Sea Rock svetkovina: Li Renaldo i Klinika Denisa Kataneca, uz već najavljene Hau Gelba i M. Vorda

15 jul 2019
Author :  

Dva autentična američka trubadura, jedan iz Arizone (po treći put u Kotoru) a drugi iz Oregona po prvi put u ovom dijelu Evrope, zatim jedan od najuticajnijih rok gitarista, nekadašnji član Sonic Youth, te na koncu, a zapravo na početku programa, takođe izuzetni u izvođačkom smislu, bend jednog od najoriginalnijih kantautora iz regiona - to je program ovogodišnjeg izdanja SeaRock festivala, svedenog samo na jednu (ultimativnu) noć, za razliku od prethodnih (redom nezaboravnih) dvodnevnih izdanja.

Razmazili su nas organizatori SeaRock-a tokom prethodnih godina, dovodeći (većinom američke) muzičare koje smo oduvijek sanjali da čujemo uživo u komšiluku, redovno podižući ljestvicu glede selekcije, a i same organizacije, jednog od nekoliko najdragocjenijih alt. rok festivala u regiji. Ove godine imali su u planu da dovedu jednog drugog člana kultne gitarske grupe Sonic Youth, ali se zbog poznatih političkih peripetija to izjalovilo, nadamo se samo odložilo za sledeće ljeto, a sledećeg vikenda, konkretno 20. jula, uživaćemo u svejedno impresivnom programu koji čine koncerti Klinike Denisa Kataneca, Hau Gelbe i M. Vorda koji će nastupiti zajedno, te Li Renalda u završnici večeri.

Nije toliko važno što je malo ko preslušao Renaldove opskurne instrumentalne solo albume, ipak je on transformisao rok scenu osamdesetih, a bome i devedesetih, u pomenutom matičnom bendu, skupa sa Turstonom Murom, Kim Gordon i naravno Stivom Šelijem, starim znancem tj. učesnikom, štaviše zvijezdom jednog od prethodnih SeaRock festivala.

Da bi dio programa sa Renaldom bio što zanimljiviji, osmišljen je zanimljiv koncept koji uključuje direktnu komunikaciju i pitanja iz publike, u svakom slučaju vrlo prisnu atmosferu po kojoj je i poznat festival koji se održava na kotorskoj Ljetnjoj pozornici, a na koji je ulaz besplatan.

Ne treba posebno predstavljati gurua alt. rokenrola i alt. kantrija, frontmena gotovo mitskog benda Giant Sand, muzičara koji je prošlog ljeta izvrsno kontaktirao i osluškivao puls publike i koji je već održao dva raznovrsna, a oba koncerta koje ćemo dugo da pamtimo. Nema razloga da tako ne bude i ovog puta, jer je već na neki način prijatelj festivala, skoro da se odomaćio na njemu, aktivno pomaže u dovođenju gostiju, a dodatni razlog za ponovno gostovanje mister Gelba jeste njegov aktuelni solo projekat “Gathered” - album kolaboracija na kojem, ne prvi put, sarađuje i sa Metom Vordom.

M. Ward (u originalu) je priča za sebe: autor niza neodoljivih lo-fi solo albuma, potom šarmantne vintidž pop saradnje sa glumicom i pjevačicom Zoi Dešanel i to u formaciji dua zgodno nazvanog She and Him, a bio je i punopravni član supergrupe Monsters of Folk. Indi folk je ono gdje se Mejtu Vord najprirodnije i najopuštenije osjeća, takva je i njegova nježna i melahnolična muzika, ali nisu mu strane ni starinske džez dionice, posebno na klaviru, pa je u tom smislu kombinacija sa Hau Gelbom očekivana i logična.

Na kraju, najavimo i jedan od vodećih indi rok bendova u okruženju, predvođen Denisom Katanecom koji već nekoliko godina ima svoje odane fanove, da ne kažemo kultno sljedbeništvo, od Zagreba do Beograda, i šire. Njihov aktuelni EP “Rode” izvanredna je zbirka snažnih, silovitih pjesama koje ćemo premijerno slušati uživo u Crnoj Gori, a sadrži naslovnu numeru koju smo proglasili Pjesmom godine 2018.

Ukratko, veče koje nije pametno propustiti, posebno ako ste ljubitelj indi folka, roka, alt. kantrija i bluza, naravno Amerikane, čak i pop i džez muzike s početka XX vijeka… Novina je da će na ovogodišnjem festivalu biti kutak za nabaviti knjigu poezije Jasne Karamehmedović, čije je pjesme naš portal već više puta promovisao, te berza LP izdanja nevladinog udruženja "Montenegro Records". Pored starih ploča Sonic Youth i Giant Sand, a nadamo se i solo albuma Hau Gelba i Li Renalda, posebnu pažnju valjalo bi obratiti na neopjevane indi klasike kakvi su “Transfiguration of Vincent” ili “Post-War”, da pomenemo samo ta dva maestralna albuma M. Vorda. A valjda i Katanec ponese koju kazetu, da kompletiramo ugođaj!

327 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio