S unutrašnje strane "Straha od dubine", osmi dio

27 mart 2019
Author :   Zvonka Obajdin
Foto: Doringo

DA ME NEMA

Gara (producent),u studiju: „Šta će vam ovi zvončići u pjesmi, zvuči ko da je neka božićna!“

Ja: „Pa to i jest božićna pjesma.“

nedjelja, 7. svibnja 2017.

Sunčano proljetno poslijepodne preobrazilo se u svježu proljetnu večer.

U autu ispred Ericssona, čekam Mislava da mu završi proba.

Deset minuta koje sam provela surfajući smartfonom po fejsu, izgubljeno je zauvijek.

Izvlačim se iz auta da udahnem zadnje tračke vedrine i osluhnem ptice i ugodnu kvartovsku tišinu.

Zeleno je, smireno i blago i pokušavam tu nježnu melankoliju, i slatko-gorko sjećanje na male radosti, uobličiti riječima, no ne ide mi baš. Rečenice koje jedva izvlačim iz sebe, klizave su i krhke i kao da im fali srž.

No ipak ih pokušavam izvući i dalje, jer mislim da negdje duboko unutra, ispod naslaga smeća i sranja, ispod večeri provedenih u buljenju u glupe serije, ispod dana smoždenih pritiscima karijere, ispod vikenda izgubljenih na internetu, ispod tupih omamljenja i bespotrebnih mamurluka, još imam nekoliko dobrih rečenica za dati. A ne znam kako drugačije doći do njih nego ovako: vadeći jednu po jednu sklisku, slijepu glistu razočaranja i besciljnosti.

Zašto ne pišem više? Nisam valjda umrla.

Nikoga nemam, kome bih pisala

Morat ću se obratiti sebi samoj.

Zajebano.

"Da me nema" je zapravo pjesma koja zatvara album, jer sam s njome zatvorila i 2017-tu, godinu u kojoj sam ga većinom napisala, godinu u kojoj sam puno i previše ležala na trosjedu i razmišljala šta uopće radim sa sobom i svojim životom, zašto i zbog čega, kamo to vodi, i slična neodgovoriva pitanja koja si vjerojatno uopće nema smisla ni postavljati. Napisala sam je u sred božićnih praznika, koje sam preležala doma u gripi, osjećajući se loše u svakom pogledu (i slatka je koincidencija da se poglavlje "Srce tame", u Inženjerima ljudskih duša, u kojima sam prvi puta čula za tu knjigu i koja mi se nekako stalno isprepliće s ovim albumom, događa baš na Božić).

Vratim li se malo unatrag, shvatit ću da pjesmu za Svemir kojom bih bila zadovoljna nisam napisala skoro dvije godine, od ljeta 2015-te, kada su iz mene, dok sam se sa savskog nasipa spuštala u Močvaru, u 10 minuta izletjele „Male laži“, pa sve do 2017-te kada sam počela pisati stvari za ovaj album.

Nisam pisala, jer nisam imala kome.

Počela sam se baviti glazbom u vrlo zeznutom periodu svog života, u kojem sam pretumbala sve do tad poznate postavke koje su definirale tko sam. Bilo je to vrijeme kad mi je bilo jako teško, ali muzika mi je, više od sveg ostalog, pomogla da prebrodim. Kome drugome onda da se obratim, ako se opet osjećam skršeno, nego mjuzi? Zato sam naučila kako da pišem samoj sebi, i zato na ovom albumu (izuzmemo li blast to the past u "Žmirećki") nema ni sretnih ni nesretnih ljubavnih pjesama, niti obraćanja bilo kojoj drugoj osobi osim sebi samoj. A „Da me nema“ je moj konačni zaključak, koji kaže: i dalje nemam pojma što uopće radim ovdje, ali kad sam već tu, nemam bolje ideje nego da se primim (muzičkog) posla.

Za kraj, evo još jedan citat iz knjige koji umnogome korespondira s onime o čemu sam pisala na ovom albumu:

"Rad mi nije drag - nikome nije - ali drago mi je ono što je u radu - prilika da pronađeš sebe. Svoju vlastitu stvarnost - za sebe, ne za druge - ono što nitko drugi nikada ne može znati. Ostali mogu samo vidjeti puku predstavu, i nikad ne znaju što ona zaista znači"

p.s. „Sva tvoja zabava na svim tvojim ekranima“ slogan je teleoperatera kojeg sam vidjela na jumbo plakatima po gradu.

 

*Zvonka Obajdin je centralna figura zagrebačkog benda Svemir, i iz ugla autorke većine pjesama pokušala je da nam dočara dio stvaralačkog procesa koji je ovih dana rezultirao albumom "Strah od dubine".

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio