Audio

Godišnja lista albuma by Skoča

Rate this item
(0 votes)

ALBUMI KOJE SAM NAJVIŠE SLUŠAO U 2019.

Godišnje liste albuma pravim več četvrt veka. Brojevi su tu samo da bih označio ono što sam najviše slušao. Ovo je prva lista da je na prvom mestu neko sa prostora bivše SFRJ, i prva godišnja lista na kojoj su autori dva izdanja mrtvi. Ovi albumi nemaju mnogo veze sa kvalitetom, koliko sa mojom glavom. Sve je subjektivno sa velikim S. Zato možda nema onih albuma za koje se pitate gde su...

Godišnji pregled rok/bluz/pop izdanja na CG sceni

Rate this item
(0 votes)

Zaključiti ovu diskografsku godinu u okviru crnogorske muzičke scene (a ovdje pišemo o graničnim žanrovima koji su ispod crte masovno popularne muzike) nije bilo nimalo zahvalno, jer smo na kraju jednog izuzetno neproduktivnog perioda, u kome tek nekoliko izvođača pravi iskorak iz potpune tišine.

Ovo je bila godina singlova, godina segmenata koji u nekom smislu mogu biti najava dobrih albuma, ali se, eto, zbog finansijskih i/li drugih okolnosti, nisu ostvarile neke ambicije. Sreća je da i u tom suženom izboru ima kvaliteta, pa nam iz radionice Stefana Pantovića dolaze dva izuzetna singla. Prvi je s njegovim matičnim bendom Parampaščad. Pjesma „Dan kad biće sve u redu“ ima zaraznu gitarsku silinu, blago suspregnutu u korist ritma, ali ne toliko da mu ustupi kompletan prostor. U osnovi je proklizavanje, kroz dan i optimistički pristup, jedva na ivici da ne zvuči kao pseudomotivacija. Jedan izuzetan singl za koji se nadamo da je samo dio budućeg albuma ovog benda koji nam je već odavno u fokusu, ali je vrijeme da nas potpuno zaokupi.

Iz istog studija (Stivi), i od istog čovjeka samo pod pseudonimom Stega dobili smo i moderno produciran singl „Pas odlazi u raj“. Nešto drugačija muzička predstava, naslonjena na elektroniku i drugačiju tehniku pjevanja. Vokalna ležernost, gotovo letargična pozadina koju senzualno upotpunjava prateći glas, a i poetični dio koji pulsira na pola puta između zadovoljstva i činjenice da zadovoljstva nekad ne traju više od trena, samo su dio onoga što je pjesmu stavilo u prvi plan.

Gile i Magic Bush snimili "Retko svirane pesme"

Rate this item
(0 votes)

Danas je u Beogradu predstavljen CD, digitalno izdanje i dolazeći LP pod nazivom “Retko svirane pesme”, koji sadrži rijetko izvođene pjesme koje je Srđan Gojković Gile pisao za Orgazam, kao i raznovrsne druge projekte. Od par stotina tih rjeđe, ili nikada uživo izvođenih pjesama, izabrana je 21 koja je snimljena, i to na vrlo uspješnom koncertu održanom početkom proljeća prošle godine.

U tome mu je pomogao bend Magic Bush, koji je, kako kaže autor, zadržao svoj autorski pečat, pa se na neki način i Gile prilagodio njima, kao što su se i oni prilagodili kultnim singlovima poput promotivne, neočekivano ubjedljive live izvedbe “Svečane bele košulje”, zatim “Hodaj sad kao zombie”, “Lutka koja kaže ne”, “Više nisam tvoj” itd. Te pjesme su zabilježene i sačuvane u digitalnom obliku, u izdanju izdavačke kuće Odličan hrčak, a biće ponovo otpjevane i odsvirane 4. januara u beogradskog Subeernom centru.

Paraf predstavili singl i najavili koncerte

Rate this item
(0 votes)

Posle prošlogodišnjeg, četverostrukog box seta “Sabrana djela 1976.-1987.”, na kojem su skupili sva tri studijska albuma, singlove i druge snimke, te nakon vinilnog reizdanja njihovog trećeg albuma “Zastave”, koji mnogi smatraju remek-djelom jugoslovenskog novog vala, Paraf su se oglasili novom pjesmom.

Singl “Bez lica” nastavlja muzičku priču legendarnog sastava nakon 33 godine pauze jer, kako tvrde, bend (tj. njegova druga inkarnacija) nikada nije ni raspušten. Sasvim solidna, angažovana i neuobičajeno melodična numera je uvod u koncerte koji će uslijediti: 14. decembra u Beogradu, 20.12. u rodnoj Rijeci u kojoj su i postali vjerovatno prvi pank bend u bivšoj Jugoslaviji, zatim 13. februara 2020. u Ljubljani, a sledećeg dana sviraju u Zagrebu , kao dio programa “Antivalentinovo#5".

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio