Audio

Ulični svirači u četvrtom pohodu na Nikšić

Rate this item
(0 votes)

Nisu to samo ćoškovi, već cijeli Trg i cijela Njegoševa ulica, kao i gradski park će 30. i 31. avgusta biti pozornica za mnoge zabavljače i muzičare iz regiona i šire. Festival uličnih svirača već četvrti put planira da poveže Nikšićane i njihove goste s umjetnošću koja se od publike ne udaljava da bi istakla svoju superiornost, već joj ostaje u ravni da bi pokazala da i sami mogu biti dio nje. Taj odnos je uvijek nailazio na podršku, pa nema sumnje da će i ovog puta cijeli grad biti dio velikog performansa koji za cilj ima da probudi dobrog duha zajedništva, makar na kratko.

Klovnovi i akrobate, cirkuske atrakcije, programi koji su namijenjeni i najmlađima jednako koliko i onima koji će ih držati za ruke, svake godine okupe toliko publike, da Trg izgleda kao košnica. Neki od programa se očekuju s nestrpljenjem. Gjurcinowsky iz Skoplja donosi performans „Neko ovdje nije normalan“ baziran na balkanskoj tradiciji, što će reći da se radi o malom cirkusu unutar velikog cirkusa, a Circo A La Maleta, veseli belgijsko- čileanski dvojac malo na snagu, ali uglavnom na vještinu, već je svojim tačkama (žongliranje, monocikl, koketiranje s plesovima koji uključuju vatru) postao tražena mini trupa na sličnim festivalima.

Sjutra u Nikšiću počinje Lake Fest

Rate this item
(0 votes)

Ne bi trebalo da budemo strogi prema festivalima. Istina je da smo pojedine bendove čuli jednom previše, ali neki se gase, drugi se svedu na jedan dan, i pitanje je šta će nam, ako budemo na sve strane sijali nezadovoljstvo, na kraju ostati za potpuno isključenje iz svakodnevnice i produženi zvučni ugođaj.

Recimo da Lake Fest, koji od 8. do 10. avgusta nudi raznovrstan program na dobro poznatoj lokaciji, među topolama nadomak jezera Krupac u Nikšiću, svoju repetitivnu formulu ove godine malo poboljšava nekim izuzetnim imenima koja vrijedi čuti ponovo. Iz ove tastature koja 'zbori' je već jednom izašlo da je jedan od najboljih nastupa na svim „Lejkovima“ ikad malobrojnoj publici svojevremeno poklonio Kolja s Grobovlasnicima, u nezahvalnom terminu, i na još nezahvalnijoj kiši, ali na kraju su se i termin i kiša sasvim lijepo stopili s osjećajem pripadanja bluzu ljetnjeg predvečerja nadomak popularnog nikšićkog jezera. Ovaj „bolji“ termin, udarni, što bi narod rekao, dijelom je reakcija na reakciju na njegov prošlogodišnji album „Četiri prsta“ kojim je konačno u one tvrde uši javnosti uspio da centrira svoje nježne riječi, bez velikih namjera i ambicija, ili nam je to tako samo izgledalo. I nema sumnje da se ovaj nastup očekuje s istinskim nestrpljenjem, s velikom željom, ako ćemo pošteno.

Deseti Bedem Fest startuje u četvrtak

Rate this item
(0 votes)

Deseti Bedem fest (koji se od 1 - 4. avgusta održava na staroj gradskoj tvrđavi u Nikšiću) je u posljednje vrijeme pratila priča o otkazivanju nastupa Vlada Georgijeva, jednako žustro koliko je bilo rasprave o tome da li je Georgijevu uopšte bilo mjesta na festivalu, u žanrovskom smislu. Nas ipak više zanima da taj drugopomenuti stav prokomentarišemo: Bedem fest je odavno postao toliko raznovrstan, da više nema potrebe trošiti vrijeme na izlivanje u kalupe kojih nema. Strogo profilisani festivali su ostali mali festivali (mali samo po posjećenosti, veliki na svaki drugi način, da ne bude zabune). Bedem fest je postao festival koji svakome nudi ponešto, a uz stav organizatora da iza svakog izvođača stoje stoprocentno (ovo je parafraza onoga što direktor festivala Petar Šundić tvrdi već godinama), nije na nama da se bunimo, već da uzmemo ono što nam se sviđa od ponuđenog. A ima zaista bendova i pojedinaca koje svake godine vrijedi čuti, ima vaskrslih bendova, legendi iz doba kog se slabo sjećamo, omiljenih muzičara iz doba koje želimo da zaboravimo, i ovih koji danas uspijevaju da odole potpunom neukusu, pa stvaraju kvalitetnu muziku.

NA PRVO SLUŠANJE: Paper Animals – Red Dots

Rate this item
(0 votes)

Paper Animals su mlađani indie rock kvartet iz Beograda, prave melodičnu gitarsku muziku a tekstovi, za koje sami kažu da su melanholični, pisani su i pjevani na engleskom jeziku. Obratili smo pažnju na njihov više nego zanimljiv drugi singl “Division”, prezentovan u novembru prošle godine, a prije toga su objavili pjesmu “Guts and Bones”, sa pratećim video spotom, koja će se takođe naći na debi izdanju sa simpatičnim naslovom - "Rock Paper Scissors" .

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio