Baobab, Frank Magnolia i Gracin uživo u Herceg Novom

21 jun 2019
Author :  

Već svojim drugim izdanjem, Morski Ritam Života, skraćemo MORŽ festival, ukazuje da na jasne okvire koncepta i fino osmišljen program nove kantautorske muzike, kultnih filmova i prezentacije savremene ilustracije. Najviše uzbuđenja probudio je vrlo zanimljiv muzički segmenta festivala, koji se održava od 21. do 23. juna, u amfiteatru hercegnovskog pozorišta, ali atraktivna je i izložba oko 60 ilustracija, uz projekcije filmova Džima Džarmuša, Ridlija Skota i dokumentarca o Predragu Peci Popoviću.

Ulaz na sve sadržaje je besplatan.

Bend iz Arilja koji nosi znakovito ime Baobab nastupa prve večeri, a ostavio je izuzetno pozitivan utisak prošlog ljeta kada su bili gosti SeaRock festivala, dinamičnom, odličnom svirkom i snagom pjesama Miše Petrovića. Nažalost, oni ne nastupaju onoliko često koliko to tako kvalitetna rok muzika zaslužuje, rok muzika koja u sebi ima starinske patine ali sadrži konkretne, savremene istine kako to (po)kazuje njihov poslednji album "Naše vreme". U principu, u pitanju je svevremeni dobri, stari rokenrol koji će one nespremne iznenaditi konkretnim, kompaktim zvukom benda kao cjeline, pa ne bi trebalo propustiti njihov premijerni nastup u Herceg Novom, prvog dana festivala, oko 23h kada počinju svi koncerti.

22. juna na MORŽ-u gostuje Frank Magnolia, bluz roker iz Beograda, pravim imenom Vukša Veličković, sjajan poznavalac rokenrola, ranije izvrstan muzički kritičar. “Almost There” je njegov aktuelni album sa dubokim bluz korijenima koji će premijerno izvesti uživo u Crnoj Gori, a red je da njegov na izvjestan način eksluzivan nastup ispratimo jer pratimo zanimljive kantautore i njihove radove od Arilja preko Beograda do Splita.

Tomislav Gracin je splitski muzičar i pjesnik istančanog poetskog izraza, njegove gracilne balade sadrže dozu romantike i neizbježne melankolije, a jedan je od osobenijih, čak originalnijih kantautora u regiji, na listi omiljenih domaćih autora Vladimira Skočajića Skoče, ali i drugih slušalaca sa sofisticiranim ukusom. Njegov koncert je premijerno predstavljanje u CG a MORŽ je, čini nam se, idealna prilika da poslušate pjesme sa aktuelnog albuma “Dva”, o kome smo opširnije pisali, i druge numere.

Festival će biti svečano otvoren večeras u 21 čas, izložbom na kojoj će biti predstavljeni radovi oko 15 mahom mladih i redom intrigantnih ilustratora i ilustratorki, a to su: Bojana Bogavac, Jakov Jakovljević, Maja Kostić, Srđa Dragović, Igor Hofbauer, Monika Lang, Vuk Bojanić, Jovana Mugoša, Miron Milić, Milica Golubović, Simona Dolinga, Ira Bulić – Nisam tapir, Đorđe Kamenarović, Goran Radošević i Marin Remić Smelly feet dog.

Prve večeri biće prikazan dokumentarac o Peci Popoviću, legendarnom rok publicisti i kritičaru, pod nazivom “Zarobljeno vreme” u režiji Milana Nikodijevića, drugu noć na programu je road-movie klasik Ridlija Skota “Telma i Luiz”, a treće večeri debi Džima Džarmuša “Čudnije od raja”.

Organizatori MORŽ-a su NVO Alternaut/portal Herceg Novi Cool, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Opštine Herceg Novi, JUK “Herceg fest”, Crnogorskom kinotekom i kafeom “Kino”.

82 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio