Radio perverzije grupe Rammstein

26 april 2019
Author :  

Radio kao fetiš, predmet žudnje, seksualni objekat, u još jednom na prvi pogled kontroverznom, “poluperverznom” spotu najjače njemačke rok grupe. Budući da su publiku navikli na provokaciju u svakom, pa i političkom smislu, Rammstein ne odustaje od prizora brutalnog nasilja uniformisanih lica, ali ovoga puta pendrečenje i krv neće pasti – zbog neočekivane završnice kojom uspijeva da gledaoca iznenadi u suštini satirični video (sa preokretom). Kadrovi oslobođene, mahom ženske seksualnosti ispoljene u vezi sa radio aparatom podižu pritisak, ali daleko od toga da su neumjesni ili, pak, nepotrebni.

Subverzivnu snagu rasprostiranja radio talasa, valja shvatiti metaforički, pa povezati sa inicijalnom provokativnošću i penetrativnošću rok muzike, kao i angažmanom “ozloglašene” muzičke trupe koja ne preza od čeprkanja po ranama, istorijskim i drugim traumama, niti od sudaranja Erosa i Tanatosa na tlu Njemačke i cijele Evrope, a što je naročito odjeknulo u prethodnom, ne ovako stilizovanom spotu. Isti je, ujedno, i posveta revolucionarnoj elektronskoj grupi Kraftwerk, što vidimo u pojedinim kadrovima, a čujemo odnosno primamo emitovanu asocijaciju u aranžmanu pjesme "Radio".

Oba singla će se naći u konkurenciji za video radove po kojima ćemo pamtiti 2019., a album stiže za nepunih dvadeset dana, i nije isključeno da će biti jedan od onih koji će obilježiti ovu godinu.

330 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio