Spoznaja i dramatično preispitivanje u spotu za pjesmu "Putokaz" benda Off Duty

12 septembar 2018
Author :  

Kratki film o suočavanju s demonskim licem svakodnevnice u koju tonemo zaboravljajući ko smo i odakle smo došli, suočavanje s nepoznatim odrazom u staklu i ogledalu, potpuna destrukcija čovjeka unutar zatvorenih zidova rutine, sve su to pojave koje nam je nametnulo društvo neosjetljivo na sve osim na sopstvene potrebe, društvo koje ne pita mnogo od trenutka kad mu se priklonimo. U takvim okolnostima rijetko ko u sebi ima snage da najprije spozna, a zatim i uradi nešto po pitanju vraćanja sopstvenog identiteta.

Filmska priča koja se razvila iz pjesme „Putokaz“ benda Off Duty je taj dualizam, tu vječnu borbu između našeg prvobitnog i našeg stečenog, stavila u fokus. Na putu sopstvenih želja negdje izgubimo smjernice, pa ono što smo željeli postane ono što smo mislili da želimo, i u trenutku spoznaje da smo izgubili sebe, a da u tome nikakvog zadovoljstva nema, vraćanje na početak je jedini izlaz. Jer to je podsjećanje, preispitivanje i nova putanja. Upravo se iza silnog krika, navijačkog refrena i glamuroznih gitarskih slivanja ta priča unazad nekoliko mjeseci ponavlja kao molitva. Uz sjajnog glumca Nikolu Vasiljevića sve pomenuto je dobilo i vizuelnu ubjedljivost, strah i putovanje (mentalno i fizičko) su se našli s prave strane magistralnog puta, i u ogledalu (ili s druge strane stola) je ponovo sjedio čovjek koji je imao izbora i postao je neko srećniji. Režiju potpisuje Predrag Njunjić, čovjek koji ima sjajnu viziju i zna kako da je sabije u kratku formu, a da ne pretjera s dinamikom, te da procijeni trenutak kad će rješenje preliti preko problema. Spot je kombinacija mnogih dualizama: suprotstavljeno je selo gradu, dan noći, čovjek djetetu, i na kraju, dva lica čovjeka jedno drugom.

Ovo je godina u kojoj je bend Off Duty već objavio svoj najbolji konceptualni mini album „Putokaz“, u kojoj je imao najbolji nastup u životu (na Bedem festu) i u kojoj ima kvalitetan, uzbudljiv spot koji će svojim značenjem nadživjeti vrijeme u kom je nastao. U skladu s naslovnom pjesmom, možemo slobodno reći da su svoj putokaz našli i da je, bez sumnje, ispred njih uzbrdica.

1080 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio