Peti beogradski Indirekt na pet lokacija

28 septembar 2019
Author :  

Peto izdanje Indirekt Showcase festivala održaće se u Beogradu od 02.10. do 04.10.2019 na više lokacija uz učešće preko trideset izvođača iz Srbije, regiona i Evrope. Važan dio svakog šoukejsa, pa i ovog, su konferencije koje će biti održavane u Beogradskom Marketu sva tri dana trajanja festivala. Kroz trodnevni program predstaviće se sve kategorije učesnika u muzičkom biznisu - izvođači, menadžeri, promoteri, producenti, izdavači, organizatori, novinari - svi će oni biti učesnici panela koji bi mogli biti vrlo korisni prije svega mladim muzičarima koji tek ulaze u „posao“. Nadamo se da će dolazak onih kojima su ovakve konferencije uglavnom namijenjene biti veći nego do sada, tim prije što će biti obrađene zanimljive teme uz, vjerujemo, pregršt dobrih savjeta od strane predavača za dalji razvoj njihovih karijera.

Muzički program je, čini se, zamišljen još ambicioznije nego prošle godine. Ovoga puta nastupi će se održavati na čak pet lokacija – Elektropionir, Sprat, Knap, Božidarac i Dom omladine. Biće praktično nemoguće obići sva mjesta (od kojih su neka poprilično udaljena jedna od drugih) iste večeri, i apsolutno nemoguće vidjeti sve izvođače pa će fanatici biti na mukama šta odabrati. Da li se opredijeliti za stare favorite kao što su Bojana Vunturišević, S.T.R.A.H., Grupa Turisti, Željko Markuš i Ljubičice ili za nikad (ili rijetko) viđene uživo kao što su Detour, Marčelo i Napeti Kvintet, Weird Fishes, Šajzerbiterlemon, Moussaka, Olivera Popović, Frau Cassio, Ilija and the Gemini, Tankman… Kompletak spisak izvođača se može pogledati OVDJE.

Preporuka ove redakcije je da zaista ne propustite one o kojima najmanje znate.

„Heartsongs for the brave“ je jedan od najuspjelijih pop rock albuma koji je ove godine izašao iz regionalnog muzičkog oblaka, i nadamo se da ćemo na kraju godine nadoknaditi što ga nismo ranije pomenuli. Negdje na pola puta između Beatlesa i Frusciatea, recimo, ako bi se svelo na dva kraja bezgraničnosti dobrog zvuka, imamo nježnoglasje, dosta žustra gitarska isticanja, zarazne instrumentalne uvode (bilo da dominira ritam sekcija ili se ispletu prsti po akustari) i ukupan utisak neke retro zabave za probranu publiku. Naravno, jednom ćemo podrobnije o svim tim pjesmama, ali topla preporuka redakcije da na jednoj od pet lokacija uhvatite ovog muzičara.

Vašoj pažnji preporučujemo nježnu i melodičnu izvedbu Drage Mrvoš, njeno spajanje sjetnog s neskrivenom vjerom u ljubav. Kod Drage je glas instrument koji očarava, riječi osnažuju, a gitara samo pokušava da sve to isprati na najbolji mogući način. Kompletan utisak je sličan bestežinskom stanju, neka ivica na kojoj se javljaju prvi simptomi pospanosti, pa se popušta pred emotivnim, napetost prestaje i ostaje samo onaj sloj koji voli da osjeća bezuslovno.

Tu su i oni o čijim smo albumima već pisali. Ana Ćurčin, prije svega, koja je već jednom imala album godine, a čini se da ponovo ima jednako dobar album, zatim Dimitrije Dimitrijević, čije solo varijante balansiraju između dubokih promišljanja i još dubljih zvučnih varijacija. Glib su otvorili novo poglavlje bazičnog roka koji se opasno približava soft bluzu i evocira na trenutke najbolje od kantrija, pa je i ovo poseban poziv za probranu publiku da povedu sa sobom nove ljude da ne bi propustili ovu skupinu koja previše rijetko nastupa. U svoj raspored ubacite i Anne Marrie koja je nedavno rastopila pločnike nikšićkih ulica, bez ikakvih zadnjih namjera.

Ove godine biće nešto manje gostiju koji nisu iz regiona – biće tu „Tiny Fighter“ iz Švedske, The Bluebay Foxes“ i „Skeemers“ iz Mađarske i Byron iz Rumunije.

Očigledno nas čekaju dinamična tri dana poslije kojih će, kao i obično, uslijediti detaljan izvještaj.

527 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio