Audio

NA PRVO SLUŠANJE: Paper Animals – Red Dots

Rate this item
(0 votes)

Paper Animals su mlađani indie rock kvartet iz Beograda, prave melodičnu gitarsku muziku a tekstovi, za koje sami kažu da su melanholični, pisani su i pjevani na engleskom jeziku. Obratili smo pažnju na njihov više nego zanimljiv drugi singl “Division”, prezentovan u novembru prošle godine, a prije toga su objavili pjesmu “Guts and Bones”, sa pratećim video spotom, koja će se takođe naći na debi izdanju sa simpatičnim naslovom - "Rock Paper Scissors" .

Rate this item
(0 votes)

Drage volje kršim običaj da ne pišem o namenskoj muzici – onoj koja je pratnja nekog drugog umetničkog uratka, jer je muzika Anite Andreis za kratki animirani film „Bobo“ Andreja Rehaka, autora scenarija, animatora i režisera, više od proste pratnje – ona je sastavni deo tog umetničkog dela. OST Anite Andreis je filmu dodao jedan veoma bitan nivo, intuitivno-emotivni. Bez njega priča o neprilagođenom dečaku koji u svojoj mašti nadrasta sredinu (pa i planetu) ne bi bila kompletna. Izbor klasične muzike je pun pogodak, jer bilo kojim drugim žanrom bilo bi mnogo teže postići dinamiku kojom se naglašavaju svi ključni trenuci u Bobovom putovanju ka zvezdama. Majstorski je Andreis bojila svaki od segmenata filma traženim raspoloženjem i to sa skoro minimalističkim pristupom kompoziciji. Nema (pre)bogatih aranžmana koji često znaju da uguše osnovnu emociju. Sve je svedeno i čisto kao detinja mašta o kojoj se, na kraju krajeva, u filmu i radi. Ne čudi što je na 27. Danima hrvatskog filma dobila nagradu za najbolju muziku. Nepravedno bi bilo ne pomenuti i izvanrednu animaciju Rehaka – od nekih prizora bukvalno zastaje dah! Ako vam se ukaže prilika, pogledajte obavezno – tih petnaestak minuta prođe za tren.

Kompletan saundtrek možete preslušati OVDE.

Duplo O: Džej Meskis ObradiO "Don't Do Me Like That" Toma Petija

Rate this item
(0 votes)

Pred prestojeću turneju Džej Meskis (J. Mascis) je obradio prvi hit Toma Petija, sa njegovog klasičnog albuma “Damn the Torpedoes” iz 1979. godine. Jednu od pjesama sa pomenutog albuma koje su Petija učinile rok ikonom, u proljeće 2019. godine, slušamo u verziji koja zvuči kao B strana Meskisovog matičnog benda Dinosaur Jr. ubjedljivo transformisanu u numeru prepoznatljivog stila kultnog američkog sastava, odnosno njegovog hipertalentovanog frontmena.

Jedan od najboljih garažnih gitarista nije propustio priliku da izvede kratki, distorzirano-rafinirani solo, što često čini i sa svojim bendom i kao solista, uz svedeniji aranžman i naravno produkciju. Vrlo je moguće da Meskis svira sve instrumente, kao što to obično radi na solo projektima, a nema sumnje da je ovo njegova standardna (pseudo)letargična interpretacija.

THE NATIONAL NAJAVIO NOVI ALBUM

Rate this item
(0 votes)

Prelijepa Alisija Vikander glumi u promotivnom dvadesetdvominutnom filmu kojim će jedan od najpopularnijih (indie) rock bendova, uopšte a posebno u Hrvatskoj i susjednim državama,najaviti sledeće studijsko izdanje, a za koji trenutno možemo samo vidjeti teaser.

Kao najava za album “I Am Easy to Find”, The National su objavili i prvi singl upečatljivog naziva “You Had Your Soul with You”, koji na prvo slušanje može i zbuniti fanove, kako zbog (previše?) ubrzane dinamike tako i zbog (za)čudne produkcije, neki bi čak kazali “preproduciranosti”. Utisci su podijeljeni o prvoj pjesmi, koja je u stvari duet Meta Beringera i Gejl En Dorsi koja je sarađivala sa pokojnim Dejvidom Bouvijem. Zanimljivo je da će se na albumu čuti i drugi dražesni ženski vokali, Lize Henigen i Šeron Van Eten između ostalih.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio