"Vacation" - novi singl benda ESC Life

11 septembar 2018
Author :  

Iscrpljen gradski čovjek, progutan od svakodnevnice, loše plaćen, umoran od samog sebe, a još više od drugih, taj čovjek je metafora našeg danas i i on pleše jedino dok hoda trotoarom nihilističkih žrtava. Njemu nije potrebna pomoć, njemu je potreban prostor da samog sebe pobijedi. Ne pojavljuje se takav lik prvi put u nekoj od pjesama benda ESC Life, on je skriveni heroj iz ulice drugačijih, on je mladić koji je odbio da odraste i djevojka koja ne želi da pleše, bukvalno svi likovi čija je posebnost u tome što ne vrište svoje potrebe, već prolaze tiho pored nas, ili žive jednako diskretno u nama samima. Ako je u opisu kolektiva dominantan život kao cilj, uz obezvoljenog pojedinca uglavnom govorimo o preživljavanju.

Pjesma „Vacation“ koja najavljuje novi album ovog zagrebačkog benda (ako bih sad mogli da izmislimo žanr, ključne riječi bi bile punk, pop, noise, post, sensitive i nihil) ne najavljuje nikakav otklon od već poznate poetike ni u muzičkom smislu. „Vacation“ ima hitičnost pjesme „Bad Influence“, karakteristični gitarski vrtlog (jer je malo više od običnog rifa iz melodične pank zaostavštine), snažnu ritmičku nametljivost koja je u otklonu od bendovske prirodne nenametljivosti. Čistiji je zvuk, iako je i dalje prisutna atmosfera žive svirke, neka ubjedljivost da je s druge strane pjesme zid od disanja, da je snimljeno na dah i da se u svakom novom izvođenju može razmnožiti nova emotivnost.

Ovaj prvi zvanični singl s albuma „Born To Be Mild“ (koji očekujemo uskoro, čim jesen zajeseni), ima i prigodan spot u kom se prepliću posebna dinamika dokolice mnogo bliža inerciji, asocijalnost, te posebna kritika društva koje je već odavno prestalo da motiviše mlade ljude da u bilo čemu u potpunosti uživaju.

Možda je prošlogodišnji singl bio glamurozniji zvučno, i iako tematski pokriva sličnu bezvolju, tu je bilo rješenja, pa makar vraćanjem na početak. „Vacation“ je više meditativna i ne pruža se dalje od trenutka sadašnjeg, pa samim tim ima i monodramatičnu (a bez drame, zapravo)ubjedljivost. Kako će se složiti ostatak albuma, to ćemo uskoro čuti.  

        

967 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio