Nova pjesma benda The War On Drugs s dahom psihodeličnog roka i folka sedamdesetih

30 april 2017
Author :  

Nije prvi put da pjesma postaje prostor. Prostor na kome možemo da budemo ono što želimo, ili ono što autor želi da želimo. Adam Granduciel nam nameće, suptilno i snažno u isto vrijeme, svoje slike, ali do kraja jedanaestominutne meditativne vožnje pod nazivom „Thinking Of A Place“, sve njegovo postane naše.

Uvodi nas u pjesmu sanjivo pripovjedački, da bi, onog trenutka kad iz svjetlosti uđe u mrak, pažljivo zagazi u sjećanje, kao u mlaku vodu, prijatno poznatu, iako neprijatnu samu po sebi, započeo meditativni proces praćen jednostavnim gitarskim prebiranjem. Dugi gitarski solo koji se razlije iz povremenih osvješćujućih nabadanja je neispričana priča, nešto što se kao predinfarktni grč zaustavilo na presjeku između doživljenog i odsanjanog. Klizi kao oštrica, ostavlja tragove, priziva, pa povrjeđuje. Sintovi vuku na ambijentalno, a kratki, nježni solo na usnoj harmonici je poput budilnika, nekog slatkastog zova iznutra, gotovo da vuče na cvjetanje i to u dijelu kad dominira pobjeda volje, bez obzira što ostaje na granici između fikcije i stvarnosti.

Granduciel zvuči onako kako mu pjesma diktira: od sanjivog, pomalo deklamativnog do izuzetno melodičnog vokala, malo budniji nego što je bio na albumu „Lost In The Dream.“

Ovo je pjesma bez tenzija, bez naglih prelazaka iz jedne u drugu fazu, iako jeste slojevita. Čini se, i to ne samo meni kao potpisniku ovih redova, da je oživio Neil Young iz sedamdesetih, Neil Young koji je ponesen Floydima iz istog tog perioda, a Granduciel je medijum koji prenosi njihovu sjedinjenu energiju. U ovu je pjesmu, reklo bi se, autor unio cijelog sebe i sve ono što zna. A to nije malo. Ako je suditi po singlu, The War On Drugs će ponovo biti u konkurenciji za album godine.

722 Views
Dragana Erjavšek

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio