nije bio objavljen!

Strana 1 od 106

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio