Singl sedmice: Božanstvena polifonija Kamasi WashingTona

15 april 2017
Author :  

Klavir, kontrabas, bubanj, gitara, vibrafon, saksofon – ne zna se koji od tih, samo nekoliko izdvojenih instrumenata ima ljepše dionice u polifonoj poemi džez kompozitora Kamasi Washingtona, koji nastavlja epskom putanjom zacrtanom na debiju grandioznih proporcija, remek-djelu “Epic” iz 2015. godine, tom trostrukom albumu kojim se već upisao među velikane savremene džez scene.

Melodijska i harmonijska, te ritmički raskošna sublimacija ambicioznosti i suptilnosti četrnaestominutne kompozicije odgovara naslovu, “Truth”, jer istinita jeste svaka odsvirana nota, a ima ih puno, nema foliranja i forsiranja bilo kog instrumentaliste iako svaki od svirača dobija mogućnost da briljira i istu maestralno koristi, nema samoisticanja autora odnosno saksofoniste, ali ni lažne skromnosti, ipak je njegov solo najduži i najdramatičniji.

Svi pobrojani elementi sastavni su dio superiorne, progresivne organske cjeline, a širinu joj dodaju decidno orkestrirane dionice, dok se epika i lirika izraza stapaju u vokalize koje ovoj veličanstvenoj numeri daju transcedentnu notu. Već sada u konkurenciji za “Pjesmu godine”, iako je “Truth” mnogo više od toga, kao što možete da čujete, ponajviše zbog toga jer Kamasi i njegovi saradnici uspijevaju kompleksnu muzičku strukturu interpretirati sa lepršavom lakoćom, i obuzimajućom ljepotom najvećih majstora.

603 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio