10 spotova po kojima ćemo pamtiti početak godine

01 mart 2020
Author :  

U prehodna dva mjeseca nije bilo previše materijala za izabrati ako govorimo o muzičkim spotovima, ali odabrali smo deset klipova koji će, ako se ne varamo -a priznaćete da se rijetko varamo- u budućnosti biti podsjetnik na početak prvih par mjeseci 2020. godine: od futurističkih, digitalnih prizora preko erotičnih scena koje kipte od krvi i mesa, sve do posveta nekim drugim video radovima i songovima... Sve to u žanrovskom i industrijskom rasponu od manje znanih indi imena, npr. benda Braids, do komercijalno nevjerovatno uspješnih (pop) proizvoda poput Tejlor Svift, recimo. Ukoliko smo nekog bitnog propustili - javite nam.

Real Estate - Paper Cup

Najšarmantniji, a ujedno i najdirljiviji spot premijeru je imao u prvoj polovini januara, pa je možda zbog toga promakao široj publici. Odlična, nostalgična, u pravom momentu ironična kako ne bi bila patetična, video priča o odrastanju čija je osnova izuzetna pop pjesma – prva od nekoliko (u međuvremenu objavljenih) kojima je bend Real Estate najavio dolazeći peti album od koga puno očekujemo. Video koji će se, bez imalo sumnje, naći na godišnjoj listi najboljih spotova godine.

The Strokes - Bad Decisions

“The New Abnormal” je simptomatičan naziv novog albuma The Strokes, prvog nakon sedam godina duge pauze, a ovo je video koji prati njihov drugi, da kažemo tipičniji singl od dva koja smo do sada mogli čuti. Dobra odluka je da se u spotu pojavljuju članovi kultnog njujorškog benda, čija muzika istina nije toliko uzbudljiva i re-inventivna kao ranije, ali vrhunske svirke na manjka, kao ni šale na sopstveni račun. Kazablankas i ekipa su prikazani kao klonirane kopije muzičara koje je moguće iznajmiti, sve u stilu unutrašnje dekoracije klasičnih domova sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Braids – Young Buck

Vrlo dobra provokacija kanadskog indie pop-rok sastava Braids, koji u video spotu za aktuelni singl eksploatiše muško tijelo, da ne kažemo "meso" pastuva, u poprilično seksipilnim prizorima. Nedvosmisleni pokreti pjevačice Rafaele pojašnjavaju ono što je očigledno u ionako privlačnoj ljubavnoj pjesmi – nivo erotike je veoma veliki i sve vodi prema vrhuncu koji samo što nije stigao.. Sugestivno i snažno, odvažno ali sa mjerom.

Jehnny Beth – Flower

Onoliko koliko je prethodna pjesma, u simboličkom smislu, predigra, ili naprosto erotska čežnja koja samo što se ne ostvarila (ako ikada i bude), utoliko se “Flower” rascvjetava u ne nužno romantičnoj – kako i autorka veli – požudi kojoj slušalac ima utisak da prisluškuje, da lično prisustvuje vođenju ljubavi. Voajerističku prirodu recipijenta dodatno nadražuje činjenica da Dženi, inače članica brutalno dobrog benda The Savages koji trenutno odmara, pjeva (o) ženskoj osobi. Biseksualnost kao tema i seksipil iz spota koji se ne može zauzdati, dobiće prigodnu ekstenziju u vidu knjige erotskih priča koje autorka kani da objavi uskoro.

Kandžija - Bambus i kavijar

Nakon nekoliko parodičnih video radova Kandžija (kao da) se uozbiljio, pa u crno-bijelim, stilizovanim prizorima prikazuje sebe i bend tvoreći, ovaj put i u ulozi reditelja, mračnu atmosferu - na ivici ironije. No, versovi su opasni, pa lirika uz vrlo ubjedljivu muzičku podlogu – na našu veliku radost ponovo kombinacija hip-hopa i tvrđe rok svirke – dolazi do punog izražaja; uz sve to je obogaćena i oplemenjena gudačima. A ima i autotjuna, ko voli, sve u svemu swega - em je spot na nivou em je stvar snažna toliko koliko i naslov numere nalaže.

Sharon Van Etten – Beaten Down

Novi singl Šeron Van Eten, kojom ona nije zvanično najavila novi album, sporogoreća je balada, ne toliko melanholična u sebi koliko se može činiti na osnovu crno-bijelog spota. Besprekorna interpretacija, sa vrlim bek vokalima, traži fokurisanog slušaoca, a svojim pop obličjem neobično je dopadljiva čak i ako se sasluša bez pratećih kadrova. Uz njih, sve dobija dodatnu, tamnim valerima bojenu dimenziju i stoga ovaj jednostavno koncipiran i dizajniran video zaslužuje pažnju. Stil je vrlo pročišćen, minimalistički, nalik na intimistički čin autorkinog muzičkog iskaza.

The 1975 - The Birthday Party

The 1975 jedan od onih bendova koji imaju posebno izgrađen, interaktivan odnos sa fanovima, da ne pominjemo da im se broja ne zna. Budući da stvaraju ljupku pop muziku za novi milenijum, to nam je naročito drago, a u skladu sa rečenim nastao je i video za singl sa željno iščekivanog albuma koji se našao i našoj listi albuma koje jedva čekamo da čujemo ove godine. Ukratko, da sažmemo pet i po minuta u kojima se štošta ima vidjeti, frontmen se nađe u digitalnom centru za detoksizaciju, a u teksturu spota su implementirani viralne poruke, meme i ine “tehnike” tzv. incel (pop) kulture. Hipermoderno, ultra urbano i povrh toga artificijelno, ali mladima se dopalo, uprkos povremenoj simboličkoj pretrpanosti digitalno kreiranih kadrova…

Taylor Swift - The Man

Jedna od nekoliko najvećih pop diva današnjice sigurno je imala bezbroj mogućnosti i ponuda za režiju odnosno vizuelnu prezentaciju singla “The Man”, koji sam po sebi ne ostavlja poseban utisak. Međutim, odlučila je da lično režira i da se maskira u muškarca- glavnog junaka što joj je itekako pošlo za rukom, usput se debelo našalivši na račun (dijela) muškog roda i uopšte dominacije mužjaka danas. Na žestok ali prihvatljiv, prije svega duhovit način iskarikirala je mačo osobe koji se ne obaziru na druge oko sebe eksploatišući njihove mane i manifestacije moći... Uprkos snažnom feminističkom konceptu, video nema malicioznih ili ciničnih momenata, tako da i emancipovani muški gledaoci mogu uživati i pošteno se nasmijati scenama koje su do esktrema hiperbolisane situacije što ih često viđamo na ulicama/kancelarijama/klubovima…

SZA & Justin Timberlake - The Other Side

Funk, R&B i pop sastojci su poletnog singla predodređenog na komercijalni uspjeh. Riječ je o promociji saundtreka za dolazeći nastavak animiranog filma “Trolls”, za koji Džastin većim dijelom potpisuje muziku. U pjesmi i spotu prvi put sarađuje sa više nego simpatičnom SZA, vrlo zanimljivom novom heroinom neo-soul and R&B muzike, koja je široku popularnost stekla svojim debi albumom od prije koju godinu. “The Other Side” je nepretenciozno snimljen video u kome nas protagonisti oduševljavaju profi plesnim pokretima, a ujedno je i posveta svojevremeno futuristički dizajniranom zajedničkom spotu Dženet Džekson i Basta Rajmsa.

Kensington Lima - Holy Mess

Kad smo već posveta, “Holly Mess” kao spot je omaž gomili muzičkih izdanja, svakovrsnih formata, u šarmantoj niskobudžetnoj video kompilaciji izmontiranoj od snimaka fanova i prijatelja benda, među kojima ima dosta poznatih muzičara iz Hrvatske. Muzički projekat multiinstrumentaliste Josipa Radića, inače polovine ingeonioznog dua Valentino Bošković, takođe je posveta, i to albumima i genijalnim muzičarima iz šezdesetih godina koji su najviše uticali na autora, što se manifestovalo na izvrsnom debi albumu “May”, tako i u (n)ovoj pjesmi koja najavljuje drugo izdanje sastava Kensington Lima.

1084 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio