SINGL SEDMICE: Strand of Oaks - Weird Ways

20 januar 2019
Author :  

Strand of Oaks udruženi sa članovima My Morning Jacket snimili su singl “Weird Ways”, ali i cijeli zajednički album, koji će se dopasti fanovima, kao i ovlašnim poštovaocima i jedne i druge grupe

Timotija Šovaltera, frontmena benda Strand of Oaks, koji je kao što vidimo njegov autorski projekat u kome mijenja muzičare koji ga prate na introspektivnom rokenrol putovanju, upoznali smo prošlog ljeta na Sea Rock festivalu, kada je premijerno nastupio u ovom dijelu svijeta. Oduševio nas je neposrednošću i komunikativnošću, načinom na koji se povezao sa publikom i sve ih, tačnije sve nas zaveo svojom više no iskrenom, veoma seksipilnom muzikom. Koncert filadelfijskog benda bio je, po opštem mišljenju, emotivni klimaks prošlogodišnjeg kotorskog festivala na kome su se pokazali erotički potencijali rok muzike u punom sjaju.

Timotijeva ogromna pozitivna energija i očigledan visok stepen lične i lirske senzibilnosti privukli su i skoro kompletnu ekipu mnogo poznatije američke grupe My Morning Jacket (Karla Bremela, Bo Kostera, Patrika Halahana i Toma Blenkenšipa) koji su sa njim snimili dolazeći album “Eraserland” u trenutku kada je bio u jakoj emocionalnoj krizi, još na početku 2017. godine. Tada je Tim je bio ophrvan brigama da li će “ikada ponovo napisati pjesmu” a tim iz MMJ-a ga je aktivno ohrabrio i pomogao mu da to prevaziđe na najbolji mogući tj. najkreativniji način. Na njihovom zajedničkom albumu takođe gostuje Džejson Izbel, što nije zanemarljiv adut, a ako je suditi po vodećoj numeri od istog bismo trebali puno očekivati.

“Weird Ways” je, najjednostavnije rečeno, prva velika rok pjesma ove godine i kao i svaka velika pjesma ima više nivoa. Njena struktura je nesvakidašnja i na neki način odgovara temperovanju i tempiranju Strand of Oaks koncerata: prvih minut i po je akustični uvod koji nas postepeno uvlači u tematiku a tek dijelom u Americana atmosferu koja biva razrađena sledećim segmentom, kada se priključuju, bolje reći uključuju snažna ritam sekcija i električne gitare, da bi se u trećem dijelu, odnosno u drugoj polovini šestominutne numere, alhemijski izmiješali country-rock, classic rock, psihodelični i sonični aspekti, melodični refren i katarzične solaže. Za to vrijeme Timoti u tekstu juri vlastite, duboko intimne demone i pjeva o “odraslom dječaku” i njegovim/svojim psihološkim stanjima, odnosno o mulju u koji je (bio) zagazio. Činilo mu se, zapravo, da zaglibio u živi pijesak tegobne stvarnosti, a u momentu kada se melodija i bend u cijelosti razmahnu, dakle u raskošnoj završnici, stiče se dojam da glavni junak iz svih nedaća trijumfalno izranja i iskače, otresajući sa sebe sve brige i depresije - jači nego ikada!

Sva je prilika da će četvrti album Strand of Oaks (najavljen za 22. mart) biti najbolji do sada, a ako nekim slučajem i ne bude sa njega se već izdvojila jedna od najuvjerljivijih i najemotivnijih rok pjesama godine.

437 Views
Novak Govedarica

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio