Oskari iznenađenja: “Zelena knjiga” najbolji film, Spajk Li napokon dobio priznanje Američke akademije!

25 februar 2019
Author :  

Veliko iznenenađenje desilo se sinoć u samom finalu dodjele Oskara - za najbolji film proglašeno je ostvarenje Pitera Farelija “Zelena knjiga” koji je takođe dobio prestižno priznanje za originalni scenario, a sve popularniji glumac Maheršala Ali Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu.

Veliki favorit, Alfonso Kuaron, osvojio je Oskara za najboljeg reditelja i direktora fotografije, kao i nagradu za svoj rodni Meksiko – Oskara za najbolji film koji nije snimljen na engleskom jeziku. Sa "samo" tri osvojene pozlaćene statue, to je manje nego se očekivalo za film sa deset nominacija koji je nanizao skoro sva značajnija strukovna priznanja.

Britanska glumica Olivija Kolman osvojila je Oskara za najbolju žensku ulogu, iako su prognoze išle u korist Glen Klouz, glumice koja nakon silnih nominacija u svojoj karijeri ipak nije uspjela da trijumfuje. Film “Miljenica” Jorgosa Lantimosa, uprkos nagradi za glavnu žensku ulogu može se smatrati jednim od glavnih gubitnika, jer nije uspio da potvrdi niti jednu od preostalih devet nominacija.

Rami Malek je, kako se i očekivalo, dobio Oskara za glumačku interpretaciju slavnog pjevača Fredija Merkjurija u filmu “Boemska rapsodija”, a isti film je takođe osvojio tehničke Oskare: za najbolji zvuk, najbolji zvučni miks, ali i najbolju montažu. Sa četiri od pet nominacija ovaj veliki, za mnoge i neočekivani bioskopski hit je jedan od dobitnika večeri.

Oduševljenje publike izazvao je prvi Oskar za režisera i scenaristu Spajka Lija, za adaptirani scenario koji je podijelio sa kolegama koji potpisuju film "Crni klanovac" (BlacKkKlansman), kao i Oskar za najbolju sporednu žensku ulogu koji je pripao Redžini King za njenu glumačku bravuru u filmu "Šapat ulice" (If Beale Street Could Talk).

Za najbolju kostime nagrađen je superherojski spektakl “Crni panter”, koji je takođe dobio Oskara za scenografiju, što zapravo predstavlja iznenađenje. Isti film osvojio je Oskara za najbolji originalni muzički skor, dok je najbolja pjesma “Shallow” iz filma “Zvijezda je rođena” – još jednog filma koji se može smatrati gubitnikom večeri budući da je od osam nominacija osvojio samo pomenuto priznanje. Isto važi za "Čovjeka iz sjenke" (Vice) Adama Mekeja, koji je od osam nominacija, potvrdio samo onu za šminku i frizuru, dok su Kristijan Bejl, Sem Rokvel i Ejmi Adams redom ostali bez prestižnih statua.

Za najbolje vizuelne efekte nagrađen je “Prvi čovjek na Mjesecu”, inače jedan od filmova koji je zaslužio više nominacija nego što ih je uopšte dobio.

Najbolji dugometražni dokumentarni film je “Free Solo”, dok je najbolji (dugometražni) animirani film “Spajdemen- novi svijet”.

Pogledajte neke od dobitničkih govora:

1159 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio