Audio

Rate this item
(0 votes)

Jedan od najboljih rok i bluz gitarista preminuo je u 74. godini, u snu. Karijeru je ozbiljno započeo sredinom šezdesetih kao zamjena Erika Kleptona, u grupi Bluesbreakers Džona Majala, a zatim je lično osnovao još legendarniju grupu Fleetwood Mac. Napisao je rok klasike "Black Magic Woman", "Albatross", "Oh Well",  "Man of the World"...

Početkom sedamdesetih, nakon pet izuzetnih albuma, Piter Grin napušta bend zbog velikih problema sa narkoticima i promjenljivog ponašanja (više izvan scene nego na sceni). Nestabilna psihička stanja, uz dijagnozu šizofrenije, pratila su ga do kraja te dekade, ali i kasnije, dok se sporadično vraćao muzici na solo albumima i koncertnim nastupima.

Nakon tri i po decenije prestaje da izlazi „Q“ magazin

Rate this item
(0 votes)

Popularni britanski muzički magazin Q je u tridesetoj četvrtoj godini od osnivanja prvi put je podigao bijelu zastavicu, nemoćan pred novim okolnostima koje je izazvao koronavirus u svijetu, javlja BBC. Iako veliko ime, “Q” je u maju mjesecu stavljen na tender, jer matična kompanije Bauer Media nije uspjela da ih uvrsti u svoj program restruktuiranja koji je izazvan pandemijom. Očekivalo se da će se uskoro naći kupac, ali razmjere ekonomske krize u svijetu su već sada u štampanim medijima dostigle kritičnu tačku. 

Britanski mjesečnik su 1986. godine osnovali Mark Elen i Dejvid Hepvort, u isto vrijeme kada je krenula i masovnija proizvodnja CD-ova. Svojim zanimljivim recenzijama, držanjem koraka s izdavačima i sugestivnim i kvalitetnim muzičkim preporukama, brzo su stekli povjerenje čitalaca i to se do današnjih dana nije mnogo mijenjalo. Međutim, prodaja štampanog izdanja je pala sa 200.000 primjeraka (početkom devedesetih) do 28.000 mjesečno.

Posljednji broj slavnog magazina, svojevrsni „Greatest hits“ broj, urednici su učinili glamuroznim u sadržajnom smislu, objedinivši neke od najboljih priča koje su u dugoj istoriji objavljivali. Pojaviće se u prodaji 28. jula i njime će biti zatvorena jedna velika priča, koja je mnogim muzičarima u svijetu, a posebno onima sa Ostrva, značila da su uspjeli.

Regionalni konkurs za kompilaciju "KLAVIRSKO NEBO #3"

Rate this item
(0 votes)

Konkurs za kompilaciju Klvirsko nebo #3 je otvoren, kako za profesionalne tako i za sve one koji se amaterski bave komponovanjem, uz uslov da žive i rade u Srbiji, Hrvatskoj, Crne Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji ili Sloveniji.

Zainteresovani mogu da pošalju kompozicije u kojima je klavir u centru pažnje, a u obzir dolaze samo autorska odnosno koautorska djela koje nisu ranije zvanično objavljena – bez obzira da li na nosaču zvuka ili digitalno – i koja su nastala u poslednje dvije godine. Dužina kompozicije je ograničena do sedam minuta, naravno dozvoljena je upotreba raznih drugih instrumenata, pored klavira, a nema žanrovskih niti aranžerskih ograničenja.

Rok za prijem radova je 31. jul 2020., a potrebno ih je poslati kao nekompresovane fajlove - WAV ili AIFF format –  te uz kompoziciju priložiti kratku biografiju, na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Izabrane kompozicije biće objavljene digitalno i, ukoliko to bude moguće, i na nekom od nosača zvuka (CD, vinil), a uslijediće i promocija izdanja.

Organizatori su Pop Depresija u saradnji sa Kišobranom, uz podršku LP Dua.

Vanserijski post-metal album benda Brainswitch

Rate this item
(0 votes)

Brainswitch je post-metal petorka koja dolazi iz Mostara i postepeno se probija na inostranom tržištu. Prije nekoliko dana objavili su svoj drugi album, pod nazivom “Sun Worship Kingdom”, koji je producirao Goran Tiro, glavni gitarista benda, a miks i master su rađeni u Pensilvaniji. Na albumu gostuje Majk Armini iz poznatog američkog (post)metal benda Rosseta.

Post-metal je kovanica koja, konkretno u slučaju ovog bh. benda označava kombinovanje elemenata metala, grandža i post-rok muzike. U najkraćem, album zvuči svjetski, i produkcijski i aranžmanski i svirački, pa ga preporučujemo ljubiteljima svih pomenutih žanrova. Snimljen je u slavnom studiju “Pavaroti”, a u najavnom singlu gostuje Dječji hor iz istog Muzičkog centra po kome je posleratni Mostar postao prepoznatljiv.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio