Art diverzija: Benksi uništio rad u trenutku prodaje za milion funti!

07 oktobar 2018
Author :  

Bristolski street art umjetnik, čiji identitet je još uvijek misterija, kreirao je nečuveni presedan u istoriji savremene umjetnosti – nakon što je njegov rad prodat na aukciji za skoro 1.200.000 eura odnosno million funti sterlinga, aktivirao je tajni mehanizam kojim je umjetnički predmet uništen! Aukcionari u galeriji Sot(e)bi su bili šokirani, kao što je to sigurno bio i kupac “Djevojčice sa balonom”, koji je naravno ostao anoniman.

Benksi je još prije nekoliko godina unutar rama ugradio mehanizam za sječenje papira, tako da se u slučaju prodaje slika “samouništi”. U pitanju je jedna od njegovih omiljenih umjetničkih intervencija na ulicama Londona, sa motivom djevojčice koja hvata crveni balon u obliku srca, reprodukovana sprejom i akrilnim bojama i uramljena.

Nakon što je njegovo djelo doseglo basnoslovnu sumu, umjetnik poznat po svom društveno-političkom angažmanu, automatski je uništio - čime je poslao snažnu poruku (art) establišmentu.

U galerija Sot(e)bi ne znaju šta im je činiti, jer se nikada ranije nisu susreli sa sličnim činom, mada su se pojavile špekulacije da su organizatori morali biti upoznati sa ovom skandaloznom art diverzijom.

Za to vrijeme, Benksi je na svom instragram profilu ispratio aukciju riječima koje će se citirati:

“Ide, ide…otišlo!”.

1769 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio